2018-12-05 10:58:13
Φωτογραφία για Πόσο αυξάνεται η τιμή της πλαστικής σακούλας από την 1η Ιανουαρίου;
Αυξάνεται το τέλος χρέωσης της πλαστικής σακούλας από 1η Ιανουαρίου 2019.

Συγκεκριμένα, από 0,04 ευρώ, που ισχύει εδώ και περίπου ένα χρόνο, η τιμή πλέον θα ανέρχεται στα 0,09 ευρώ. Μετά τη δοκιμαστική περίοδο με τη χρέωση της πλαστικής σακούλας σε χαμηλή τιμή, η αύξηση αυτή θα οδηγήσει σε αυτόματες αυξήσεις στα πρόστιμα που θα πρέπει να πληρώσουν οι παραβάτες. Με το νέο έτος, αυτά θα διαμορφωθούν από 24,5 έως 31,5 ευρώ.

Συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, η τιμή της πλαστικής σακούλας στην Ελλάδα, παραμένει σχετικά χαμηλή. Στόχος της νομοθεσίας είναι οι καταναλωτές να περιορίσουν τη χρήση τους στις 90 το χρόνο, ανά πολίτη, μέχρι το 2020 και στις 40 μέχρι το 2025.

Οι καταναλωτές, αν και αντέδρασαν αρνητικά στην αρχή, στη συνέχεια προσαρμόστηκαν με το νέο μέτρο. Παρόλα αυτά, αρκετοί εξακολουθούν να έχουν αντιρρήσεις και να εκφράζουν τα παράπονά τους, λέγοντας ότι θα έπρεπε να υπάρχει η εναλλακτική και της δωρεάν χάρτινης σακούλας και όχι μόνο της πλαστικής επί πληρωμή.


Υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις, που οι πλαστικές σακούλες δεν χρεώνονται.  Οι πολύ λεπτές σακούλες που είναι μικρότερες από 15 μικρόμετρα, δεν χρεώνονται μόνο στην περίπτωση που χρειάζονται για λόγους υγιεινής ή παρέχονται στους καταναλωτές ως πρωτογενής συσκευασία χύμα τροφίμων.

Εξαιρούνται επίσης οι βιοαποδομήσιμες ή λιπασματοποιήσιμες πλαστικές σακούλες μεταφοράς, όπως και οι σακούλες που διατίθενται από περίπτερα και υπαίθριο εμπόριο.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη, το κόστος για τις πλαστικές σακούλες είναι ακόμη μεγαλύτερο από ό,τι στην Ελλάδα. Στην Ιρλανδία ανά τεμάχιο χρεώνονται 0,36 ευρώ, στην Ολλανδία 0,25 ευρώ, στην Αγγλία και την Πορτογαλία 0,10 ευρώ και μόνο στην Ισπανία η τιμή τους ανέρχεται στα 0,05 ευρώ.

Στην Πολωνία θα χρεώνονται 0,30 ευρώ από 1η Ιανουαρίου, ενώ στην Ιταλία έχει απαγορευθεί η χρήση τους από το 2011.

Πηγή: valueforlife.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ