2012-06-11 19:37:17
Φωτογραφία για ''Η ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΝΕΙ Ο,ΤΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΩΘΕΙ''
Με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι συναντήθηκε πριν λίγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η Ιταλία κάνει ό,τι είναι «απαραίτητο» προκειμένου «να διασωθεί όλους αυτούς τους τελευταίους μήνες», δήλωσε τη Δευτέρα ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Κοράντο Πασέρα, ο οποίος εξάλλου χαρακτήρισε «επαρκή» την οικονομική βοήθεια που προσφέρθηκε στις ισπανικές τράπεζες.

Ενώ ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν πως η Ιταλία ενδέχεται να μην αποτελεί πλέον αποκλειστικό στόχο των αγορών έπειτα από την προσφυγή της Ισπανίας στον μηχανισμό βοήθειας, ο Πασέρα διατρανώνει στον Τύπο της χώρας του πως η Ρώμη «κάνει τα πάντα τους τελευταίους μήνες προκειμένου να διασωθεί από χρηματοοικονομικής πλευράς».

«Η μεγάλη πειθαρχία στην οποία έχουμε υποβληθεί στον δημοσιονομικό τομέα, μας τοποθετεί μεταξύ των χωρών που δύνανται ν' αντιμετωπίσουν με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο την χρηματοοικονομική αναστάτωση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ευρώπη», διαβεβαιώνει ο Ιταλός υπουργός.


Ερωτηθείς σχετικά με το σχέδιο βοήθειας προς τις ισπανικές τράπεζες, ο Πασέρα - πρώην διευθυντής της μεγάλης ιταλικής τράπεζας Intesa Sanpaolo - έκρινε πως η Ευρώπη «ανταποκρίθηκε με επαρκή τρόπο» στη Μαδρίτη, η οποία παρουσίασε ένα «αξιόπιστο σχέδιο». «Ουδείς μπορεί να σωθεί αφ' εαυτού του», σχολίασε ο Πασέρα.

Ερωτηθείς σχετικά με το κόστος ενός τέτοιου σχεδίου βοήθειας προς την Ιταλία, ο ίδιος υπουργός τόνισε πως «το να μην σώσουμε την Ευρώπη και να αφήσουμε το ευρώ  να καταρρεύσει θα ήταν πολύ περισσότερο δαπανηρό από το να προσφέρουμε βοήθεια στις χώρες που δυσκολεύονται».

Ο Πασέρα, ο οποίος επεξεργάζεται μία σειρά νέων μέτρων που αποβλέπουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας, παραδέχθηκε πως «θα πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη» στην Ιταλία όσον αφορά την ανάπτυξη, δεδομένης της ύφεσης, στην οποία έχει βυθισθεί η χώρα στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Κρίσιμη και ουσιαστική η συνάντηση

Με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι συναντήθηκε πριν λίγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Βενιζέλος εκτός των άλλων δήλωσε:

"Είχαμε μια πολύ κρίσιμη και ουσιαστική συζήτηση. Τον ενημέρωσα για την κατάσταση στην Ελλάδα. Συζητήσαμε για το σημείο στο οποίο βρίσκεται η κρίση στην ευρωζώνη μετά από τις χθεσινές αποφάσεις για την Ισπανία. Επέμεινα πάρα πολύ στην ανάγκη να γίνει αποδεκτή μια ουσιαστική συζήτηση για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης, γιατί πρέπει να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας.

Υπάρχει κατανόηση - εφόσον η Ελλάδα έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, έχει κοινωνική συναίνεση, έχει πολιτική συστράτευση και μπορεί και θέλει να προχωρήσει στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις για να γίνει η Ελλάδα ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος, μια ανταγωνιστική οικονομία προς όφελος των πολιτών, προς όφελος των παιδιών μας.

Κι εκεί θα έχουμε συμμάχους μέσα στην Ευρώπη. Επίσης θα λάβουμε πάρα πολύ σοβαρά υπόψη τη νέα εμπειρία που υπάρχει και το ισπανικό παράδειγμα, το όποιο βεβαίως δίνει μια άλλη διάσταση στην κρίση, η οποία είναι πανευρωπαϊκή. Δεν είναι ελληνική, δεν είναι πορτογαλική, δεν είναι ιρλανδική.

Ο κ. Μόντι έχει παρουσιάσει μια εξαιρετική ιδέα: να οργανωθεί ένας πανευρωπαϊκός μηχανισμός εγγύησης καταθέσεων. Αυτό είναι σημαντικό, ζωτικό για να σταματήσει η διαρροή καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και από το ιταλικό, το ισπανικό και ούτω καθεξής.

Και πρέπει να καταλάβουν οι Έλληνες καταθέτες ότι έχει σημασία να βοηθούμε τη χώρα μας πατριωτικά, εμπιστευόμενοι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα που είναι ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, εγγυημένο με σειρά αποφάσεων της ευρωζώνης.

Από την άλλη μεριά, η συζήτηση με τον Μάριο Μόντι με έκανε να πιστέψω ακόμη περισσότερο στη σημασία που έχει η πρότασή μας για μια διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης. 

Χωρίς τη διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης, χωρίς τη συμμετοχή στη διαπραγμάτευση, τη δέσμευση και την υπογραφή όλων των πολιτικών δυνάμεων που λένε ότι πιστεύουν στην Ευρώπη και το ευρώ δεν θα μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα.

Αυτή είναι η υποχρέωσή μας ενώπιον των Ελλήνων πολιτών και υποχρέωση των Ελλήνων πολιτών είναι να σκεφτούν ώριμα, ψύχραιμα και να ψηφίσουν εκείνη την πολιτική δύναμη, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ, που μπορεί να επιβάλλει και να εγγυηθεί τη διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης".

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ