2012-06-12 10:42:02
Φωτογραφία για Οι εκλογές ... πληγώνουν την ελαιοπαραγωγή
του Σωτήρη Μεταξά

Θυσία στο βωμό των περικοπών και της αναλγησίας του κράτους γίνεται η ποιότητα του Κρητικού ελαιολάδου και μάλιστα σε μία χρονιά που όλες οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές για τις ποσότητες παραγωγής του νησιού.

H έγκαιρη εφαρμογή της δακοκτονίας, που είναι και το πρώτο απαραίτητο για την επιτυχία του προγράμματος, βρίσκεται και πάλι σε επικίνδυνη εκκρεμότητα.

Ενώ έχουν εξασφαλιστεί οι απαιτούμενες πιστώσεις, οι διαδικασίες για την πρόσληψη προσωπικού έχουν αναβληθεί λόγω των εκλογών, αφού για τις σχετικές προσλήψεις απαιτείται Υπουργική Απόφαση, μετά από έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Οι παραγωγοί παρακολουθούν οργισμένοι τις εξελίξεις, επιχειρώντας σε πολλές περιπτώσεις να πάρουν αυτοί την κατάσταση στα χέρια τους, με ατομικούς ψεκασμούς, που είναι όμως αδύνατο να αντικαταστήσουν το πρόγραμμα δακοκτονίας. Παρά τις προετοιμασίες που έχουν γίνει από πλευράς υπηρεσιών και παρά το ότι, όπως ανακοινώθηκε, έχουν εξασφαλιστεί οι απαιτούμενες πιστώσεις, οι διαδικασίες για την πρόσληψη προσωπικού παρατείνονται στην πράξη επ' αόριστο λόγω των εκλογών.


Και όμως υπάρχει λύση

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα μπορούσε να ζητήσει την έγκριση από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως έκανε και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την πρόσληψη 1.500 εποχικών δασοπυροσβεστών με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, αλλά δεν το έκανε ακόμα!

Αυτή την εποχή οι υπηρεσίες στις Περιφερειακές Ενότητες (Π.Ε.) προσπαθούν να ολοκληρώσουν τους διαγωνισμούς για τους εργολάβους δακοκτονίας και την προμήθεια φυτοφαρμάκων. Κύριο πρόβλημα όμως αποτελεί η έγκαιρη πρόσληψη και τοποθέτηση τομεαρχών και παγιδοθετών.

Όμως παρά τις προετοιμασίες που έχουν γίνει από πλευράς υπηρεσιών και παρά το ότι, όπως ανακοινώθηκε, έχουν εξασφαλιστεί οι απαιτούμενες πιστώσεις, οι διαδικασίες για την πρόσληψη προσωπικού παρατείνονται λόγω των εκλογών.

Την ίδια ώρα, η ερχόμενη σοδειά ελαιολάδου στην Κρήτη προβλέπεται να είναι υψηλή, όπως δείχνει η πλούσια ανθοφορία που υπάρχει στις περισσότερες περιοχές του νησιού. Εκτιμήσεις των υπηρεσιών δεν έχουν δοθεί ακόμα, αλλά από πληροφορίες εκτιμάται ότι, αν δεν υπάρξουν απρόβλεπτες ακραίες καιρικές συνθήκες και βέβαια προσβολές από τον Δάκο, η ερχόμενη σοδειά, προβλέπεται αρκετά υψηλή και μπορεί να φθάσει πάνω από τον μέσο όρο και να κυμανθεί γύρω στους 100 χιλιάδες τόνους.

prismanews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ