2012-06-11 15:03:10
Φωτογραφία για Spiegel: Υπάρχει σχέδιο για να γίνει η Ευρωζώνη «κυρία με κότσια»
Το σχέδιο που επεξεργάζονται ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χερμαν Βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, αποκαλύπτει το Spiegel, τονίζοντας ότι μέσο αυτού η Ευρωζώνη θα γίνει «μια κυρία με κότσια». Το σχέδιο προβλέπει τη μετατροπή της ζώνης του ευρώ σε μία δημοσιονομική ένωση με αυστηρό δημοσιονομικό έλεγχο.

Με τη δημοσιονομική ένωση τα κράτη-μέλη δεν θα μπορούν να δημιουργούν αυτόνομα νέα χρέη και οι κυβερνήσεις θα διαθέτουν ελεύθερα μόνο τα χρήματα που καλύπτονται από δικά τους έσοδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, όταν μία χώρα χρειάζεται περισσότερα χρήματα από όσα η οικονομία της αποδίδει, θα πρέπει να δηλώνει τις ανάγκες της στο Eurogoroup, το οποίο στη συνέχεια θα κρίνει ποιες χρηματικές επιθυμίες από ποια χώρα και σε ποιο ύψος μπορούν να εγκριθούν.

Η ισχυρή ομάδα υπουργών θα διευθύνεται από έναν πρόεδρο, ο οποίος τελικά θα μπορούσε να αναδειχθεί Ευρωπαίος υπουργός οικονομικών. Το σχέδιο των τεσσάρων προβλέπει πως τα κράτη θα πρέπει να εκχωρήσουν σημαντικό μέρος της εθνικής κυριαρχίας τους σε ευρωπαϊκούς θεσμούς.


Η ισχυρή αυτή ομάδα θα ελέγχεται και από ένα νέο ευρωπαϊκό όργανο, στο οποίο θα μετέχουν οι εκπρόσωποι των εθνικών Κοινοβουλίων. Με δεδομένο πως αυτό θα ασκεί σημαντικές ελεγκτικές λειτουργίες, το Ευρωκοινοβούλιο θα αποκτούσε ανταγωνισμό.

Το μοντέλο που προωθούν οι τέσσερις πολιτικοί, καταλήγει σε έναν ευρωπαϊκό σύνδεσμο ευθύνης, κάτι που έως σήμερα απέρριπτε η Γερμανία. Οι νέες ρυθμίσεις, όμως, αναμένεται να ισχύσουν μόνο για τα νέα χρέη και τα παλιά- της παρούσας κρίσης- θα πρέπει, όπως και πριν, να τα αποπληρώσουν τα κράτη.

Θα δημιουργούταν έτσι μια Ευρώπη των δύο ταχυτήτων, τον πυρήνα της οποίας θα αποτελεί η νομισματική ένωση, αλλά πλέον ως «κυρία με κότσια», αναφέρει το Spiegel.

Το σχέδιο εξετάζει πάντως το ενδεχόμενο σε περίπτωση προσφυγής για δανεισμό να εγκρίνεται από το νέο Eurogroup βοήθεια σε κράτη, των οποίων το δημόσιο χρέος υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ τους. Σε άλλο κεφάλαιο του σχεδίου, ο Μπαρόζο διατυπώνει σκέψεις για τον τρόπο δημοκρατικής νομιμοποίησης της επιδιωκόμενης πολιτικής ολοκλήρωσης.

Μια ιδέα είναι η άμεση εκλογή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τους πολίτες ή η συγχώνευση των αξιωμάτων του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του προέδρου της Κoμισιόν στο αξίωμα του «Ευρωπαίου Προέδρου».

Μεταξύ των σχεδίων της ηγεσίας της ΕΕ περιλαμβάνεται και η καθιέρωση πανευρωπαϊκής εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων σε ποσοστό 1%, δηλαδή μέχρι 100 δισ. ευρώ περίπου, με ορίζοντα δεκαετίας.

Το νέο Ευρω-Σύμφωνο όμως συνδέεται με το «αγκάθι» της αλλαγής των εθνικών συνταγμάτων των κρατών-μελών, για την οποία οι κυβερνήσεις θα πρέπει να διεξαγάγουν δημοψηφίσματα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι τέσσερις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα έχουν συνάντηση την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να διαμορφώσουν κοινή πρόταση, την οποία στη συνέχεια θα αποστείλουν σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
24h.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ