2012-06-11 19:37:02
Φωτογραφία για Πουλήθηκε σπάνιο χειρόγραφο του Ναπολέοντα
Ένα σύντομο χειρόγραφο στα αγγλικά του αυτοκράτορα Ναπολέοντα, όταν ήταν εξόριστος στην Αγία Ελένη, πωλήθηκε στο Μουσείο Γραμμάτων και Χειρογράφων του Παρισιού έναντι 325.000 ευρώ, στη διάρκεια δημοπρασίας του οίκου Osenat. «Είναι δύο η ώρα μετά τα μεσάνυχτα. Δεν έχω ύπνο...», γράφει σε κάποιο σημείο της επιστολής με την πένα του ο Ναπολέοντα Α'. Η επιστολή, γραμμένη δια χειρός Ναπολέοντα, φέρει ημερομηνία 9 Μαρτίου 1816 και απευθύνεται στον κόμη Εμανουέλ ντε λας Καζ, σύντροφό του στην εξορία και μέλλοντα συντάκτη των απομνημονευμάτων του έκπτωτου αυτοκράτορα.

Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Osenat που διοργανώνει κάθε χρόνο στο Φοντενεμπλό, κοντά στο Παρίσι, δημοπρασίες πολύτιμων ειδών της εποχής της ναπολεόντειας αυτοκρατορίας, η επιστολή αυτή του Ναπολέοντα είναι «μια από τις τρεις μόνο γνωστές στον κόσμο».

Η επιστολή, η αξία της οποίας είχε εκτιμηθεί μεταξύ 60.000 και 80.000 ευρώ, κατακυρώθηκε έναντι 325.000 ευρώ στο Μουσείο Γραμμάτων και Χειρογράφων.

Στα "Απομνημονεύματα της Αγίας Ελένης" ο κόμης Εμανουέλ ντε λας Καζ, αναφέρει πως το Μάρτιο του 1816 ο Ναπολέοντας τού έγραψε επιστολές στα αγγλικά, κυρίως για να εξασκηθεί στη γλώσσα των δεσμοφυλάκων του, καθώς είχε αποφασίσει να μάθει αγγλικά μερικές εβδομάδες νωρίτερα.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ