2012-06-07 16:20:06
Φωτογραφία για 11 Συνήθειες μαγειρέματος που σας αρρωσταίνουν!
Πολλές φορές αποφασίζουμε να φάμε από καντίνες ή φαγάδικα που δεν φαίνονται να είναι και τα καθαρότερα του κόσμου, έχοντας όμως την επίγνωση ότι υπάρχει η πιθανότητα να πάθουμε μια ελαφριά (ή μη) τροφική δηλητηρίαση.

Μαγειρεύοντας όμως σπίτι, είμαστε σίγουροι ότι αυτό τον κίνδυνο, τον έχουμε αποφύγει.. Σωστά; Λάθος!

Διαβάστε παρακάτω 11 συχνά λάθη που πολλοί κάνουμε μαγειρεύοντας, σύμφωνα με το FoodSafety.gov, αλλά μπορούν να μας κάνουν μεγάλο κακό 1. Χρησιμοποιώντας ένα πιάτο για ωμό και μαγειρεμένο κρέας

Πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε διαφορετικά πιάτα, για το ωμό και το μαγειρεμένο κρέας και το ίδιο για το ψάρι, τα θαλασσινά και τα πουλερικά. Μικρόβια που υπάρχουν άφθονα στο ωμό κρέας μπορούν να μεταφερθούν εύκολα με αυτό τον τρόπο, οπότε την επόμενη φορά που θα κάνετε barbeque, μη ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε και 2ο πιάτο!

2. Ξεπαγώνοντας φαγητό στον πάγκο της κουζίνας


Κάτι ακόμη που πολλοί κάνουμε, όμως διευκολύνει τα μικρόβια να αναπτυχθούν πολύ γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου. Δοκιμάστε να ξεπαγώσετε τα τρόφιμα σας στο ψυγείο, σε κρύο νερό ή στο φούρνο μικροκυμάτων.

3. Το πλύσιμο του κρέατος

Παρ' ότι η λογική σας λέει να το κάνετε, είναι κάτι που σίγουρα θα πρέπει να αποφύγετε. Εκτός του ότι θα γεμίσει τον νιπτήρα και τη γύρω περιοχή με τα μικρόβια του κρέατος, θα φυλακίσει και πολλά, μέσα του πλένοντας το.

4. Το να αφήνετε φαγητό να κρυώσει, πριν το βάλετε στο ψυγείο

Πολλοί πιστεύουν ότι πρέπει να αφήνουμε ένα γεύμα να κρυώσει εντελώς πριν το βάλουμε στο ψυγείο, αφήνοντας το έτσι στο έλεος των μικροβίων. Βακτήρια που προκαλούν ασθένειες, μπορούν να αναπτυχθούν σε φαγητό που έχει αφεθεί έξω απ' το ψυγείο σε μόλις 2 ώρες. Φυσικά, μην τοποθετείτε και καυτό φαγητό αμέσως εκεί, γιατί η θερμοκρασία του θα ρίξει αρκετά εκείνη του ψυγείου, θέτοντας και τα υπόλοιπα τρόφιμα σε κίνδυνο.

5. Το να τρώτε μείγματα που περιέχουν ωμό αυγό

Σας το λέγανε από μικρούς, αλλά απ' ότι φαίνεται οι μανάδες έχουν δίκιο! Το να τρώτε ωμή ζύμη από κέικ ή μπισκότα μπορεί να σας αρρωστήσει, αφού περιέχει ωμά αυγά (μπορεί να περιέχουν σαλμονέλα ή άλλα βλαβερά βακτήρια).

6. Μαρινάρισμα στον πάγκο της κουζίνας

Όπως δεν πρέπει να αφήνουμε κρέας, έτσι δεν πρέπει να το αφήνουμε και να μαρινάρεται στον πάγκο της κουζίνας. Αντ' αυτού, βάλτε το στο ψυγείο.

7. Χρησιμοποίηση της Μαρινάδας για σάλτσα

Μπορεί να σας φανεί ως καλή ιδέα το να χρησιμοποιήσετε με αυτό τον τρόπο την μαρινάδα σας για 2η φορά, όμως τα μικρόβια που περιέχονται στο ωμό κρέας θα παραμείνουν σε αυτή. Εάν παρ' όλα αυτά την βράσετε πριν τη χρησιμοποιήσετε, θα είναι μια χαρά!

8. Το να αφήνετε το κρέας σχεδόν ωμό

Αν και ως κλασικοί Ελληνάρες, το κρέας το ψήνουμε μέχρι να γίνει σχεδόν κάρβουνο, πολλοί από εμάς που μας αρέσει μέτρια ψημένο και ζουμερό, μπορεί να κάνουμε ένα σημαντικό λάθος. Φυσικά δεν σας λέμε να μη φάτε ροζ τη μπριζόλα σας εάν σας αρέσει, απλά να προσέχετε μην το παρακάνετε με το ροζ και μείνει.. κόκκινο!

9. Άπλυτα χέρια

Είναι αρκετά προφανές, αλλά μην αμελείτε να πλένετε τα χέρια σας! Και δεν εννοούμε να τα ξεπλύνετε απλά με νερό... Χρησιμοποιήστε σαπούνι και πλύνετε τα για τουλάχιστον 20".

10. Το να δοκιμάζετε φαγητό για να ελέγξετε αν χάλασε

Σχεδόν όλοι μας θα έχουμε δοκιμάσει κάποια στιγμή στη ζωή μας το γάλα, για να δούμε αν χάλασε. Παρ' ότι αυτό δε θα σας αρρωστήσει από μόνο του, είναι μια κακή πρακτική για να υιοθετήσει κανείς. Ακόμη και ελάχιστες ποσότητες από κάποιο χαλασμένο προϊόν μπορούν να σας πειράξουν..

11. Χρησιμοποιώντας άπλυτα φρούτα ή λαχανικά σε ένα ξύλο κοπής ή πιάτο

Ακόμη και αν σχεδιάζετε να τα ξεφλουδίσετε, θα πρέπει και πάλι τουλάχιστον να τα ξεπλύνετε πριν το κάνετε. Εντομοκτόνα μπορεί να μεταφερθούν στην επιφάνεια και να περάσουν στα έτοιμα. Είναι κάτι που ισχύει και για τα πράσινα λαχανικά σας, παρ' ότι δεν θα σας αρρωστήσει, είναι κάτι που θα πρέπει να αποφύγετε.

thessnea.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ