2018-12-07 09:42:35
Φωτογραφία για Χρόνια προστατίτιδα: Συμπτώματα και κατάλληλη θεραπεία
Αποτελεί μία από τις πιο συχνές ουρολογικές παθήσεις, που υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής των ανδρών.

Τα συμπτώματα που προκαλεί είναι πυρετός, πόνος στη βάση του πέους ή πίσω από το όσχεο, στους μυς, στις αρθρώσεις στην πλάτη, καθώς και δύσκολη ούρηση και αίσθημα ανάγκης κένωσης του εντέρου.

«Ο ασθενής περνά περιόδους ύφεσης και έξαρσης των συμπτωμάτων, τα οποία περιλαμβάνουν επώδυνη ή επιτακτική ανάγκη για ούρηση, επίσχεση ούρων, πόνο στην πλάτη στο ορθό και μετά την εκσπερμάτιση, αίμα στο σπέρμα και αίσθημα βάρους στο όσχεο» εξηγεί ο χειρουργός ουρολόγος δρ Νικόλαος Γ. Κατσένης.

Και συνεχίζει: «Η ασυμπτωματική προστατίτιδα γίνεται αντιληπτή μόνο μέσω αιματολογικών εξετάσεων για τον προστάτη και επομένως δεν απαιτεί θεραπεία. Τέλος, ο συχνότερος τύπος προστατίτιδας είναι το σύνδρομο χρόνιας προστατίτιδας/χρόνιου πυελικού πόνου που είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμος
. Χαρακτηρίζεται από την έλλειψη σημείων μόλυνσης στα ούρα και στο σπέρμα. Ο πόνος είναι το κύριο σύμπτωμα που μπορεί να εντοπίζεται στο πέος, στο όσχεο ή μεταξύ αυτού και του ορθού, χαμηλά στην κοιλιά ή στην πλάτη. Η διαδικασία της διάγνωσης εξακολουθεί να είναι αμφισβητήσιμη και η κλινική διάγνωση γίνεται υπό το πρίσμα παραπόνων, μικροβιολογικών ευρημάτων και αποκλεισμού πιο σοβαρών σχετικών ασθενειών».

Η παθοφυσιολογία αυτού του τύπου προστατίτιδας δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητή. Οι ψυχιατρικοί και σωματικοί παράγοντες ενδεχομένως και διαδραματίζουν κάποιο ρόλο. Η ποιότητα ζωής των προσβεβλημένων ατόμων μπορεί να εξασθενήσει σημαντικά, ιδίως από τον πόνο, και ο αντίκτυπος στην ποιότητα ζωής είναι συγκρίσιμος με τους ανθρώπους που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή ή υποφέρουν από στηθάγχη και νόσο του Crohn.

Η ιατρική έχει επικεντρωθεί κυρίως στα λοιμώδη/φλεγμονώδη αίτια που αντιμετωπίζονται ανάλογα, με περιορισμένη, ωστόσο, αποτελεσματικότητα. Και για το λόγο αυτό μεγάλος αριθμός ασθενών νοιώθει απογοήτευση από τις ανεπαρκείς επιδράσεις της θεραπείας μετά από πολλαπλές επαναλαμβανόμενες προσπάθειες. Αναζητούν άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις που δεν θεωρούνται μέρος της συμβατικής ιατρικής (π.χ. βελονισμός ή φυτοθεραπεία).

Η ανάγκη αυτή οδήγησε τους ερευνητές στην αναζήτηση άλλων μορφών θεραπείας. Η έρευνα έχει διευρύνει τους ορίζοντές της πέρα από τον προστάτη ως αιτία αυτών των παθήσεων με μερικά πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα. Μία από τις πιο πρόσφατες προσεγγίσεις για τη θεραπεία αφορά τη θεραπεία με κρουστικά κύματα χαμηλής έντασης (LiSW Therapy). Η θεραπευτική αυτή μέθοδος εισήχθη στη δεκαετία του ‘80 για την αντιμετώπιση της νεφρολιθίασης.

Αφορά στην παροχή κυμάτων σε ένα συγκεκριμένο τμήμα ή όργανο του σώματος μέσω ενός ειδικά σχεδιασμένου αισθητήρα. Αυτά τα κρουστικά κύματα καταλήγουν σε πληθώρα βιολογικών αντιδράσεων, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης και βελτίωσης της παροχής αίματος στο σημείο που χρησιμοποιούνται. Θεωρείται ότι είναι μια σχετικά ασφαλής και μη επεμβατική θεραπευτική επιλογή για μια σειρά από ιατρικές παθήσεις.

«Σε κάθε περίπτωση ο ουρολόγος πρέπει πάντα να κάνει χρήση των ειδικών ερωτηματολογίων για τη χρόνια προστατίτιδα/χρόνιο πυελικό άλγος. Κατ’ αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η κατά το δυνατό αντικειμενικοποίηση των συμπτωμάτων αλλά και η εκτίμηση της αποτελεσματικότητας της όποιας θεραπευτικής επιλογής», καταλήγει ο δρ Νικόλαος Κατσένης.

Πηγή: healthreport.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ