2019-01-30 09:42:35
Φωτογραφία για Τα οφέλη και οι κίνδυνοι από τη βαλεριάνα για την υγεία μας
Μεγάλη άνθιση γνωρίζει τα τελευταία χρόνια η βαλεριάνα, ως φυσική εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση κυρίως των προβλημάτων που σχετίζονται με την αϋπνία.

Κυκλοφορεί στο εμπόριο σε μορφή χαπιών, αλλά και στα ράφια των σούπερ μάρκετ όπου πωλείται συνήθως μαζί με τα βιολογικά προϊόντα. Τα μέρη του φυτού που χρησιμοποιούνται είναι τα φύλλα και η ρίζα του.

Πού χρησιμοποιείται

Η βαλεριάνα στην ιατρική χρησιμοποιείται για να αντιμετωπίσει διαταραχές στον ύπνο. Έρευνες έχουν δείξει ότι αποτελεί σύμμαχος κατά της αϋπνίας, ενώ συχνά συνδυάζεται και με άλλα βότανα, όπως είναι ο λυκίσκος ή άλλα βότανα που επίσης προκαλούν υπνηλία. Επίσης χρησιμοποιείται για να μετριάζει το άγχος, τις υστερικές καταστάσεις, την υπερδιέγερση, την υποχονδρία, τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες.

Παράλληλα, αρκετές γυναίκες χρησιμοποιούν τη βαλεριάνα για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, συμπεριλαμβανομένων των εξάψεων.


Μια ακόμη ιατρική χρήση της βαλεριάνας είναι ότι μπορεί και ρυθμίζει την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οδηγίες χρήσης

Ο γενικός κανόνας είναι πως η βαλεριάνα, ως φυτικό συμπλήρωμα, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για περισσότερο από 4 εβδομάδες. Για να μειωθεί η πιθανότητα ενδεχομένων παρενεργειών από την απότομη διακοπή της χρήσης βαλεριάνας, συνιστάται να μειώνετε σταδιακά τη δοσολογία και τη συχνότητα που τη λαμβάνετε, για διάστημα 1-2 εβδομάδων, προτού σταματήσετε εντελώς. Συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας για περισσότερες λεπτομέρειες. Αν η κατάστασή σας επιμένει ή χειροτερεύει ή αν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε ένα σοβαρό ιατρικό πρόβλημα, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Προσοχή στις πιθανές παρενέργειες

Οι πιο κοινές παρενέργειες που μπορεί να οφείλονται στη λήψη βαλεριάνας είναι:

ΠονοκέφαλοςΑνησυχίαΣτομαχικές διαταραχέςΥπνηλία/κόπωση μετά το ξύπνημα

Εάν οποιαδήποτε από αυτές τις επιπτώσεις εμμένουν ή επιδεινώνονται, επικοινωνήστε με το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας άμεσα.

Πηγή: healthreport.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ