2012-06-10 14:14:02
Φωτογραφία για Τα δεδομένα για Ομπράντοβιτς και Παναθηναϊκό
Η επιστροφή του Ζέλικο Ομπράντοβιτς από το Ντουμπάι σηματοδοτεί το πιο κρίσιμο σταυροδρόμι της σύγχρονης εποχής του Παναθηναϊκού και το Sport24.gr αναλύει τα δεδομένα. Τα θέλω του Σέρβου προπονητή, αυτά των "πρασίνων" και οι σκέψεις της επόμενης ημέρας. Με ή χωρίς τον Ζοτς.

Στην τελευταία (άκαρπη) συνάντηση που είχε ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς με τη διοίκηση του Παναθηναϊκού το μόνο που συμφώνησαν οι δύο πλευρές ήταν να ανανεώσουν το ραντεβού τους την ερχόμενη Δευτέρα. Μεσολαβούσε, άλλωστε, το ταξίδι του "Ζοτς" και του Δημήτρη Ιτούδη στο Ντουμπάι για τη διδασκαλία σε σεμινάριο προπονητικής.

Έκτοτε λίγα πράγματα έχουν αλλάξει κι αν έπρεπε κάποιος να κάνει προγνωστικά θα έκρινε ότι η αποχώρηση του Σέρβου προπονητή είναι το πιο πιθανό σενάριο.

Ας αναλύσουμε, όμως τα δεδομένα ως έχουν:

Για τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς:

Βρίσκεται στον πάγκο του Παναθηναϊκού για 13 χρόνια
. Προφανώς και του αρέσει το "τριφύλλι" κι η Αθήνα. Είναι το απόλυτο αφεντικό, έχει την στήριξη του κόσμου και της διοίκησης (έστω κι αν η φετινή δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται προ της εξόδου) και λιγότερο... άγχος καθώς έχει ήδη αποδείξει πολλά.Από την άλλη θα μπορούσε να πει κανείς ότι έχει διανύσει ήδη έναν πολύ μεγάλο κύκλο στο συγκεκριμένο πάγκο. Είναι, άλλωστε, 51 ετών και έχει πολλά καλά προπονητικά χρόνια μπροστά του.Αν βγει στην αγορά είναι χωρίς αμφιβολία το πιο "καυτό" όνομα στη λίστα των προπονητών κι είναι σίγουρο ότι όλες οι ομάδες που κυνηγούν την Ευρωλίγκα θα "σφαχτούν" να τον αποκτήσουν.Ήδη υπάρχουν πληροφορίες για έντονο ενδιαφέρον της Εφές Πίλσεν, η οποία έχει στο στόχαστρο ακόμη τον Μεσίνα και τον Πιανιτζάνι. Οι Τούρκοι θα αλλάξουν προπονητή (τον Ζούρο δηλαδή) ακόμη κι αν κατακτήσουν το πρωτάθλημα, καθώς παρουσιάζονται διατεθειμένοι για πρώτη φορά στην ιστορία τους να επενδύσουν πρώτα σε προπονητή (κάποιο ηχηρό όνομα) και μετά σε παίκτες, καθώς η αντίθετη συνταγή δεν έφερε αποτελέσματα τα τελευταία χρόνια. Το τοπίο ενδεχομένως να ξεκαθαρίσει σε ότι αφορά την τουρκική ομάδα όταν ολοκληρωθούν οι υποχρεώσεις στους τελικούς των πλέι-οφ. Το σενάριο που κυκλοφορεί αναφέρει ηγεμονικό συμβόλαιο και no-limit μπάτζετ για την επόμενη χρονιά.Γράφτηκε για έντονο ενδιαφέρον της Γαλατάσαραϊ. Πληροφορίες εκ Τουρκίας, ωστόσο, ενδιαφέρον ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η παραμονή του Οκτάι Μαχμουτί. Ο κόσμος τον λατρεύει και τον αποκαλεί μάλιστα τον "Μουρίνιο του μπάσκετ".

Για τη διοίκηση του Παναθηναϊκού

Η επιθυμία είναι σαφής: να μείνει ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο άνθρωπος που αναμόρφωσε την ομάδα και δημιούργησε τη δυναστεία των τελευταίων ετών.Από την άλλη υπάρχει σαφής οικονομική διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών και μάλιστα μεγάλη (25-30%). Οι "πράσινοι" κάνουν λόγο για ένα μπάτζετ 12 εκ. ευρώ κι ο Σέρβος προπονητής αντιπρότεινε ότι δέχεται αυτό το νούμερο, αν δεν υπολογισθεί το συμβόλαιο του Διαμαντίδη κι αυτά των προπονητών.Οι οικονομικές συνθήκες είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν στη διοίκηση του Παναθηναϊκού να ανεβάσουν τα νούμερα που πρότειναν. Κι όσο μένει η διαφορά, δύσκολα να αλλάξει γνώμη ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Από την άλλη, όμως, οι αδερφοί Γιαννακόπουλοι έχουν αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν ότι λειτουργούν αυθόρμητα και συναισθηματικά, κάτι που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει κάποιο άλμα στα οικονομικά δεδομένα για να ικανοποιηθεί ο "Ζοτς".Η ανακοίνωση που εξέδωσαν το απόγευμα της Παρασκευής, ωστόσο, μαρτυρά ότι δεν πρόκειται να κάνουν κάποια βελτιωμένη πρόταση, καθώς το νόημα είναι ότι "αυτά θα βάλουμε κι όποιος έχει διαφορετική άποψη μπορεί να πάρει την ομάδα".

Για την επόμενη ημέρα

Αν ο Ομπράντοβιτς επιμείνει στο "όχι", ο Παναθηναϊκός θα κληθεί να ψάξει προπονητή, χωρίς να υπολογίζει ως εναλλακτική λύση τον Δημήτρη Ιτούδη, ο οποίος αναμένεται να ακολουθήσει τον "Ζοτς".Αν κι είναι νωρίς ακόμα το όνομα που ακούγεται πιο έντονα είναι αυτό του Αργύρη Πεδουλάκη. Ο πρώην τεχνικός του Περιστερίου είναι από τους καλύτερους Έλληνες προπονητές και φαίνεται να έχει ρεύμα σε συγκεκριμένες τάξεις του "τριφυλλιού".Οι συνθήκες της μετά-Ομπράντοβιτς εποχής (αν υπάρξει) θα έχουν έξτρα εμπόδια για τη διοίκηση του Παναθηναϊκού, που χάνει ένα σημαντικό διαπραγματευτικό όπλο στις συζητήσεις με υποψήφιους. Μπορεί για παράδειγμα να προσελκύσει με διαφορετικό τρόπο ονόματα, καθώς είναι πολλοί αυτοί που προτιμούν απλά να "παίξουν για τον Ζοτς".Ούτως ή άλλως ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στο μεταίχμιο καθώς εκτός από πιθανή αλλαγή στον πάγκο, θα αναγκαστεί να πάρει γενναίες αποφάσεις που αφορούν το ρόστερ. Μην ξεχνάμε ότι α) λήγουν τα πέντε μεγαλύτερα συμβόλαια της ομάδας (Διαμαντίδης, Μπατίστ, Καλάθης, Σάτο, Μάριτς), β) η απώλεια του πρωταθλήματος κι η μεγάλη ηλικία του κορμού απαιτούν διορθωτικές κινήσεις/επενδύσεις για το μέλλον γ) θεωρούνται δεδομένες μαζικές αποχωρήσεις Μάριτς, Σάτο, Λόγκαν, Σμιθ οπότε είτε με τον "Ζοτς", είτε με κάποιον άλλον προπονητή ο επόμενος Παναθηναϊκός θα είναι αρκετά διαφορετικός από τον περσινό.πηγή: sport24.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ