2012-06-12 10:39:03
Φωτογραφία για Κρούγκμαν: Είμαστε ήδη σε νέα Μεγάλη Ύφεση…
Προς οικονομικό θάνατο οδεύει η ΕΕ «Αναλογιστείτε τι εννοούμε με την Μεγάλη Ύφεση (του 1933). Δεν εννοούμε ότι ήμασταν μονίμως σε ύφεση. Υπήρχαν χρονιές με ανάπτυξη και χρονιές με συρρίκνωση της οικονομίας . Είχαμε όμως  μια οικονομία σε ύφεση η οποία επέμενε, με τα επιτόκια δανεισμού συνεχώς κοντά στο 0. Είμαστε πάλι σε μια τέτοια κατάσταση»…

Ο νομπελίστας οικονομολόγος δεν αφήνει πολλά περιθώρια για παρανοήσεις. Όπως εξηγεί στο Ρόιτερ, η ΕΕ οδεύει τάχιστα προς οικονομικό θάνατο και γι’ αυτό ευθύνεται η λιτότητα η οποία εφαρμόζεται.

«Επιμένουν στην λιτότητα ως την μοναδική πολιτική. Αν έλεγαν ότι εντάξει, η ΕΚΤ θα εφαρμόσει μια ευρεία πολιτική παροχής ρευστότητας και ότι η Γερμανία θα εφαρμόσει πακέτα τόνωσης της οικονομίας αλλά ως αντάλλαγμα οι υπόλοιπες χώρες θα πρέπει να εφαρμόσουν λιτότητα, τότε ΙΣΩΣ αυτό να λειτουργούσε. Αλλά δεν λένε αυτό… Λένε ότι οι υπόλοιπες χώρες θα εφαρμόσετε λιτότητα και η Γερμανία θα εφαρμόσει λιτότητα και η ΕΚΤ θα ανεβάζει τα επιτόκια στις ενδείξεις και μόνο πληθωρισμού. Πρόκειται για πολιτική παντελούς αποτυχίας.».


Τελικά βρισκόμαστε στο 1930;

«Είμαστε αρκετά καλύτερα ως προς το μεγαλύτερο μέρος, σήμερα, αλλά όχι τόσο πολύ όσο νομίζει ο κόσμος. Δεν είμαστε ίσως όπως το 1933 αλλά το 1937, τηρουμένων των αναλογιών… Για παράδειγμα οι ΗΠΑ τότε είχαν ανεργία 9% όση και σήμερα… Άρα δεν είμαστε και πολύ καλύτερα από κάποιες χρονιές της δεκαετίας του 30…».

Στην πιο κρίσιμη όμως ερώτηση, «πότε πιστεύετε ότι θα τελειώσει η κρίση;» ο Κρούγκμαν δίνει δυο σενάρια που κυμαίνονται μεταξύ… ολέθρου και 15ετους ύφεσης…

«Έχουμε δυο ιστορικά προηγούμενα. Το ένα είναι η ίδια η Μεγάλη Ύφεση που φαίνονταν σαν να μην έχει τέλος και τέλειωσε με ένα μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων δαπανών γνωστό και ως… Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος».

«Μετά έχουμε την Ιαπωνία η οποία είχε μεγαλύτερη ανάπτυξη από ό,τι πιστεύει πολύς κόσμος. Είχαν μια δεκαετία παντελούς (οικονομικής) αποτυχίας και μετά σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη. Οπότε μπορεί, όπως στην Ιαπωνία που η ανάκαμψη ήρθε έπειτα από 15 χρόνια, να έχουμε κάλλιστα και αυτό το σενάριο…».
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ