2012-06-07 16:20:02
Φωτογραφία για Πάνω από 20 δισ. ευρώ για προμήθεια της αγοράς με εισαγόμενα είδη
Περισσότερα από 20 δισ. ευρώ μετρητά θα χρειαστεί το ελληνικό εμπόριο έως το τέλος του έτους για την προμήθεια της αγοράς με πρώτες ύλες, καύσιμα, φάρμακα και άλλα αγαθά.

Την εκτίμηση αυτή κάνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου μετά τη διακοπή κάλυψης των ελληνικών εισαγωγών από μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες.

Όπως αναφέρει η ΕΣΕΕ σε ανακοίνωσή της, μετά την απόφασητου πολυεθνικού ομίλου Euler Hermes να διακόψει την ασφάλιση των πιστώσεων των εξαγωγών προς την Ελλάδα – και μάλιστα μετά την αντίστοιχη απόφαση που έλαβε το περασμένο φθινόπωρο η εταιρία Coface – είναι ορατός ο κίνδυνος ελλείψεων στην αγορά και αυξήσεων στις τιμές βασικών εισαγόμενων ειδών.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ η αξία των εισαγωγών αγαθών στη χώρα για το 2011 ανήλθε σε 54,3 δισ. ευρώ και ως εκ τούτου εκτιμάται ότι έως το τέλος του έτους θα απαιτηθούν περίπου 20 δισ. ευρώ μετρητά για την προμήθεια της ελληνικής αγοράς με πρώτες ύλες, καύσιμα, φάρμακα και άλλα αγαθά. «Εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις», επισημαίνει στη σχετική δήλωσή του ο κ. Κορκίδης, «τότε αναμένονται περαιτέρω αυξήσεις σε βιομηχανικά προϊόντα, καύσιμα, τρόφιμα, φάρμακα κ.λπ., ενώ ο κίνδυνος κατάρρευσης της εγχώριας αγοράς και δημιουργίας ελλείψεων στα ράφια είναι άμεσα ορατός».


Σύμφωνα πάντα με την ΕΣΕΕ περίπου 200.000 μικροεισαγωγικές επιχειρήσεις αδυνατούν, ήδη, να αντεπεξέλθουν στις νέες οικονομικές απαιτήσεις εξαιτίας αφενός μεν της διακοπής ασφαλιστικής κάλυψης φορτίων προς την Ελλάδα, αφετέρου δε εξαιτίας της μείωσης των ορίων της ασφάλισης των πιστώσεων από το εξωτερικό. Κάτι τέτοιο θα αναγκάσει τις ελληνικές εταιρίες να «σπάσουν» τις παραγγελίες τους στο όριο της επιτρεπτής πίστωσης, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τα μεταφορικά τους έξοδα.

notios-evoikos.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ