2012-06-09 07:52:29
Φωτογραφία για ΕΦ' ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Φ. ΚΟΥΒΕΛΗ ΣΤΗΝ ΝΕΤ
Η έξοδος της χώρας από το ευρώ είναι ένα ενδεχόμενο που πρέπει να εξεταστεί σοβαρά τόνισε ο Φώτης Κουβέλης στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη ΝΕΤ, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια προοπτική εξαρτάται από το αν προχωρήσουμε σε μια μονομερή καταγγελία του μνημονίου, ή σε μια σταδιακή απαγκίστρωση.

Ο κ. Κουβέλης επισήμανε ότι οι παρεμβάσεις από το εξωτερικό μπορεί να δημιουργούν αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνία, αλλά και οι ευρωπαίοι εταίροι προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα συμφέροντά τους.

Πρέπει να αρχίσουμε αμέσως μόλις συγκροτηθεί κυβέρνηση διαπραγματεύσεις με την τρόικα ώστε να θέσουμε επί τάπητος την χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το 2017 για να πάρει μια ανάσα η κοινωνία από τα σκληρά μέτρα που επιβάλλονται και να ζητήσουμε την κατάργηση του νόμου για τις μειώσεις των κατώτατων μισθών, την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων και την επαναφορά της μετενέργειας.


Όσον αφορά την επόμενη ημέρα των εκλογών και την ανάγκη συγκυβέρνησης, ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι τις προσεχείς ημέρες θα καταθέσει την προγραμματική του πρόταση για μια προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας, χωρίς αποκλεισμούς κομμάτων, αλλά με κόκκινες γραμμές την παραμονή στο ευρώ και την σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο.

Θα είναι μια πρόταση ρεαλιστική και εφαρμόσιμη τόνισε, αλλά δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή διακυβέρνησης και θα προσπαθήσουμε να υπάρξει γραπτή δεσμευτική συμφωνία, από τα υπόλοιπα κόμματα που συμφωνήσουν μαζί μας ώστε να προχωρήσουμε σε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο για να βγει η χώρα από την κρίση.

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση για την επίθεση του Ηλία Κασιδιάρη στη Λιάνα Κανέλλη και την Ρένα Δούρου, τόνισε ότι η αλλαγή του πολιτικού συστήματος δεν μπορεί να γίνει με τη βία, αλλά δυστυχώς τα κενά που έχουν δημιουργηθεί από τις πολιτικές ετών, έρχονται να τα καλύψει η Χρυσή Αυγή που επιλέγει την «πολιτική» της βίας, για να καταλάβει αυτό το κενό.

«Ναι, υπό προϋποθέσεις» λένε οι Οικολόγοι – Πράσινοι σε πιθανή συμμετοχή τους σε κυβέρνηση με κύρια δύναμη τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α Ε.Κ.Μ., αρνούνται, όμως, κάθε τέτοια πιθανότητα, εφόσον η απόπειρα σχηματισμού κυβέρνησης γίνει από τη Νέα Δημοκρατία, συμπληρώνοντας «θα τους ευχηθούμε “καλή τύχη”», όπως χαρακτηριστικά είπε η εκπρόσωπος του κόμματος, Ιωάννα Κοντούλη, σε συνέντευξή της στη ΝΕΤ.

Η κα Κοντούλη επεσήμανε πως υπήρξαν ορισμένοι που «ενοχλήθηκαν», επειδή οι πολίτες «απελευθερώθηκαν» και είχαν, πλέον, πολλές επιλογές στις εκλογές του Μαΐου, οπότε καταδίκασαν τον δικομματισμό, αλλά σημείωσε πως επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί «ένας νέος δικομματισμός» και ότι «ζήσαμε έναν μίνι προεκλογικό αγώνα, κατά τη διάρκεια των διερευνητικών εντολών».

Σε σχέση με το «μνημόνιο», αφού διευκρίνισε ότι δεν είναι όλοι οι ενάντιοι το ίδιο, τόνισε πως «η ακύρωση γίνεται στην πράξη, όταν έχεις εναλλακτικό σενάριο για τον τόπο», αλλά έσπευσε να συμπληρώσει ότι «όσοι είναι έτοιμοι για τα πολύ μεγάλα, θα πρέπει να είναι έτοιμοι και για τα λίγο μικρότερα», εξηγώντας πως, εφόσον καταρχάς δεν μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση μετά τις επόμενες εκλογές, θα πρέπει να γίνουν σοβαροί συμβιβασμοί, απ’ όλες τις πλευρές, ώστε η χώρα να μην μείνει ακυβέρνητη.

Α. Παπαρήγα: Κανένα σημείο επαφής με το ΣΥΡΙΖΑ

Κατηγορηματική ήταν η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στην άποψή της ότι δεν υπάρχει κανένα σημείο επαφής με το ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι αν βρεθεί σε θέση να κυβερνήσει θα υπογράψει και νέο μνημόνιο.

Από το Ηράκλειο της Κρήτης, η κ. Παπαρήγα δήλωσε χαρακτηριστικά: «δεν υπάρχει κανένα σημείο επαφής με τον ΣΥΡΙΖΑ και καμία πιθανότητα μετεκλογικής σύμπραξης σε αριστερή κυβέρνηση». Ασκώντας κριτική σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η γγ του ΚΚΕ, ανέφερε ότι πρέπει το εργατικό λαϊκό κίνημα να αντισταθεί, στους εκφοβισμούς, και να αντιδράσει ώστε η νέα Βουλή να είναι αδύναμη να πάρει νέα μέτρα. Η κ. Παπαρήγα αναφέρθηκε και στους κινδύνους σε μια περίπτωση άτακτης χρεοκοπίας και ζήτησε την ενίσχυση του ΚΚΕ στις εκλογές της 17 Ιουνίου.

ΑΠΕ/ΕΡΤ
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ