2018-12-04 23:33:17
Φωτογραφία για ΕΚΑΜ και ΜΥΑ βγάζουν ασπροπρόσωπη τη χώρα: Στο επίκεντρο η κορυφαία άσκηση «Jackal Stone»
Αν υπάρχει κάτι για το οποίο αμφότερος ο κόσμος των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων πρέπει να είναι περήφανος και να καυχιέται είναι οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ και του Λ.Σ που

χωρίς υπερβολή βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο. Οι πολλαπλές συνεκπαιδεύσεις με τους Αμερικανούς αντίστοιχων μονάδων και η συμμετοχή σε πραγματικά συμβάντα και αληθινές επιχειρήσεις έχει αυξήσει σε μεγάλο βαθμό την τεχνογνωσία, την εμπειρία και το γενικότερο επίπεδο των δύο αυτών μονάδων. Η άσκηση ξεκίνησε χθες Δευτέρα 3/12 και θα διαρκέσει ως τη Παρασκεύη 7/12.

Στη φωτογραφία άνδρες της ΜΥΑ. Η εικόνα μιλάει από μόνη της.

Αναφορικά δε με τη ΜΥΑ η μονάδα έχει παραλάβει σύγχρονο υλικό από τους Αμερικανούς αναβαθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό τις επιχειρησιακές της ικανότητες και αποτελώντας εθνικό εργαλείο στρατηγικού χαρακτήρα. Σε τακτικό επίπεδο μόνο το τελευταίο έτος, η Μ.Υ.Α./Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., η άξια αυτή μονάδα, έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες μη συναινετικές νηοψίες στο Ιόνιο, στο Αιγαίο και στο Λιβυκό Πέλαγος, οι οποίες έχουν οδηγήσει στην κατάσχεση δεκάδων τόνων ναρκωτικών, στη σύλληψη στόχων υψηλής σημασίας και στην εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων.


Η ΕΚΑΜ από τη μεριά μας παραμένει σταθερά μια από τις καλύτερες αντιτρομοκρατικές μονάδες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο συμμετέχοντας στο δίκτυο ΑΤΛΑΣ με πολλαπλά οφέλη. Η Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (Ε.Κ.Α.Μ.) της Ελληνικής Αστυνομίας, κατακτώντας άλλη μια διεθνή διάκριση, στον 10ο ετήσιο διαγωνισμό Ειδικών Δυνάμεων στο εκπαιδευτικό κέντρο «KASOTC» της Ιορδανίας, επιβεβαίωσε το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και επιχειρησιακής ετοιμότητας και ανταπόκρισης της. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε από 29 Απριλίου έως 7 Μαΐου 2018, με τη συμμέτοχη ομάδων από (40) Ειδικές Μονάδες (24) χώρων (Αυστρία, Ελλάδα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Ινδία, Ιορδανία, Καζακστάν, Κατάρ, Κένυα, Κίνα, Κόσσοβο, Κουβέιτ, Λευκορωσία, Λίβανος, Μολδαβία, Μπρούνεϊ, Ουκρανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σαουδική Αραβία, Σουδάν, Σουηδία, Τουρκία, Τσεχία).

Ένα από τα σενάρια της άσκησης προβλέπει αντιμετώπιση τρομοκρατικής ενέργεια σε κρουαζιερόπλοιο με μεγάλο αριθμό ομήρων και αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, η πρώτη σε μια νησίδα στη Σούδα και η δεύτερη στην πόλη του Ηρακλείου. Στην άσκηση συνεκπαιδεύονται ΜΥΑ, ΕΚΑΜ μαζί με Αμερικανούς βατραχανθρώπους. Στο Ηράκλειο η άσκηση θα γίνει σε έξι με εφτά διαφορετικά σημεία του Ηρακλείου, της Χερσονήσου και του Φόδελε.

Άνδρες της ΕΚΑΜ στην Ιορδανία στα πλαίσια διεθνούς άσκησης

Τα προηγούμενα χρόνια την άσκηση Jackal Stone φιλοξένησαν, μεταξύ άλλων, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η Γερμανία. Tόσο η Jackal Stone όσο και η προηγούμενη άσκηση που έλαβε χώρα στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικό σηματοδοτούν μια εξαιρετική περίοδο για τα θέματα αντιτρομοκρατίας και μια έμπρακτη αναγνώριση της αξίας των Ελληνικών μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων των Σωμάτων Ασφαλείας. Στην άσκηση θα κριθεί ο βαθμός συνεργασίας και συντονισμού πολλών και διαφορετικών υπηρεσιών σε συνθήκες που απαιτούν μέγιστη ετοιμότητα και κινήσεις μεγάλης ακρίβειας.

Στην άσκηση Jackal Stone συμμετέχει και προσωπικό από τις Ελληνικές Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ. Σημειώνεται ότι μετά τις επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ στα Ζωνιανά το 2007, στη Κρήτη έχει εγκατασταθεί μόνιμα κλιμάκιο της ΕΚΑΜ με την ονομασία «Ομαδά Ειδικών Αποστολών» που εδρεύει στο Ηράκλειο Κρήτης και συνεπικουρεί τα Τμήματα Αστυνομικών Επιχειρήσεων.

Αυτό που κατά την άποψη μας πρέπει να αποτελέσει το επόμενο βήμα είναι η συμμετοχή των των Ελληνικών μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ σε πραγματικές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Φυσικά το ζήτημα δεν είναι απλό και έχει πολιτικές προεκτάσεις αλλά τα οφέλη που θα προκύψουν είναι αδιαμφισβήτητα πολλαπλά και ιδιίως σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. Όπως πολλάκις έχουμε τονίσει οι Ειδικές Δυνάμεις είναι εργαλείο στρατηγικού χαρακτήρα και ως τέτοιο πρέπει να αξιοποιούνται. 

defencereview.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ