2018-12-24 11:34:07
Φωτογραφία για Τι οδήγησε τον Αρχηγό στην «έκρηξη»
• Ανοχή των ΗΠΑ στην Τουρκία.

•Το άγνωστο παρασκήνιο των μηνυμάτων που έστειλε ο ναύαρχος Αποστολάκης προς την Άγκυρα μέσω της αμερικανικής πρεσβείας πριν από έναν χρόνο, στη διάρκεια επεισοδίου στα Ίμια.

Γιατί ο Α/ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης πάντα ψύχραιμος και με­τρημένος στις δηλώσεις του, απείλησε με «εξαΰλωση» τους Τούρκους αν τολμήσουν να πατήσουν το πόδι τους σε ελληνικό έδαφος. Άπαντες επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους σε αυτή τη φράση του Αρχηγού. Ο ίδιος όμως έδωσε την απάντηση στο γιατί έκανε μια τό­σο «επιθετική» δήλωση: «Αν κληθούμε να πολεμήσουμε κατά της Τουρκίας κανείς δεν θα έρθει στο πλάι μας. Σε αυτόν τον πόλεμο θα εί­μαστε μόνοι μας», είπε, εξηγώντας γιατί είναι αποφασισμένος να δώσει τη διαταγή για να πατηθούν όσα «κόκκινα κουμπιά» έχουμε στη διάθεσή μας.

Η Realnews αποκαλύπτει τους δύο βασικούς λόγους για τους οποίους ο ναύαρχος Αποστολάκης εμφανίζεται έτοιμος για όλα.


Έχει μεγάλη σημασία ότι οι δηλώσεις αυτές γίνονται λίγες ημέρες μετά την επιστροφή του Α/ΓΕΕΘΑ από την Ουάσιγκτον, όπου συμμετεί­χε στην έναρξη του στρατηγικού διαλόγου με­ταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Ο ναύαρχος Αποστολάκης έχει εξαιρετικές σχέσεις με τον αμερικα­νικό παράγοντα. Η επαφή του με τον αρχηγό των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρα­τηγό Τζόζεφ Ντάνφορντ, είναι πολύ στενή. Επί­σης είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο Α/ΓΕ­ΕΘΑ κάθε φορά που επισκέπτεται τις ΗΠΑ γίνε­ται δεκτός από τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις! Δεν είναι σύνηθες το αφεντικό του Πενταγώνου να βλέπει αρχηγούς Γενικών Επιτελείων. Ο πεζοναύτης Μάτις, «το τρελό σκυλί της Φαλούτζα», όμως ζητά να δει τον «βάτραχο» Αποστολάκη. Και είναι πλήγμα για την Ελλάδα ότι ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας υπέβαλε την παραίτησή του και πρόκειται να εγκαταλείψει το αξίωμά του τον Μάιο.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ έχει «αφουγκραστεί», πάντως ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα ένα­ντι της τουρκικής επιθετικότητας έχει «όρια και περιορισμούς», που επιβάλλονται από τα αμε­ρικανικά γεωπολιτικά συμφέροντα. Η Ουάσιγκτον δεν θέλει να «χάσει» οριστικά την Τουρ­κία. Οι ΗΠΑ έχουν πρόβλημα με τον Ταγίπ Ερντογάν, όχι με την Τουρκία. Ωστόσο, όσο το κα­θεστώς δεν αλλάζει, δηλώνουν αδυναμία να εγγυηθούν για τη συμπεριφορά των Τούρκων.

Η Αθήνα έχει αρχίσει να προβληματίζεται ιδι­αίτερα από την αμερικανική στάση. Η Ουάσιγκτον διευκόλυνε τον Ερντογάν αποσύροντας τα στρατεύματά της από τη Συρία και αφήνο­ντας ακάλυπτους τους Κούρδους. Του πουλά­ει αντιαεροπορικά Patriot και, παρά τις φωνές από το Κογκρέσο, είναι έτοιμη να του παραδώσει 10 αεροσκάφη F-35 μέχρι το 2020! Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και υποδέχεται στην Άγκυρα τον Ιρανό Πρόεδρο!

Οι διευκολύνσεις

Η Ελλάδα έχει δώσει στις ΗΠΑ τα πάντα! Οι στρατιωτικές διευκολύνσεις που έχουν οι Αμε­ρικανοί σε ελληνικό έδαφος είναι τόσο πολλές και τόσο σημαντικές που έχουν αρχίσει να προκαλούν πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση. Εκτός από τη Σούδα, οι Αμερικανοί έχουν πλή­ρη χρήση της αεροπορικής βάσης στη Λάρισα, επιθεωρούν τον Άραξο και τις αποθήκες όπλων, έχουν αναπτυχθεί στον Βόλο και είναι έτοιμοι να κάνουν το ίδιο στην Αλεξανδρούπολη.

Εκτός από τις στρατιωτικές διευκολύνσεις η Ελλάδα εν μέσω οικονομικής κρίσης έχει δώ­σει «χοντρά λεφτά» στις ΗΠΑ. Η αμφιλεγόμε­νη, όπως αποδεικνύεται, απόφαση για τον εκσυγχρονισμό 84 F-16 κοστολογήθηκε από την αμερικανική Lockheed Martin σε 1,5 δισ. δο­λάρια, με το πρόγραμμα πληρωμών να είναι ασύμφορο για την Ελλάδα, αφού μέχρι το 2021 θα πρέπει να πληρωθεί περίπου το 80%, ενώ τα αεροσκάφη να παραδοθούν εκσυγχρονισμένα το... 2028! Η συμφωνία είναι πολύ καλή για την κατασκευάστρια εταιρεία, όχι όμως για την Ελλάδα και την Π.Α., η οποία «καίγεται» για το τι θα γίνει αύριο και όχι το 2028.

Το αντίτιμο που έχει εισπράξει η Ελλάδα για όλα αυτά που έχει δώσει στις ΗΠΑ είναι σχεδόν μηδενικό! Η κάπως ενισχυμένη στρατιω­τική παρουσία και οι κατά καιρούς δηλώσεις υποστήριξης δεν αποτελούν ουσιαστική βοή­θεια προς την Ελλάδα, η οποία ανέμενε:

• Ουσιαστική αμυντική βοήθεια από τις ΗΠΑ και όχι παραχωρήσεις υλικού που οι Αμερικανοί είχαν για... πέταμα. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι η πώληση των ελικοπτέρων Kiowa, τα οποία ο αμερικανικός στρατός τα είχε έτοιμα για να τα κάνει παλιοσίδερα και τα έδωσε   στην Ελλάδα έναντι 47 εκατομμυρίων δολαρίων! Η Αθήνα πίστευε ότι θα πρέπει να λάβει οικονομική βοήθεια με τον τρόπο που λαμβάνουν άλλες χώρες της περιοχής όπως για παράδειγμα η Αίγυπτος.

Η διαπίστωση Αποστολάκη ότι «αν χρειαστεί να πολεμήσουμε, κανείς δεν θα είναι δίπλα μας», εύκολα προκύπτει από όλα αυτά.

• Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο ο Α/ΓΕΕΘΑ μίλησε για «εξαΰλωση» είναι ότι το Πεντάγωνο αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο τουρκικής απόπειρας να καταληφθεί μια βραχονησίδα ως τον νούμερο ένα κίνδυνο αυτή τη στιγμή για τη χώρα μας. Και ότι το κυρίαρχο σχέδιο αντίδρασης σε αυτό το ενδεχόμενο είναι παλιό, υπαρκτό, δοκιμασμένο και μέχρι στιγμής αποτελεσματικό!

Η επιλογή «εξαφάνισης» βραχονησίδας ακούστηκε για πρώτη φορά μια πολύ δύσκολη νύχτα. Τη νύχτα των Ιμίων. Ο βομβαρδισμός των βραχονησίδων ήταν μια επιλογή που είχε πα­ρουσιάσει ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Χρήστος Λυμπέρης, στην κυβέρνηση Σημίτη. Το σχέδιο δεν έγινε δεκτό, αλλά από τότε εξακολουθεί να υπάρχει.

Η στρατιωτική ηγεσία και ο Α/ΓΕΕΘΑ έχουν πειστεί ότι ο μοναδικός τρόπος αποτροπής της τουρκικής επιθετικότητας είναι ένας και μοναδικός: να εκπέμπεται με πειστικό τρόπο το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να πατήσει «κόκκινα κουμπιά» αν η Άγκυρα ξεπεράσει τις «κόκκινες γραμμές».

Αυτή η τακτική είχε δοκιμαστεί στην πράξη πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν μια νύ­χτα εντοπίστηκαν πολύ ύποπτες κινήσεις στα Ίμια. Εκείνη τη νύχτα ο ναύαρχος Αποστολάκης εφάρμοσε στην πράξη την ενεργοποίηση όλων των απαραίτητων στρατιωτικών μέσων και φρόντισε να φτάσει στην Άγκυρα μέσω «διπλωματικού αγωγού» το μήνυμα: «Αν τολμήσετε να πατήσετε σε νησί, θα το κάψουμε»! Το μήνυμα πέρασε από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα στην αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα και, πολύ πριν ξημερώσει, οι Τούρκοι είχαν εξαφανιστεί από την περιοχή. Αυτή θα είναι η αντίδραση της ελληνικής πλευράς σε κάθε τουρκική «ακρότητα» και αυτό εννοούσε ο Α/ΓΕΕΘΑ με τη δήλωσή του περί «εξαΰλωσης».

Η σκληρή στάση που έχει αποφασίσει να τηρήσει έναντι των Τούρκων αποτυπώνεται και στην επιτήρηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Barbarοs» στα ανοιχτά της Κύπρου.

Ο Ευ. Αποστολάκης επιμένει να έχει η Ελλάδα μόνο ένα πολεμικό πλοίο στην περιοχή, αλλά οι εντολές που έχει δώσει είναι σαφέστατες: «Δεν με ενδιαφέρει ακόμη κι αν συγκρουστείτε με το "Barbaros", δεν θα το αφήσετε να περάσει σε περιοχή ελληνικών συμφερόντων». Σε αρκετές περιπτώσεις η σκληρή επιτήρηση του «Barbarοs» έφτασε πραγματικά σε οριακό σημείο, με τη σύγκρουση να αποφεύγεται την τελευταία στιγμή. Σε όλες τις περιπτώσεις η πορεία του «Barbarοs» ανακόπηκε.

ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Οι πληροφορίες θέλουν τον ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη να θεωρείται ως ο πιθανότερος αντικαταστάτης του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου σε περίπτωση που ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ παραιτηθεί από το αξίωμά του, όπως έχει ήδη δηλώσει λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών.

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒ0ΥΝ0Π0ΥΛ0Υ[email protected]

 (REAL NEWS-23/12/2018 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: «Εάν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε»
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ