2019-04-15 18:29:02
Φωτογραφία για Κούφιες υποσχέσεις Κυριάκου στους ντελιβεράδες...
Προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων.

Κρατική ρύθμιση για τα θέματα ασφάλειας των διανομέων ζήτησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση που είχε με εργαζόμενους, σήμερα το μεσημέρι, σε ταβέρνα στο Μοσχάτο.

Μόνο που σχετική πρωτοβουλία έχει ήδη αναλάβει το υπουργείο Εργασίας και είναι θέμα ημερών να κατατεθεί στη Βουλή, στο νομοσχέδιο με τις 120 δόσεις. Επιπλέον, τον περασμένο Δεκέμβριο το υπουργείο Εργασίας είχε εκδώσει και σχετική εγκύκλιο στην οποία κωδικοποιούσε τις υποχρεώσεις των εργοδοτών, περιλαμβανομένου και του εξοπλισμού.

Σύμφωνα με ενημέρωση από τη Νέα Δημοκρατία, η συζήτηση ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και τους εργαζόμενους περιλάμβανε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τα προβλήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζουν στις μετακινήσεις τους μέχρι τις συνθήκες εργασίας και τις προσδοκίες που έχουν.

Οι εργαζόμενοι, που δικαίως διαμαρτύρονται για σειρά ζητημάτων σχετικά με την ασφάλεια τους και τις απολαβές τους, έθεσαν στον Κυρ. Μητσοτάκη και το θέμα του εξοπλισμού.


Όπως επισήμαναν, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της Ν.Δ., «στο 95% των περιπτώσεων, ο εξοπλισμός, μαζί με το μηχανάκι» είναι δικός τους.

Από την πλευρά του, τονίζει η Ν.Δ., ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει στην παροχή των αναγκαίων μέσων (όπως το κράνος και το ειδικό μπουφάν) και υποστήριξε ότι σε αυτό το θέμα χρειάζεται κρατική ρύθμιση ώστε να μπορούν οι διανομείς να κάνουν τη δουλειά τους με ασφάλεια.

Σχετικά μέτρα προβλέπονται πάντως ήδη και τις επόμενες ημέρες στο νομοσχέδιο με τις 120 δόσεις θα συμπεριλαμβάνονται ρυθμίσεις σχετικές με το ειδικό πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων στις ταχυμεταφορές.

«Θα προστατεύει τις εργασιακές τους σχέσεις, θα ενισχύει τα μέτρα ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων και θα ενισχύει τις αμοιβές τους. Θα ικανοποιεί εν πολλοίς τα αιτήματα των εργαζομένων του κλάδου» είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα στην «Εφ.Συν.» ο Ανδρέας Νεφελούδης.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα προβλέπει ότι οι εργοδότες θα δεσμεύονται από τον νόμο προκειμένου να παρέχουν Μέσα Ατομικής Προστασίας (κράνος, δερμάτινο ή υφασμάτινο πανωφόρι, αδιάβροχη προστασία, κατάλληλα υποδήματα, γάντια και ανακλαστικό γιλέκο) σε όσους υπαλλήλους τους χρησιμοποιούν δίκυκλο.

Ακόμη, στην περίπτωση που ο εργαζόμενος χρησιμοποιεί μεταφορικό μέσο δικής του ιδιοκτησίας, ο εργοδότης υποχρεούται να του καταβάλει πρόσθετη μηνιαία αποζημίωση κίνησης και συντήρησης του οχήματος ίση με το 15% του νόμιμου κατώτατου μηνιαίου μισθού ή της προκύπτουσας αναλογίας σε περίπτωση μερικής απασχόλησης.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο το υπουργείο Εργασίας σε εγκύκλιο του τόνιζε τα εξής προς τους εργοδότες:

«Ι. Ισχύουν οι διατάξεις του Π.Δ. 395/1994 που αφορούν στον εξοπλισμό εργασίας και εφαρμόζονται σε όλες τις επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα, ανεξάρτητα από τον κλάδο οικονομικής δραστηριότητας όπου κατατάσσονται.

ΙΙ. Σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ.1, ως εξοπλισμός εργασίας θεωρείται κάθε συσκευή, μηχανή, εργαλείο ή εγκατάσταση που χρησιμοποιείται κατά την εργασία.

ΙΙΙ. Σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ.5, ως χειριστής ορίζεται ο εργαζόμενος που είναι επιφορτισμένος με την χρήση εξοπλισμού εργασίας.

IV. Ο εργοδότης λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα ώστε ο εξοπλισμός εργασίας που τίθεται στη διάθεση των εργαζομένων να είναι κατάλληλος για την προς εκτέλεση εργασία ή κατάλληλα προσαρμοσμένος προς το σκοπό αυτό, ούτως ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων κατά τη χρησιμοποίησή του.

V. Ο εξοπλισμός αυτός πρέπει να συντηρείται με ευθύνη του εργοδότη ώστε να διατηρείται σε κατάλληλη κατάσταση για να μην ενέχει κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζόμενων οδηγών.

VI. Οι εργαζόμενοι οδηγοί πρέπει να κατέχουν την απαραίτητη άδεια οδήγησης και να είναι άνω των 18 ετών. Το δε μεταφορικό όχημα οφείλει να έχει άδεια κυκλοφορίας, καθώς και να διαθέτει ασφαλιστήριο συμβόλαιο για την περίπτωση οδικού ατυχήματος. Τέλος, θα πρέπει να υπάρχει κατάλληλη πιστοποίηση ελέγχου του οχήματος σύμφωνα με τον ΚΟΚ (ΚΤΕΟ και βιβλίο τακτικής συντήρησης)».
efsyn.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ