2019-05-07 22:09:15
Φωτογραφία για Μείωση ΦΠΑ και 13η σύνταξη εξήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας
Σειρά μέτρων για την ενίσχυση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο, προκειμένου, όπως είπε, ο ελληνικός λαός να αισθανθεί την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα έχουμε εξασφαλίσει την φθηνότερη έξοδο στις αγορές από ποτέ, ωστόσο -όπως είπε υπάρχει μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας που σήκωσε δυσανάλογο τίμημα κατά τη διάρκεια της κρίσης.

«Ήρθε η ώρα οι πολλοί που έβαλαν πλάτη να γευθούν τους χυμούς των θυσιών τους», σημείωσε και στάθηκε στο απόθεμα ρευστότητας της χώρας. «Αυτούς τους κόπους του ελληνικού λαού δεν σκοπεύουμε αλόγιστα δεξιά και αριστερά, αλλά σκοπεόυμε να τους επενδύσουμε στην ελληνική οικονομία», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι είχε εσκεμμένα αφήσει τα Δημόσια Ταμεία απολύτως άδεια και ότι «είχαν οργανώσει το σχέδιο της οικονομικής ασφυξίας και της "αριστερής παρένθεσης"». Είπε πως εκείνο «όχι μόνο δε πέτυχαν το στόχο τους, αλλά εμείς σήμερα 4 χρόνια μετά έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα εντυπωσιακό απόθεμα ρευστότητας 31 δισ. στα Δημόσια Ταμεία».


Όπως είπε ο κ. Τσίπρας 3,6 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την αποπληρωμή μέρους τους χρέους του ΔΝΤ και «με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούμε τους υψηλούς τόκους», ενώ ανέφερε ότι 11,5 δισ. ευρώ θα αξιοποιηθούν για την ταχύτερη έξοδο από την κρίση. «Άνοιχθηκε ειδικός λογαριασμός και στον οποίο κατατίθενται περίπου 5,5 δισ. ως επιπλέον εγγύηση για τους δανειστές ότι σε κάθε περίπτωση θα πάρουν τα χρήματα που τους αναλογούν. Αυτή η ενέργεια μας δίνει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για την εμβάθυνση της οικονομικής πολιτικής, με την υλοποίηση ενός ακόμη πιο φιλοαναπτυξιακού πακέτου», σημείωσε και τόνισε πως «θα επανασχεδιάσουμε τους προϋπολογισμούς για το 2021 και 2022 με 2,5% πρωτογενή πλεονάσματα». Σε αυτό τον χώρο που δημιουργείται για τα επόμενα τρία χρόνια διαμορφώνονται οι όροι για ένα ισορροπημένο πακέτο ανάπτυξης, ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Το πακέτο ελάφρυνσης μόνιμου χαρακτήρα:

Για το 2019:

Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση στο 14%Τρόφιμα 13% ΦΠΑ, από το 24%Μείωση ΦΠΑ στην ενέργεια, (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο) στο 6%Κατανομή 13ης σύνταξης (50% μηνιαίας συνταξιοδοτικής δαπάνης)Για το 2020:

Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα έως 20.000 ευρώ (2% έως 30.000)Αύξηση συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων επιπρόσθετα 50%Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για νέους έως 25 ετών στο 80%, έως 29 ετών στο 25%Μείωση μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 11%Φορολογικές μειώσεις για τους κατοίκους των νησιών, μείωση του ΕΝΦΙΑ για νησιά έως 1.000 κατοίκωνΠεραιτέρω μείωση του κόστους θέρμανσης για ορεινές ζώνες της χώραςΜειώνεται ο φόρος των συνεταιρισμών 10%Έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα των συνεταιρισμένων αγροτώνΈκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των τόκων στεγαστικών δανείων«Είναι δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει μείωση του αφορολογήτου το 2020. Ήδη έχουμε καταθέσει στις Βρυξέλλες τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για το 2020 χωρίς τη μείωση του αφορολογήτου», δήλωσε ο κ. Τσίπρας και είπε ότι το σχέδιο τους είναι για λιγότερη λιτότητα και περισσότερη ανάπτυξη. Παράλληλα κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είναι σαν να προσπαθεί να διαρρήξει ανοιχτές πόρτες όταν μιλάει για το ζήτημα της μείωσης του αφορολογήτου.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν σε 5,5 μήνες, τονίζοντας πως «ζητάμε την ψήφο εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, για τα θετικά μέτρα που ανακοινώσαμε σήμερα και την έγκριση του ελληνικού λαού στις εθνικές εκλογές στις αρχές του Οκτωβρίου, για να τα εφαρμόσουμε».

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ