2012-06-09 08:30:02
Φωτογραφία για Οικονομία και αγορά κρέμονται... από μια κλωστή!
Aν πριν από λίγους μήνες η αγορά εξέφραζε τον έντονο προβληματισμό της για το μέλλον τον τελευταίο μήνα βρίσκεται μεταξύ πανικού και απόγνωσης...

Οι αισιόδοξοι πιστεύουν πως η εκλογή σταθερής κυβέρνησης στις 17 Ιουνίου θα μπορέσει να αποτελέσει νέο σημείο εκκίνησης για την ελληνική οικονομία. Οι απαισιόδοξοι, ωστόσο, αμφιβάλλουν για το κατά πόσον όλα τα παραπάνω μπορούν να προκύψουν από την κάλπη του Ιουνίου και επιπλέον δείχνουν τον κίνδυνο που διατρέχει ολόκληρη η Ευρώπη μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ισπανία.

Πολλά θα κριθούν για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους τρεις μήνες και πολλές από τις ελληνικές επιχειρήσεις και πολλά από τα ελληνικά νοικοκυριά κρέμονται από μία κλωστή...

Από τις δηλώσεις των επικεφαλής των εισηγμένων ομίλων στις γενικές συνελεύσεις προκύπτει ότι, αν μέχρι πέρυσι μεταξύ των Ελλήνων επιχειρηματιών υπήρχε κλίμα έντονης ανησυχίας, φέτος επικρατεί κάτι μεταξύ έντονου φόβου και πανικού!


Ξεκινώντας από τις λίγες εκείνες επιχειρήσεις που, κόντρα στον κανόνα, εξακολουθούν να διαθέτουν άριστη ρευστότητα και κερδοφόρα αποτελέσματα, η έντονη ανησυχία τους είναι το σενάριο εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ. Οι εισαγωγικές εταιρείες, για παράδειγμα, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έχουν να αντιμετωπίσουν υποχρεώσεις προς προμηθευτές σε ξένο νόμισμα και απαιτήσεις από πελάτες σε εγχώριο νόμισμα!

Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν θα φτάνουν για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τα κεφάλαια που προορίζονται γι’ αυτές μέσω του EFSF. Και πέραν όλων αυτών, η αναστάτωση που θα προκύψει στην οικονομία θα οδηγήσει ενδεχομένως σε απρόβλεπτες παρενέργειες.

Σε αυτήν τη συγκυρία, τα περιθώρια αντίδρασης των εταιρειών είναι σχετικά λίγα: συνήθως περιορίζονται στο να μειώσουν τα υπόλοιπα των πελατών και στο να στείλουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό. Κοινό μυστικό είναι πως σχεδόν όλες οι εταιρείες με γερό ταμείο έχουν τοποθετημένα -δυστυχώς- τα χρήματά τους σε τράπεζες του εξωτερικού, όπως επίσης και οι περισσότερες ασφαλιστικές έχουν αυξημένες τοποθετήσεις σε ομόλογα του γερμανικού δημοσίου και άλλων κρατών της βόρειας Ευρώπης.
real.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ