2019-02-19 12:52:34
Φωτογραφία για Τα τεχνητά γλυκαντικά παραπλανούν το μεταβολισμό και αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη
Αυτό που καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά ο μεταβολισμό μας, αλλά και το πώς κατανοεί ο εγκέφαλος το διατροφικό περιεχόμενο, είναι η γλυκιά γεύση ενός τροφίμου και όχι μόνο οι θερμίδες που περιέχει.

Αυτό δείχνει νέα έρευνα, τα ευρήματα της οποίας μπορεί να εξηγήσουν τη σχέση μεταξύ των τεχνητών γλυκαντικών και του διαβήτη.

Όταν ξεκινάμε μια δίαιτα, προσθέτουμε συχνά αναψυκτικά με τεχνητά γλυκαντικά, αλλά και τρόφιμα χαμηλών θερμίδων για να μας βοηθήσουν να πετύχουμε το στόχο μας. Μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Yale που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Current Biology», δείχνει ότι ίσως έτσι να παραπλανούμε το μεταβολισμό μας με συνέπεια όχι μόνο την αύξηση του βάρους μας, αλλά και τον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη.

Η γλυκύτητα στα τρόφιμα που έχουν φυσική γλυκιά γεύση, υποδεικνύει στο σώμα ότι το φαγητό περιέχει ενέργεια και όσο πιο γλυκό είναι ένα φαγητό, τόσο περισσότερη ενέργεια προσφέρει. Αλλά, όταν ένα ποτό είναι είτε πολύ γλυκό, είτε όχι αρκετά γλυκό για τον αριθμό των θερμίδων που περιέχει, διαταράσσεται η φυσιολογική μεταβολική αντίδραση του σώματος. Η αντίδραση αυτή εξηγεί τη σχέση μεταξύ των τεχνητών γλυκαντικών και του διαβήτη που ανακαλύφθηκε σε προηγούμενες μελέτες.


«Μια θερμίδα δεν είναι μια θερμίδα», δήλωσε η κύρια συγγραφέας της μελέτης, Dana Small, καθηγήτρια ψυχιατρικής στο Yale University School of Medicine. Η νέα μελέτη δείχνει ότι η γλυκύτητα βοηθά στον προσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο οι θερμίδες μεταβολίζονται και σηματοδοτούνται στον εγκέφαλο. Όταν η γλυκύτητα και οι θερμίδες ταιριάζουν, οι θερμίδες μεταβολίζονται σωστά και αυτό καταγράφεται από τα συστήματα επιβράβευσης του εγκεφάλου. Ωστόσο, όταν συμβαίνει μια «αναντιστοιχία», οι θερμίδες αποτυγχάνουν να ενεργοποιήσουν το μεταβολισμό και τα συστήματα ανταμοιβής στον εγκέφαλο δεν αναγνωρίζουν ότι οι θερμίδες έχουν καταναλωθεί. Αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα, το άτομο να αναγκαστεί να υπερκαταναλώσει τροφή.

«Με άλλα λόγια, η υπόθεση ότι περισσότερες θερμίδες προκαλούν μεγαλύτερη μεταβολική και εγκεφαλική απόκριση είναι λάθος», δήλωσε η Small. «Οι θερμίδες είναι μόνο το ήμισυ της εξίσωσης, η αντίληψη της γλυκιάς γεύσης είναι το άλλο μισό». Οι θερμίδες που δεν μεταβολίζονται, κατά πάσα πιθανότητα αποθηκεύονται, ανέφεραν οι επιστήμονες και αυτό μπορεί να είναι μια σημαντική ένδειξη για τους μηχανισμούς που βρίσκονται πίσω από το μεταβολικό σύνδρομο, μια κατάσταση που οδηγεί σε καρδιακές παθήσεις και διαβήτη.

Η Small σημείωσε ότι δεν είναι μόνο τα αναψυκτικά που περιέχουν αναντιστοιχίες, αλλά και τα τρόφιμα, όπως το γιαούρτι, με γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων. «Τα σώματά μας εξελίχθηκαν για να χρησιμοποιήσουν αποτελεσματικά τις διαθέσιμες πηγές ενέργειας στη φύση», ανέφερε. «Το σύγχρονο διατροφικό περιβάλλον μας χαρακτηρίζεται από πηγές ενέργειας που ο οργανισμός μας δεν έχει ξαναδεί ποτέ», πρόσθεσε η Small.

Πηγή: Φωτεινή Πουρνάρα – itrofi.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ο σπουδαρχίδης
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ο σπουδαρχίδης
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ