2019-08-29 11:47:18
Φωτογραφία για Κατάταξη Ειδικών Φρουρών: Γιατί πρόκειται για «αναγκαστική επιλογή» με όχι «καθαρό μυαλό» σε αντίθεση με τις Πανελλήνιες!!!
Του Νικολάου Αθ. Μπλάνη Αντιστράτηγου Αστυνομίας ε.α.

1. Ανακοινώθηκαν οι βάσεις των φετινών Πανελληνίων. Οι Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας και φέτος διατήρησαν στα "ύψη" την βάση εισαγωγής τους (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ). Συγκεκριμένα η Σχολή Αξιωματικών έχει βάση εισαγωγής για τους ιδιώτες 18.241 μόρια και για τους αστυνομικούς 18.097 μόρια. Επίσης η Σχολή Αστυφυλάκων έχει βάση εισαγωγής 16.550 μόρια. Απόφοιτος του 3ου ΓΕ.Λ. Ηρακλείου, πλησίασε την κορυφή συγκεντρώνοντας 19.051 μόρια. Ο ίδιος δήλωσε μετά τα αποτελέσματα των Πανελληνίων: «Ακριβώς αυτό που περίμενα. Περνάω στη Σχολή Αξιωματικών Αστυνομίας, στην τρίτη θέση. Να σας πω, ακόμη, ότι ήταν η δεύτερη φορά που έδινα. Κι αυτό έχει να κάνει με το γεγονός, ότι την πρώτη φορά που έδωσα Πανελλαδικές είχα περάσει στο Φυσικό. Όμως προτιμούσα την Αστυνομία, γιατί μου αρέσει ως επάγγελμα αυτό του αστυνομικού».

2. Ένα από τα παράδοξα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων για την εισαγωγή των υποψηφίων στα Α.Ε.Ι
. της χώρας, είναι ότι χιλιάδες υποψήφιοι κατάφεραν να ανοίξουν τις «πύλες» δεκάδων Πανεπιστημιακών Τμημάτων με βαθμούς κάτω της βάσης, ενώ αρκετοί το μόνο που έκαναν επί της ουσίας ήταν να… γράψουν το όνομά τους και να εξασφαλίζουν μία θέση στα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης. Έγραψαν μόλις 4, ωστόσο θα είναι φοιτητές. Το ίδιο και άλλοι, οι οποίοι έγιναν φοιτητές φιλολογίας με 9.700 μόρια, καθώς και φοιτητές μαθηματικού με 7.500 μόρια.

3. Από την άλλη μεριά είδαμε να έχουν κατατεθεί κοντά στις δέκα πέντε χιλιάδες αιτήσεις για κατάταξη στην Αστυνομία ως Ειδικοί Φρουροί. Κάποιοι από αυτούς είναι και πτυχιούχοι διάφορων Σχολών. Προφανώς οι περισσότεροι είναι αυτοί που μπήκαν, όπως αναφέρεται ανωτέρω, παραδίνοντας «λευκή» κόλλα ή γράφοντας κάτω από τη βάση. Όλοι αυτοί ξαφνικά «αγάπησαν» του επάγγελμα του αστυνομικού; Μάλλον όχι.

4. Οι «πολέμιοι» του συστήματος κατάταξης στην Αστυνομία μέσω των Πανελλήνιων (ιδίως κάποιοι απόστρατοι που νομίζουν ότι διαφορετικά θα μπορούσαν να «βολέψουν» τα παιδιά τους) προβάλλουν το επιχείρημα, ότι με τη διαδικασία του μηχανογραφικού ο υποψήφιος δεν επιλέγει. Δεν αποτελεί δηλαδή επιλογή του η κατάταξη στην Αστυνομία.

5. Ποια είναι η αλήθεια; Πότε είναι πράγματι επιλογή τους η κατάταξη στην Αστυνομία; Όταν το δηλώνουν στο μηχανογραφικό τους αμέσως μετά την αποφοίτησή τους από το Λύκειο ή όταν ψάχνουν απεγνωσμένα για δουλειά (στη λογική του ότι προκύψει) και αφού έχουν «περιπλανηθεί» ανεπιτυχώς αλλού; Γνωστός μου υποψήφιος Πτυχιούχος Οικονομικών (και μεταπτυχιακός φοιτητής), στην προσπάθειά του να «πιάσει δουλειά» υποβάλλει αίτηση κατάταξης ως Ειδικός Φρουρός. Ο ίδιος 28 ετών δηλώνει, ότι θα πήγαινε και Επαγγελματίας Οπλίτης (sic). Αυτός το κάνει από επιλογή; Είναι κατάλληλος; Προφανώς όχι. Στην πρώτη περίπτωση δεν υπάρχει το αίσθημα της ανεργίας. Δεν έχει περάσει στο φάσμα αυτής. Αντιθέτως στη δεύτερη είναι έντονο, αφού έχει αρχίσει να γίνεται βίωμα και δεν υπάρχει «καθαρό μυαλό».

6. Κατά συνέπεια πραγματική επιλογή, που αγγίζει την επιθυμία τους, είναι σίγουρα αυτή του μηχανογραφικού των Πανελλήνιων. Και ανεξάρτητα από το γεγονός, ότι η επαγγελματική αποκατάσταση είναι κρίσιμο κριτήριο στην όλη διαδικασία.

7. Και ποια είναι η «ποιότητα» των υποψηφίων; Δεν υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των «αρίστων» που εισάγονται με τις Πανελλήνιες και εκείνων που έχουν βαθμό ακόμη και κάτω από τη βάση;

8. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ξεκάθαρο: Η επιλογή και κατάταξη μέσω των Πανελληνίων Εξετάσεων είναι η καλύτερη. Προσελκύει τους πλέον άριστους. Και η επιλογή της Κυβέρνησης να προσλάβει Ειδικούς Φρουρούς (θα το ξαναγράψουμε) ήταν εσφαλμένη. Και συνιστά πισωγύρισμα!!!
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ