2019-06-12 21:18:51
Φωτογραφία για Οικογένεια Κεχαγιά: Από εισαγωγείς μανιταριών... leader παραγωγοί και εξαγωγείς
Πήρε το ρίσκο στην κορύφωση της κρίσης να αρχίσει τον μετασχηματισμό της επιχείρησής του από αμιγώς εμπορική-εισαγωγική σε παραγωγική.

Εξι χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας της μονάδας παραγωγής μανιταριών πλευρώτους στο Κιλκίς, όλα δείχνουν ότι δικαιώθηκε γι’ αυτή του την κίνηση σχεδόν τετραπλασιάζοντας τον τζίρο και έχοντας αναδειχθεί σε leader της αγοράς μανιταριών και από τους μεγαλύτερους εργοδότες στον χώρο. Τώρα ο Θανάσης Κεχαγιάς, έχοντας πλέον στο πλάι του τους γιους του Χρόνη και Τάσο που πλέον αναλαμβάνουν ενεργά τη διοίκηση της Μανιτάρια Κεχαγιά Α.Ε., ετοιμάζεται για μία νέα μεγάλη επένδυση 20 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία δεύτερης μονάδας παραγωγής μανιταριών, αυτή τη φορά λευκών, που όχι μόνο θα ολοκληρώσει τον πλήρη μετασχηματισμό της εταιρείας, αλλά θα της ανοίξει τα φτερά για τις αγορές του εξωτερικού. Κάτι που κατατάσσει τη Μανιτάρια Κεχαγιά στα φωτεινά παραδείγματα στη χώρα με δεδομένο ότι ο μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου από τις εισαγωγές και την κατανάλωση στην παραγωγή και εξαγωγή αγαθών εξακολουθεί να παραμένει το μέγα ζητούμενο για την εγχώρια οικονομία!


Εξάλλου, όπως λέει ο κ. Θανάσης Κεχαγιάς στο «business stories» με πάσα βεβαιότητα, «μπορούμε εδώ στην Ελλάδα να δημιουργήσουμε μία αγορά που θα ανταγωνίζεται στα ίσα την Πολωνία και την Ιταλία, που είναι οι κορυφαίες πανευρωπαϊκά. Αυτό όμως πρέπει να το καταλάβουν και οι κυβερνώντες, υποστηρίζοντας τις προσπάθειες και μη μένοντας στα χτυπήματα στην πλάτη και τις φωτογραφίες προεκλογικά».

Μέχρι το 2012, η Μανιτάρια Κεχαγιά με έδρα τη Θεσσαλονίκη ήταν μια επιχείρηση εισαγωγής μανιταριών κυρίως από Ολλανδία, Πολωνία και Ιταλία. Εκείνη η χρονιά όμως αποτέλεσε ορόσημο για την εταιρεία, καθώς επεκτάθηκε στην Αθήνα, κίνηση που της επέτρεψε να διοχετεύσει τα προϊόντα της σε όλη τη χώρα και παράλληλα επένδυσε 7 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία μιας υπερσύγχρονης μονάδας παραγωγής μανιταριών πλευρώτους στο Κιλκίς. Παραγωγή που αντικατέστησε αντίστοιχες εισαγωγές.

«Η προοπτική υπήρχε παρά τις δύσκολες καταστάσεις που γνώριζε η ελληνική οικονομία», λέει ο κ. Κεχαγιάς ερωτηθείς για το ρίσκο που ανέλαβε την ώρα που η οικονομική ύφεση άφηνε πίσω της το ένα μετά το άλλο τα επιχειρηματικά θύματα, ενώ τα σενάρια για έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη ήταν ακόμα στο τραπέζι.

«Το προϊόν ήταν σε έλλειψη στην αγορά. Κάναμε εισαγωγές μαζικά από την Ιταλία, όμως είχαμε πολλά κενά λόγω των καιρικών συνθηκών. Ξέρετε, το μανιτάρι είναι ένα προϊόν που θέλει σταθερή θερμοκρασία χειμώνα-καλοκαίρι στους 17 βαθμούς και υγρασία 85%. Οι αυξομειώσεις της θερμοκρασίας ή της υγρασίας μπορούν να οδηγήσουν είτε σε κακής ποιότητας μανιτάρι ή ακόμα και σε καταστροφή του. Το 2012 λοιπόν μαζί με την κάθοδό μας στην Αθήνα δημιουργήσαμε μια μονάδα που μας έδωσε την ευκαιρία να πιάσουμε το σύνολο της αγοράς στη χώρα και λόγω της έλλειψης των προϊόντων για την κάλυψη της ζήτησης. Και μέσα στη δύσκολη περίοδο για τη χώρα, με μνημόνια, με οικονομική ύφεση, με capital controls και όλα τα άλλα, δόξα τω Θεώ, προχωρήσαμε σταδιακά και μέσα σε μία τετραετία τελειώσαμε τη μονάδα μας που είναι τώρα σε πλήρη λειτουργία με παραγωγή που φτάνει τους 1.300 τόνους τον χρόνο. Ετσι σταματήσαμε πλήρως τις εισαγωγές πλευρώτους και φυσικά την εξαγωγή συναλλάγματος».

Και όπως εξηγεί ο ίδιος, το χαμηλότερο πλέον κόστος μεταφοράς του ιδιαίτερου αυτού προϊόντος καθιστά το ελληνικό μανιτάρι πιο ανταγωνιστικό οικονομικά σε σχέση με τα αντίστοιχα εισαγόμενα. «Το προϊόν μας είναι και πιο φρέσκο σε σχέση με τα εισαγόμενα με δεδομένο ότι παραδίδεται πολύ πιο γρήγορα», σημειώνει.

Από τις πιο σύγχρονες μονάδες

Αυτές τις προοπτικές είχαν δει και οι τράπεζες που σε μία εποχή όπου έκλειναν τις χρηματοδοτικές στρόφιγγες για όλους είχαν αποφασίσει να υποστηρίξουν το όραμα του κ. Κεχαγιά, το οποίο οικονομικά, το 2018, μεταφράστηκε σε τζίρο 15,2 εκατ. ευρώ και 80 εργαζομένους, από 4,1 εκατ. ευρώ και 6 εργαζομένους το 2009!

Η μονάδα που δημιουργήθηκε στο Πεδινό του Νομού Κιλκίς θεωρείται από τις πιο σύγχρονες μονάδες παραγωγής μανιταριών στην Ευρώπη διαθέτοντας εξοπλισμό τεχνολογίας αιχμής για κλιματιστικά συστήματα και αξιοποιώντας τη γεωθερμία, την υδρονέφωση κ.ο.κ. Σε αυτή έχουν εγκατασταθεί 53 θάλαμοι καλλιέργειας μανιταριών (μαζί με τις μονάδες υποστρώματος για την παστερίωση).

Οπως λέει στο «b.s.» ο κ. Χρόνης Κεχαγιάς, ο οποίος πλέον έχει αναλάβει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, η δημιουργία των συνθηκών για την παραγωγή μανιταριών στην Ελλάδα, μία χώρα με υψηλές θερμοκρασίες σε σχέση με την Κεντρική Ευρώπη, ήταν μεγάλη πρόκληση. «Οσοι είναι εκτός του χώρου θεωρούν ότι είναι εύκολη διαδικασία, όμως σας διαβεβαιώνω ότι είναι αρκετά πολύπλοκη. Φανταστείτε ότι προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τεχνητά τις συνθήκες που προσφέρει η φύση για την ανάπτυξη των μανιταριών, την απαραίτητη υγρασία με σταθερή θερμοκρασία κ.ο.κ., 365 μέρες τον χρόνο. Και τα έχουμε καταφέρει φτιάχνοντας μια μονάδα βραβευμένη στην Ευρώπη», συμπληρώνει.

Η εταιρεία είναι η μόνη πλήρως καθετοποιημένη μονάδα, αφού παράγει το υπόστρωμα μανιταριών, δηλαδή την πρώτη ύλη που αποτελείται από τον σπόρο του μανιταριού (μυκήλιο) και άχυρο. Εν συνεχεία, η πρώτη ύλη επωάζεται σε ειδικούς θαλάμους όπου επιτυγχάνονται οι κατάλληλες συνθήκες και όταν τα μανιτάρια αναπτυχθούν, μαζεύονται, συσκευάζονται και διοχετεύονται σε όλη την Ελλάδα. Η παραγωγική διαδρομή από την πρώτη ύλη μέχρι τη συσκευασία είναι αυτοματοποιημένη και εποπτεύεται ηλεκτρονικά, ενώ όλες οι διαδικασίες είναι εναρμονισμένες και πιστοποιημένες σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Η νέα επένδυση

Βέβαια το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου της εταιρείας -περίπου το 75%, όπως λέει ο κ. Θανάσης Κεχαγιάς- εξακολουθεί να γίνεται ακόμα από την εμπορία λευκών μανιταριών που εισάγει από την Πολωνία. Γι’ αυτό, όπως λέει, επόμενος στόχος είναι η δημιουργία δεύτερης μονάδας, επίσης στο Κιλκίς, αυτή τη φορά για την παραγωγή λευκών μανιταριών.

Σήμερα οι εισαγωγές λευκών μανιταριών στην Ελλάδα υπολογίζονται περίπου σε 9.000 τόνους ετησίως, εκ των οποίων οι 6.000 από τη Μανιτάρια Κεχαγιά. Το επενδυτικό σχέδιο ύψους 20 εκατ. ευρώ προβλέπει την παραγωγή 8.000 τόνων λευκών μανιταριών ετησίως. «Θα δημιουργηθούν περίπου 120 νέες θέσεις εργασίας», εξηγεί ο κ. Χρόνης Κεχαγιάς.

Σύμφωνα με το πλάνο της εταιρείας, στόχος είναι να καλύπτεται ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής αγοράς αλλά ταυτόχρονα να αρχίσουν και σε μεγαλύτερη κλίμακα οι εξαγωγές, με στόχο κυρίως τη Μέση Ανατολή, οι οποίες σήμερα βρίσκονται σε πολύ περιορισμένα επίπεδα.

«Θα δημιουργηθεί μία επιχειρηματική οντότητα μεγάλη στην ελληνική αγορά που θα μας δώσει τη δυνατότητα να επεκταθούμε στις αγορές της Μέσης Ανατολής, που για εμάς είναι το μεγάλο στοίχημα», λέει αναφέροντας μάλιστα το μεγάλο ενδιαφέρον που υπήρξε κατά τη συμμετοχή της εταιρείας σε πρόσφατη μεγάλη έκθεση στο Αμπού Ντάμπι. «Από εδώ είναι πολύ κοντά για αρχή η Κύπρος και το Ισραήλ, όπου υπάρχει μεγάλη κατανάλωση», λέει ο πατέρας του Θανάσης. «Τα μανιτάρια εκεί στέλνονται σήμερα αεροπορικώς από την Ολλανδία και την Πολωνία καθώς ο χρόνος ζωής του προϊόντος είναι μικρός. Αρα για εμάς υπάρχει ευκαιρία λόγω της εγγύτητας της χώρας. Σήμερα στέλνουμε κάποιες μικρές ποσότητες πλευρώτους στις δύο αυτές αγορές», προσθέτει.

Για να συμβούν όλα αυτά βέβαια απαραίτητο στοιχείο, όπως λέει ο κ. Θανάσης Κεχαγιάς, είναι «να ενεργοποιηθεί επιτέλους» το αναπτυξιακό πρόγραμμα στο οποίο εντάσσεται το project. «Επειδή είμαστε leader στην αγορά με είχαν καλέσει από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης να μπω σε ένα πρόγραμμα μέσω Βρυξελλών ώστε να πάρουμε επιδότηση για την επένδυση που θα φτάνει το 75%. Είναι μία πρακτική που χρησιμοποίησαν κατά κόρον οι εταιρείες του κλάδου στην Πολωνία. Είχαμε συζητήσει τότε με τους αρμόδιους γενικούς γραμματείς και μας είχαν διαβεβαιώσει ότι όλα θα γίνουν σύντομα. Εμείς από την πλευρά μας κινηθήκαμε άμεσα, εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση μέσω των τραπεζών με τις οποίες έχουμε εξαιρετικές σχέσεις, καταλήξαμε στις κατασκευαστικές εταιρείες, στον μηχανολογικό εξοπλισμό και γενικώς σε ό,τι απαιτείται για την εκτέλεση της επένδυσης και ακόμα περιμένουμε το πρόγραμμα για να προχωρήσουμε».

Εξάλλου, ο ίδιος θεωρεί ότι με την κατάλληλη βοήθεια και στόχευση εκ μέρους της πολιτείας η Ελλάδα μπορεί να γίνει Πολωνία σε ό,τι αφορά την παραγωγή και τις εξαγωγές μανιταριών. Οπως επισημαίνει, «ο Ελληνας σήμερα τρώει περίπου 1 κιλό μανιτάρια τον χρόνο, όταν ο Γάλλος καταναλώνει 4,5 κιλά και ο Βρετανός 5 κιλά. Τα νούμερα είναι πολύ μεγάλα και οι προοπτικές δεδομένες».

Πορεία

Η ενασχόληση της οικογένειας Κεχαγιά με το μανιτάρι ξεκίνησε το 1988 με τη δημιουργία -μαζί και με άλλους συνεργάτες- μιας μικρής εμπορικής επιχείρησης, η οποία ξεκίνησε τα πρώτα δειλά βήματα εισάγοντας προϊόντα μανιταριών. «Πιτσιρικάς τότε, ήμουν διανομέας σε πιτσαρίες, τους πήγαινα τυριά και αλλαντικά. Τότε γνώρισα έναν άνθρωπο ο οποίος είχε μία μικρή μονάδα στην Εύβοια και μου πρότεινε να προωθήσω τα μανιτάρια του. Κάναμε μια συμφωνία και ξεκίνησα πόρτα-πόρτα τα καταστήματα. Σημειωτέον ότι τότε στην αγορά δεν υπήρχε το φρέσκο μανιτάρι αλλά η κονσέρβα. Με αρκετή προσπάθεια καταφέραμε τελικά να μπούμε στις πιτσαρίες. Η ζήτηση ήταν μεγάλη, τα ελληνικά προϊόντα δεν έφταναν και έτσι ξεκίνησα τις εισαγωγές. Μπήκαμε μετά και στα σούπερ μάρκετ».

Το 2006, η εταιρεία έλαβε τη σημερινή της μορφή, ενώ εντάχθηκε σε αυτήν και η δεύτερη γενιά της οικογένειας, ο Χρόνης και ο Τάσος Κεχαγιάς, οι οποίοι έχουν ενεργό ρόλο στην επιχείρηση. Ο πρώτος εκτελεί χρέη προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου και ο δεύτερος, που έχει βάση στην Αθήνα, χρέη αντιπροέδρου.

Ο ιδρυτής της επιχείρησης Θανάσης Κεχαγιάς, όπως λέει, έχει περιοριστεί τυπικά στον ρόλο του συμβούλου, αν και συμμετέχει ενεργά στη διοίκηση. Η έδρα της επιχείρησης είναι στη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχει και κέντρο logistics.

Ανάλογο κατάστημα και κέντρο logistics έχει αναπτυχθεί στην Αθήνα και φυσικά στο Κιλκίς εδρεύει η μονάδα παραγωγής.

Ποιο είναι το στοίχημα για τη δεύτερη γενιά της οικογένειας που παίρνει πλέον στα χέρια της την εταιρεία; «Να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο αλλά και να διατηρήσει το καλό όνομα και την πρώτη θέση στην αγορά», λέει ο Χρόνης Κεχαγιάς.

του Στέλιου Μορφίδη
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ