2012-06-09 18:27:33
Φωτογραφία για Ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ από τις 18 Ιουνίου υπόσχεται ο Βενιζέλος...!!!
Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΤΟ «ΕΘΝΟΣ»«Πρέπει να δώσουμε τόπο στους νέους ανθρώπους», δηλώνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μία εβδομάδα πριν από την παρουσίαση του πλήρους σχεδίου του για την ανασύσταση και τις αλλαγές εκ βάθρων του ΠΑΣΟΚ. Το βράδυ των επαναληπτικών εκλογών ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει άλλωστε αποφασίσει να... αποχωριστεί τη «γενιά του Πολυτεχνείου», ώστε το κόμμα του «να πρωτοπορήσει προωθώντας τη διαδικασία της ανασύστασης χωρίς προκαταλήψεις και στερεότυπα του παρελθόντος».

Οπως, δε, τονίζει με νόημα στη συνέντευξή του στο «Εθνος», «αυτή είναι η εντολή που έλαβα στις 18 Μαρτίου». Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μιλά επίσης για τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ισπανία και τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, υπογραμμίζει ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το τυχαίο, για την καθυστέρηση, για το λάθος», δεν αποφεύγει να προβλέψει προβλήματα (όπως στα φάρμακα) και στο λιανικό εμπόριο και στις μεγάλες αλυσίδες και δεσμεύεται ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κυβερνητικό σχήμα που δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά της


εθνικής συνευθύνης, αλλά αντιθέτως θα «παρέχει σε κάποιους την ασυλία της δημαγωγίας και του λαϊκισμού».

Κύριε πρόεδρε, η χώρα οδεύει σε εκλογές τη στιγμή που η Ισπανία βρίσκεται στο κόκκινο. Είναι ακόμη ένας επιβαρυντικός παράγοντας για την ελληνική οικονομία την επομένη των εκλογών;

Αυτό που συμβαίνει στην Ισπανία δείχνει τη σημασία αυτού για το οποίο αγωνιστήκαμε και έχουμε πετύχει μέσα στην Ευρώπη. Χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού, οι οποίες όμως ήταν και είναι εντεταγμένες σε ένα σχέδιο που προβλέπει οριστική έξοδο από την κρίση και το Μνημόνιο.

Εάν η ισπανική κρίση είχε ξεσπάσει, όπως και η ιταλική, πριν από την οριστικοποίηση της νέας δανειακής σύμβασης, πριν από την εκταμίευση των 150 δισεκατομμυρίων, πριν από το PSI και τη δραστική μείωση του ελληνικού δημοσίου χρέους, τώρα η Ελλάδα δεν θα είχε την ίδια πιθανότητα να πετύχει αυτούς τους στόχους. Γιατί φυσικά, χώρες με το μέγεθος της Ισπανίας έχουν πολύ μεγαλύτερη προτεραιότητα. Συνιστούν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία.

Το γεγονός συνεπώς ότι η κρίση είναι πανευρωπαϊκή δεν κάνει ευκολότερη, αλλά δυστυχώς δυσκολότερη τη θέση μας. Διότι εμείς οφείλουμε, πρώτον, να υπερβούμε τη δική μας εθνική κρίση και, δεύτερον, να προετοιμαστούμε ώστε η χώρα -το συντομότερο δυνατό- να καταλάβει μια θέση που την προστατεύει από τη δυναμική της ευρωπαϊκής και της διεθνούς κρίσης η οποία εξελίσσεται.

Οι εταίροι μας συζητούν, πράγματι τώρα, τρόπους αντιμετώπισης του κινδύνου στην Ευρωζώνη;

Μα αυτό το κάνουν επί χρόνια, το κάνουν από το 2007. Απλώς η ελληνική κυβέρνηση την περίοδο 2007-2009 ήταν βυθισμένη στην αμεριμνησία της και δεν είχε πάρει στοιχειώδη και ήπια μέτρα, τα οποία θα απάλλασσαν στη συνέχεια την εθνική οικονομία και τους πολίτες από τεράστιες πιέσεις και θυσίες.

Εχει προ πολλού διαμορφωθεί ένας μηχανισμός προστασίας που έχει πολύ σημαντικό προϋπολογισμό, αλλά, όπως και να το κάνουμε, η Ελλάδα έχει αντλήσει και αντλεί πόρους που υπερβαίνουν κατά πολύ την αναλογία της σε σχέση με το μέγεθος της εθνικής οικονομίας. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το διαφυλάξουμε, γιατί έχουμε ανάγκη από αυτούς τους πόρους.

Θα σας δώσω ένα μόνο παράδειγμα. Κομβικό σημείο της εθνικής στρατηγικής, δηλαδή της αναθεώρησης των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης, ενώ κρατούμε όλες τις θετικές όψεις, είναι η παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ηδη φαίνεται να γίνεται ευρύτερα δεκτή η πρότασή μου για παράταση ενός έτους. Πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε και σε παράταση τριών ετών, ώστε η προσαρμογή να γίνει πιο ήπια, πιο φιλικά για τον πολίτη και την ανάπτυξη. Παράταση του χρόνου προσαρμογής σημαίνει και επέκταση της χρηματοδότησης.

Πρέπει να μας στηρίζουν χρηματοδοτικά οι εταίροι μας, γιατί πιο αργή και ήπια προσαρμογή σημαίνει ότι θα παραταθεί ο χρόνος που θα έχουμε πρωτογενή και δημοσιονομικά ελλείμματα, τα οποία πρέπει κάποιος να μας καλύπτει. Διότι αλλιώς πρέπει να πάμε ή σε δραστική υπερφορολόγηση ή σε δραστική περικοπή δαπανών, κάτι που θα χτυπούσε ούτως ή άλλως τα εισοδήματα που δεν θέλουμε με τίποτα να θιγούν.

Η χώρα μας μήπως έχει κακώς τρομοκρατηθεί από τα σενάρια που περιγράφονται; Διότι άλλα κόμματα λένε ότι οι πολίτες δεν μπορούν να ζουν και να ψηφίσουν με φόβο και άλλα ότι υπάρχει πάντα άμεσος κίνδυνος.

Ολες οι παράμετροι της κρίσης βρίσκονται σε εξέλιξη. Υπάρχει μια πανευρωπαϊκή και διεθνής έλλειψη ισορροπίας. Η Ευρώπη δεν είναι ένας ενιαίος, συμπαγής και ορθολογικός μηχανισμός με επιτελικό κέντρο αποφάσεων που αποφασίζει γρήγορα, άμεσα και οριστικά. Είναι ένα πολύπλοκο θεσμικό σύστημα με πολλά κράτη, πολλά Κοινοβούλια, πολλές κυβερνήσεις, πολλά κόμματα, πολλούς αστάθμητους παράγοντες.

Αρα πρέπει να είναι κανείς έτοιμος για το τυχαίο, για την καθυστέρηση, για το λάθος. Γι' αυτό δεν μπορείς να οικοδομήσεις την πολιτική σου στα τρία σοφίσματα που, δυστυχώς, κυριαρχούν στην ελληνική δημόσια συζήτηση.

Το πρώτο σόφισμα είναι ότι η δανειακή σύμβαση, ούτως ή άλλως, εφαρμοζόμενη μας οδηγεί εκτός ευρώ, κάτι το οποίο είναι προφανώς εσφαλμένο. Αρα, η μονομερής καταγγελία δεν θέτει σε κίνδυνο τη θέση μας στο ευρώ, διότι αυτός ο κίνδυνος ούτως ή άλλως υπάρχει.

Από την άλλη μεριά, το αντίστροφο σόφισμα είναι πως ό,τι και να συμβεί στην Ελλάδα, ό,τι και να κάνει μονομερώς η Ελλάδα, δεν πρόκειται να φύγει από το ευρώ γιατί αυτό κοστίζει πολύ στους Ευρωπαίους, οι οποίοι θα κάνουν τα πάντα να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ.

Και έρχεται συμπληρωματικά το τρίτο σόφισμα: ότι η χώρα έχει ούτως ή άλλως χρεοκοπήσει, άρα δεν μας πειράζει να χρεοκοπήσουμε και επισήμως.

Πρόκειται για τρεις τραγικές, συνωμοσιολογικές παρεξηγήσεις, που δηλητηρίασαν βαθιά την ελληνική κοινή γνώμη, την τύφλωσαν σε ένα μεγάλο ποσοστό. Και τώρα κινδυνεύουμε να βρεθούμε αιχμάλωτοι της ίδιας της συνωμοσιολογικής θεωρίας που εμείς καλλιεργήσαμε.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΕΥΘΥΝΗΣ

Υπέρβαση της κρίσης με εθνική στρατηγική

Εκτός από το πρόβλημα στη ροή φαρμάκων, ποιο άλλο αρνητικό ενδεχόμενο μπορεί να συμβεί;

Μα αυτό που συνέβη με τα φάρμακα, που οφείλεται στην έλλειψη πολιτικής κυβέρνησης με ικανότητα χειρισμών, είναι ένα οδυνηρό, αλλά μικρό παράδειγμα. Εχουμε πρόβλημα με όλους τους κρίσιμους οικονομικούς χώρους, με την Ενέργεια, με τον Τουρισμό, με το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Κλάδοι ολόκληροι, όπως η οικοδομή, κλονίζονται. Στο λιανικό εμπόριο, στις μεγάλες αλυσίδες μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι με οξύτατα προβλήματα.

Το ότι μειώνονται οι τουρίστες τη φετινή χρονιά σημαίνει δυστυχώς κίνδυνο για μεγαλύτερη ύφεση και για μεγαλύτερη ανεργία. Αυτό δεν είναι θεωρία, είναι απλοί αριθμοί.

Καταγγείλατε το σκηνικό του «δήθεν δικομματισμού» και της πλαστής πόλωσης. Λέτε ότι δεν υπάρχει περίπτωση σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης. Προτείνετε μια διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης. Τι σημαίνει αυτό, οικουμενική κυβέρνηση;

Σημαίνει ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις που εκφράζουν υποστατά τμήματα του ελληνικού λαού οφείλουν να μοιραστούν κατά το μέτρο της δύναμής τους την ευθύνη της διαχείρισης και της υπέρβασης της κρίσης. Και πρέπει να συμβάλουν όλοι για το καλύτερο αποτέλεσμα πάνω σε έναν κοινό εθνικό παρονομαστή. Και πιστεύουμε ότι η εθνική στρατηγική που έχουμε προτείνει, που είναι ολοκληρωμένη, τεκμηριωμένη, υπεύθυνη, εφικτή, συνιστά αυτόν τον εθνικό κοινό παρονομαστή.

Γι' αυτό θεωρούμε ότι είναι πλαστό και επικίνδυνο να νομίζουν οι πολίτες ότι η λύση θα δοθεί μεταξύ των δύο δημοσκοπικά πρώτων κομμάτων. Από το ένα από τα δύο ή με κορμό το ένα από τα δύο κόμματα. Αυτό σε οποιοδήποτε σενάριο οδηγεί σε αδιέξοδο, εάν δεν υπάρξει συναίσθηση ευθύνης και βούληση συμμετοχής.

Αν κάποιοι θελήσουν να αναλάβουν ευθύνες μεγαλύτερες από αυτές που τους αναλογούν μόνοι τους ή αν κάποιοι άλλοι θελήσουν να κρυφτούν στην εύκολη θέση της αντιπολίτευσης, η χώρα περιέρχεται σε αδιέξοδο, ακινησία και κίνδυνο.

Το ΠΑΣΟΚ σε ποιο σχήμα αποκλείεται να μετάσχει και να στηρίξει;

Οποιοδήποτε σχήμα δεν έχει τα χαρακτηριστικά της εθνικής συνευθύνης και παρέχει σε κάποιους την ασυλία της δημαγωγίας και του λαϊκισμού, ενώ φορτώνει κάποιους άλλους με ευθύνες που δεν θα μπορέσουν να σηκώσουν χωρίς εθνική συστράτευση και κοινωνική συναίνεση.

Διαπραγματευτήκατε τη δεύτερη δανειακή σύμβαση, ωστόσο προτείνετε την αναθεώρηση των δυσμενών της όρων. Υπάρχουν τώρα περιθώρια;

Εχω πει κατ' επανάληψη ότι αυτό που προτείνουμε τώρα δεν είναι τίποτε άλλο από τη δημοσιοποίηση και την αποκάλυψη των διαφωνιών που είχαμε με την τρόικα κατά τη διάρκεια της σκληρής διαπραγμάτευσης. Δεν είναι τίποτε άλλο από την προβολή των επιχειρημάτων που είχαμε διατυπώσει στην τρόικα, αγωνιζόμενοι κατά της ύφεσης, κατά της ανεργίας, υπέρ των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας. Ζητώντας η δημοσιονομική προσαρμογή να γίνει με πολύ πιο ήπιους και φιλικούς τρόπους.

Αλλά σας θυμίζω ότι τότε διαπραγματευόμασταν κατ' αρχάς με υπονομευμένο το εσωτερικό μέτωπο, με τον κ. Σαμαρά να ζητά εκλογές και με την κυβέρνηση Παπαδήμου να έχει σχηματιστεί υπό τον όρο της άμεσης προσφυγής σε εκλογές. Με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις να είναι στον δρόμο και να ασκούν τη δική τους εύκολη «κοινωνική» αντιπολίτευση, ενώ το ίδιο το αντικείμενο που διεκδικούσαμε δεν είχε ακόμα επιτευχθεί.

Δεν είχαμε πετύχει τη νέα δανειακή σύμβαση. Δεν είχαμε πάρει 150 δισεκατομμύρια. Δεν είχαμε μειώσει το χρέος. Δεν είχαμε μειώσει τους τόκους και τα επιτόκια. Και κυρίως δεν είχαν αρχίσει να αλλάζουν οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί, με κορυφαίο γεγονός την εκλογή Ολάντ.

Υπό την έννοια αυτή, η εθνική στρατηγική που προτείνουμε για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων της σύμβασης είναι η φυσιολογική συνέχεια, η β' φάση της διαπραγμάτευσης.

Η εκλογή Ολάντ εγγυάται τη στροφή της Ευρώπης προς όφελος και της Ελλάδας;

Η εκλογή Ολάντ, όπως είχα την ευκαιρία να συζητήσω μαζί του εκτενώς στο Παρίσι, προσφέρει τη δυνατότητα μιας πιο ισορροπημένης πολιτικά και αξιακά Ευρώπης. Γιατί η Ευρωπαϊκή Σοσιαλιστική Αριστερά, η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία υποεκπροσωπείται σε επίπεδο κυβερνήσεων και κέντρων λήψης αποφάσεων.

Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι το ΠΑΣΟΚ κατέγραψε μαύρες τρύπες στις νεότερες γενιές στις πρόσφατες εκλογές. Εχετε έτοιμο μήνυμα να στείλετε στους νέους ανέργους;

Μα ακριβώς στους νέους ανέργους απευθυνόμαστε λέγοντάς τους ότι το μόνο κόμμα που προτείνει πρακτικά και συγκεκριμένα πράγματα γι' αυτούς είμαστε εμείς. Με όσα προτείνουμε για τα 50 δισεκατομμύρια ρευστότητα στην αγορά που μπορεί να κινήσουν επενδύσεις και να δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης. Με όσα λέμε για το ξεμπλοκάρισμα των μεγάλων έργων υποδομής. Με όσα λέμε για τα προγράμματα κοινωνικής στήριξης της ανεργίας των νέων μέσω της κατάρτισης, της νεανικής επιχειρηματικότητας, της κοινωφελούς εργασίας και των προγραμμάτων αυτεπιστασίας στους δήμους. Κανείς άλλος δεν μιλάει πραγματικά και υπεύθυνα, με πρακτικό τρόπο, για τον νέο άνεργο.

Αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι πράγματι, όπως είπατε, μεγαλύτεροι ηλικιακά από εσάς ή συνομήλικοί σας. Αποσύρετε τη γενιά του Πολυτεχνείου;

Χρειάζεται ισορροπία και αλληλεγγύη των γενεών. Η γενιά του Πολυτεχνείου και η αμέσως επόμενη από αυτή μπήκε με δυναμικό και ευνοϊκό τρόπο στην πολιτική ζωή της Μεταπολίτευσης. Ξεκίνησε σε πάρα πολύ μικρή ηλικία και έχει ήδη καταγράψει μια πολυετή παρουσία. Πρέπει να δώσουμε τόπο στους νέους ανθρώπους, οι οποίοι μπαίνουν αργά και στην επαγγελματική και στην πολιτική και στην κοινωνική ζωή. Και αυτό θα το βρούμε μπροστά μας, γιατί στην πραγματικότητα αφυδατώνει το διανοητικό και κοινωνικό κεφάλαιο της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πρωτοπορήσει σε αυτό και η διαδικασία της ανασύστασής του χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς στερεότυπα του παρελθόντος θέλω να ελπίζω ότι θα βοηθήσει. Αυτή είναι πάντως η εντολή που έλαβα στις 18 Μαρτίου.

ΣΥΝΕΝΤΥΞΗ ΣΤΗ ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το κορίτσι της σφαλιάρας
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το κορίτσι της σφαλιάρας
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ