2018-10-10 21:00:45
Φωτογραφία για Θρομβώσεις: Ποιοι κινδυνεύουν να πιαστούν στα «αόρατα δίχτυα» τους
Τη σημασία της πρόληψης υπογράμμισαν οι ειδικοί στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή (Ι.Μ.Ε.Θ.Α) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης

Δεκάδες χιλιάδες Έλληνες βρίσκονται εγκλωβισμένοι και σε τεράστιο κίνδυνο για την υγεία αλλά και τη ζωή τους, στα αόρατα "δίχτυα" της θρόμβωσης. Στη θρόμβωση οφείλονται οι τρεις πρώτες καρδιαγγειακές αιτίες θανάτου παγκοσμίως: το οξύ καρδιακό έμφραγμα, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος. Ωστόσο, η Θρόμβωση προλαμβάνεται και θεραπεύεται, όπως τονίζουν οι επιστήμονες με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Θρόμβωσης, που τιμάται κάθε χρόνο στις 13 Οκτωβρίου -ημέρας γέννησης του Γερμανού Ιατρού Rudolf Virchow, ο οποίος ο οποίος περιέγραψε για πρώτη φορά το φαινόμενο της θρόμβωσης και έθεσε τις βάσεις για τη διερεύνηση της φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου και ιδιαίτερα της πνευμονικής εμβολής.


Τη σημασία της πρόληψης υπογράμμισαν οι ειδικοί στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή (Ι.Μ.Ε.Θ.Α) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης, ενώ το δικό του αποτύπωμα στην ανάγκη για προληπτικές δράσεις και εκπαίδευση των πολιτών στην πρόληψη και τη σημασία της άφησε με τον πιο ζωντανό τρόπο ο ηθοποιός κ. Κώστας Κόκλας, ο οποίος ήταν ένας από τους ασθενείς που είχε πιαστεί στα "δίχτυα" της νόσου, αλλά δεν το γνώριζε. «Χρειάζεται παιδεία πρόληψης. Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας τη σημασία της πρόληψης, να τους μάθουμε να πηγαίνουν στον γιατρό εγκαίρως» είπε ο κ. Κόκλας, περιγράφοντας τη δική του εμπειρία με τη θρόμβωση, που τον οδήγησε πέρυσι στα επείγοντα νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης και εξηγώντας πως μετά την περιπέτεια του συνειδητοποίησε ότι πιθανώς "κληρονόμησε" το πρόβλημα από τους γονείς του.

Ωστόσο, όπως ανέφεραν οι ειδικοί σε κάποιες περιπτώσεις η θεραπεία κατά της θρόμβωσης, με αντιπηκτικά, μπορεί να "αποκαλύψει" κάποια μορφή καρκίνου. "Μία αιμορραγία από το γαστρεντερικό ή το ουροποιητικό σύστημα το πρώτο διάστημα της θεραπείας με αντιπηκτικά φανερώνει έναν υποκρύπτοντα καρκίνο στο 10% περίπου των περιπτώσεων, σύμφωνα με πρόσφατες μεγάλες διεθνείς μελέτες", ανέφερε ο Πρόεδρος του ΙΜΕΘΑ, κ. Δημήτρης Ρίχτερ.

Όπως εξήγησε, πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μία παρενέργεια της θεραπείας με αντιπηκτικά φάρμακα μπορεί να είναι σωτήρια για τη ζωή του ασθενούς αφού θα φανερώσει έναν υποκρύπτοντα καρκίνο έγκαιρα.

Το καρδιακό έμφραγμα

Το Έμφραγμα Μυοκαρδίου αποτελεί μια δραματική μορφή θρόμβωσης, που συμβαίνει στα στεφανιαία αγγεία, δηλαδή στα αγγεία που δίνουν αίμα στην καρδιά. Συνοδεύεται από ένα μεγάλο ιατρικό και κοινωνικό κόστος και οδηγεί στο θάνατο τουλάχιστον 3.000 ανθρώπους στη χώρα μας, πολλούς στην αναπηρία με τη μορφή της καρδιακής ανεπάρκειας και πολύ περισσότερους εκτός εργασίας για το υπόλοιπο της ζωής τους, παρά τις προσπάθειες των συναφών επιστημονικών εταιρειών και της πολιτείας για καλύτερη αντιμετώπιση με την εφαρμογή της πρωτογενούς αγγειοπλαστικής σε περισσότερους ασθενείς.

Περίπου 20.000 νέα εμφράγματα μυοκαρδίου συμβαίνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Ρίχτερ. Ωστόσο, η οικονομική κρίση οδηγεί 1 στους 6 πάσχοντες να εγκαταλείψει την υπολιπιδαιμική αγωγή λόγω της αυξημένης οικονομικής δαπάνης για την προμήθεια φαρμάκων σύμφωνα με στοιχεία από το πρόγραμμα πρόληψης του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. στο οποίο συμμετέχουν 60.000 άτομα.

Το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο

Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο που σχετίζεται με την κολπική μαρμαρυγή, μπορεί να είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο, διευκρίνισε ο κ. Ρίχτερ, γιατί ευνοεί τη δημιουργία ευμεγέθων θρόμβων μέσα στις καρδιακές κοιλότητες. Οι ασθενείς έχουν διπλάσιες πιθανότητες να καταλήξουν με μόνιμη αναπηρία ενώ είναι πιθανότερο να χάσουν τη ζωή τους, σε σχέση με τους ασθενείς που παθαίνουν εγκεφαλικά επεισόδια, τα οποία δεν σχετίζονται με την κολπική μαρμαρυγή.

Στη χώρα μας έχουμε 35.000 αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια ετησίως, ενώ μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων δεν έχει καθόλου συμπτώματα και αγνοεί τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τότα Καρλατήρα 
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ