2019-07-30 14:16:30
Φωτογραφία για Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού
Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, από την 1η έως και τις 7 Αυγούστου, διεθνείς και εθνικοί φορείς Υγείας τονίζουν ότι ο μητρικός θηλασμός αποτελεί εξόχως σημαντικό ζήτημα..

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), η UNICEF και άλλοι οργανισμοί συστήνουν, υποστηρίζουν και προωθούν σε παγκόσμιο επίπεδο δράσεις  και μέτρα που προάγουν τον μητρικό θηλασμό.

Οι διεθνείς οργανισμοί ενθαρρύνουν τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν φιλικές προς την οικογένεια πολιτικές που θα διευκολύνουν το θηλασμό. Στόχος είναι να ενισχυθούν οι  γονείς στην προσπάθειά τους να γαλουχήσουν και να συνδεθούν με τα παιδιά τους από την πρώιμη ακόμα ηλικία , πράγμα εξαιρετικά σημαντικό για την μελλοντική εξέλιξη του παιδιού.

 

Ειδικότερα, ο ΠΟΥ συστήνει τον αποκλειστικό θηλασμό μέσα στην πρώτη ώρα από τη γέννηση έως και τον 6ο μήνα. Μετά την ηλικία αυτή θα πρέπει να γίνεται εισαγωγή των στερεών τροφών και  παράλληλα να συνεχίζεται ο θηλασμός έως και τα δύο έτη ή και παραπάνω.


Στα οφέλη που διασφαλίζει ο θηλασμός  για τα βρέφη είναι η προστασία τόσο από λοιμώξεις όσο και από μελλοντικά προβλήματα υγείας όπως η παχυσαρκία,  τα καρδιαγγειακά, ο καρκίνος του μαστού και άλλα.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στο πλαίσιο της πρόληψης και προαγωγής υγείας, στηρίζει την προώθηση του μητρικού θηλασμού.

Το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού έχει αναπτύξει δράσεις για το θηλασμό μέσω του προγράμματος «Αλκυώνη».  Περισσότερες πληροφορίες εδώ καθώς και στην τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης «10525».

Το πρόγραμμα «ΑΛΚΥΟΝΗ» έρχεται να ανταποκριθεί στην ανάγκη για προαγωγή του μητρικού θηλασμού στη χώρα μας, όπως αυτή αποτυπώθηκε μέσα από την «Εθνική μελέτη καταγραφής των ποσοστών και των προσδιοριστικών παραγόντων του μητρικού θηλασμού», που κατέδειξε ιδιαίτερα  χαμηλά ποσοστά αποκλειστικού Μητρικού θηλασμού.

Στην έκθεση καταγράφεται υψηλό ποσοστό πρόθεσης για θηλασμό τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση, που φτάνει στο 89%, τα ποσοστά αποκλειστικού Μητρικού θηλασμού πέφτουν στο 41% την πρώτη μέρα, στο 21% τον πρώτο, 11% τον τρίτο και 0,9 % τον 6ο μήνα.

πηγή: virus
 
farmakopoioi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ