2019-09-01 19:39:44
Φωτογραφία για Χαμομήλι για Υγεία
Συστατικό του χαμομηλιού σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα.

Κάτι ήξεραν οι γιαγιάδες και οι μαμάδες, όταν μας έδιναν να πίνουμε χαμομήλι και συνήθως το αποφεύγαμε οι περισσότεροι. Πέρα από όλες τις ευεργετικές και χαλαρωτικές ιδιότητες που έχει το χαμομήλι, μια νέα ανακάλυψη στις δράσεις του έρχεται να το ανεβάσει στα τοπ βότανα και χρειάζεται να δούμε την χρήση του με «άλλα μάτια»

Η Απιγενίνη λοιπόν, ένα φλαβονοειδές συστατικό που απαντάται στα φρούτα και τα λαχανικά, κρύβεται πίσω από τα αντικαρκινικά οφέλη της Μεσογειακής δίαιτας, σύμφωνα με ερευνητές από τις ΗΠΑ.

Το παραπάνω συστατικό υπάρχει σε αφθονία στο χαμομήλι, τον μαϊντανό, το σέλερυ και το σέλινο. Μέσα από αυτήν την έρευνα διαπιστώθηκε πως μπορεί να ενεργοποιήσει την διαδικασία της απόπτωσης (προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος) σε καλλιέργεια καρκινικών κυττάρων. Δηλαδή μπορεί να ενεργοποιήσει τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων.

Οι ερευνητές επιπλέον διαπίστωσαν πως η απιγενίνη ενώνεται με περίπου 160 κυτταρικές πρωτεϊνες, σε αντίθεση με άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα που τυπικά στοχοποιούν μόνο ένα μόριο. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρεία οφέλη στην υγεία, των τροφίμων που λειτουργούν ως διατροφικά-φαρμακευτικά (nutraceuticals) όπως η απιγενίνη, που συνδυάζουν αντιφλεγμονώδη αλλά και αντικαρκινική δράση, οφείλονται ακριβώς στην ικανότητά τους να ενώνονται με πολλαπλά μόρια.

Καλό είναι να έχουμε το χαμομήλι, το μαϊντανό, το σέλερυ και το σέλινο, ως προτεραιότητα στις καθημερινές διατροφικές επιλογές, για το καλό της υγείας μας.

Φυσικά για την υγεία μας απαιτούνται πολύ περισσότερα από ενα φλυτζάνι χαμολήλι ή ένα ποτήρι χυμό σέλινου, χρειάζεται κίνηση, γείωση, αναπνοές, υγρασία, αθωράκιστη χαρακτηροδομή κλπ. Μα καλό είναι να γνωρίζουμε ότι ένα ταμπουλέ με φαγόπυρο, μπόλικο σέλινο και μαιντανό κάνει καλό στο σώμα μας γιατί είναι μια βόμβα φυτοχημικών φλαβονοειδών.

[Molecular basis for the action of a dietary flavonoid revealed by the comprehensive identification of apigenin human targets. Proc. National Acad. Sci. USA 11 Jun2013]

Χαμαίμηλον το κοινόν ή Ματρικαρία το χαμαίμηλον.

Πήρε το όνομα του από το άρωμα του και την χαμηλή ανάπτυξή του (μήλο του εδάφους). Ταπεινό σε εμφάνιση, αλλά με πολύ σημαντικές ιδιότητες, θεωρείται από τα πιο χρήσιμα φαρμακευτικά φυτά. Η δράση του εξάλλου είναι γνωστή από την αρχαιότητα, καθώς οι αρχαίοι Έλληνες εκμεταλλεύονταν τις πολύτιμες και καταπραϋντικές του ιδιότητες. Σύγχρονες έρευνες επαληθεύουν την χρησιμότητα του χαμομηλιού ως φάρμακο σε ένα ευρύτατο φάσμα παθήσεων.

Κανένα από τα συστατικά του χαμομηλιού δεν μπορεί να δράσει τόσο από μόνο του, όσο το σύνολο των συστατικών στοιχείων. Τα άνθη δίνουν ένα αιθέριο έλαιο που έχει βαθύ κυανό χρώμα. Χάρη στην συνεργασία των αιθέριων ελαίων με τα φλαβονοειδή, τις κουμαρίνες και τις βλεννίνες αποκαλύπτονται οι θρεπτικές αξίες του χαμομηλιού. Τα σπουδαιότερα συστατικά του αιθέριου ελαίου του χαμομηλιού είναι η άλφα-δισαβολόλη και η χαμαζουλίνη, στις οποίες οφείλονται οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του.

Το χρώμα του χαμομηλιού οφείλεται στην χαμαζουλίνη. Είναι ένας υδρογονάνθρακας που έχει αντιφλεγμονώδη δράση και ανακουφίζει από τον πόνο. Η χαμαζουλίνη και η δισαβολόλη είναι υπεύθυνα επίσης για την δράση του χαμομηλέλαιου στο δέρμα και στο βλεννογόνο. Η δισαβολόλη επουλώνει τις πληγές και έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιμολυσματικές ιδιότητες για το στομάχι. Ο συνδυασμός μαζί με τη χαμαζουλίνη είναι ένα ισχυρό αντιβακτηριακό.

Το χαμομήλι μεταξύ άλλων περιέχει κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο.

Ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου, απομόνωσαν από τα ούρα εθελοντών που έπιναν τσάι χαμομήλι για δύο εβδομάδες, ουσίες που δείχνουν ότι το χαμομήλι είναι χρήσιμο κατά του κρυολογήματος και κατά των μυϊκών σπασμών που είναι υπεύθυνοι για τις κράμπες και τους πόνους της περιόδου.

Η πρώτη ουσία είναι το ιππουρικό οξύ που έχει αντιφλεγμονώδη δράση.

Η δεύτερη είναι η γλυκίνη που μειώνει τους μυϊκούς σπασμούς.

Σημαντικό στα ευρήματα τους, είναι το γεγονός ότι οι δύο ωφέλιμες ενεργές ουσίες παρέμειναν ψηλές στο αίμα ακόμη και δύο εβδομάδες μετά που σταμάτησαν να πίνουν τσάι χαμομήλι. Αυτό δείχνει ότι το χαμομήλι μπορεί να έχει παρατεταμένη μακροχρόνια χρήσιμη δράση.

Φαρμακευτικές ιδιότητες και δράσεις του χαμομηλιού.

Ηρεμεί τα νεύρα και ανακουφίζει από έντονα συναισθηματικά προβλήματα.

Χρησιμοποιείται κατά της αϋπνίας (ενισχύοντας τον ύπνο), της ανησυχίας και της νευρικής έντασης. Αρκεί να πιείτε λίγο χαμομήλι με μια κουταλιά πικρό μέλι 30 με 45 λεπτά πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι. Θα καταφέρει να διώξει τα άγχη σας, να σας χαλαρώσει με το απαλό του άρωμα και τελικά να σας οδηγήσει σε ένα βαθύ και ποιοτικό ύπνο, δρώντας χαλαρωτικά στο νευρικό σύστημα.

Ηρεμιστικό σε καταστάσεις στρες, ημικρανίες, νευραλγίες και ζαλάδες. Το χαμομήλι είναι γνωστό για τις φυσικές αγχολυτικές του ιδιότητες, οι οποίες βοηθούν στην χαλάρωση των νεύρων, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί για την αγωγή της Γενικευμένης Αγχώδους Διαταραχής. Μπορείτε να ανακόψετε την αυξανόμενη πορεία ενός πονοκεφάλου ή μιας ημικρανίας, πίνοντας λίγο αφέψημα χαμομηλιού, το οποίο θα σας ανακουφίσει πριν ο πόνος γίνει χειρότερος.

Επουλώνει τις πληγές, τα εγκαύματα και καταπραΰνει τα εκζέματα.

Είναι αντιφλεγμονώδες (το οφείλει στα συστατικά χαμαζουλίνη και α-δισαβολόλη). Είναι ωφέλιμο απέναντι σε διάφορες φλεγμονές, συμπεριλαμβανομένων και των γαστρεντερικών μολύνσεων, φλεγμονών των ματιών ή του δέρματος, του εντέρου, των ελκών στο στόμα, της ουλίτιδας κ.ά. εφαρμόζοντας τοπικά αφέψημα χαμομηλιού, το οποίο έχουμε αφήσει να κρυώσει, προσφέρουμε λύση σε διάφορα δερματικά προβλήματα, από ακμή, μέχρι ερεθισμούς του δέρματος και μολύνσεις από μύκητες. Σύμφωνα με έρευνες, μάλιστα, η τοπική εφαρμογή χαμομηλιού σε έκζεμα μπορεί να έχει το 60% της αποτελεσματικότητας μιας κρέμας με 0,25% υδροκορτιζόνης.

Ακόμη, οι κομπρέσες με αφέψημα χαμομηλιού είναι εξίσου αποτελεσματικές.

Τονώνει το ανοσοποιητικό: Έχει αποδειχτεί ότι το χαμομήλι έχει την δυνατότητα να αυξήσει την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία με την σειρά τους βελτιώνουν την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, απαλλάσσοντας μας από τα κρυώματα και τις ιώσεις που «κολλάμε» όταν το ανοσοποιητικό είναι πεσμένο. Ακόμη, όμως, κι αν αρρωστήσουμε με γρίπη ή συνάχι, η εισπνοή ατμού από το εκχύλισμα του χαμομηλιού καταπραΰνει το κρύωμά και μειώνει την καταρροή.

Είναι αντισπασμωδικό λόγω της παρουσίας φλαβονοειδών και δισαβολόλης.

Αντισηπτική και αντι-ερεθιστική δράση.

Αντιμολυσματικές ιδιότητες για το στομάχι και προστατευτική ενάντια στα έλκη.

Αντιπυρετικές και αντιαλλεργικές ιδιότητες.

Είναι εμμηναγωγικό και ανακουφίζει από τους πόνους της περιόδου.

Σε περιπτώσεις γυναικολογικών προβλημάτων, όπως κράμπες περιόδου, το χαμομήλι καταπραΰνει τον πόνο, ενώ ακόμη και σε περιπτώσεις κολπίτιδας, οι πλύσεις με χαμομήλι ανακουφίζουν την κατάσταση.

Ανακουφίζει τα παιδιά από τους πόνους της οδοντοφϋίας.

Χρήσιμο για την νευρική δυσπεψία, τους κολικούς, τον τυμπανισμό και τα αέρια.

Το αφέψημα χαμομηλιού μας ανακουφίσει από το φούσκωμα και τα ενοχλητικά αέρια, επίσης ανακουφίσει τα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου. Σε συνδυασμό, μάλιστα με τσάι δυόσμου, φέρνει καλύτερα αποτελέσματα. Ακόμη, μειώνει τα επεισόδια των κολικών, όπως και την διάρκεια της διάρροιας, ενώ βοηθά σημαντικά στην χαλάρωση του στομάχου.

Τα υπεργλυκαιμικά συμπτώματα και ο διαβήτης μπορούν να ελεγχθούν με την κατανάλωση χαμομηλιού, σύμφωνα με έρευνες, καθώς το χαμομήλι μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυξάνει την αποθήκευση γλυκογόνου στο ήπαρ.

Φυσικό παυσίπονο σε ρευματικούς πόνους και σε περιπτώσεις κυστίτιδας.

Αυξάνει την όρεξη σε περιπτώσεις ανορεξίας.

Είναι ευεργετικό για υπερκινητικά και ανήσυχα παιδιά.

Χρήσιμο στην ουλίτιδα (και σε άφθες) και ως οφθαλμική πλύση (σε πόνους ματιών ή στο κριθαράκι). Βελτιώνει τους μαύρους κύκλους και το πρήξιμο στα μάτια: Αν αντιμετωπίζετε τέτοιου είδους προβλήματα στα μάτια, χρησιμοποιήστε φακελάκια με χαμομήλι, τα οποία έχετε εμβαπτίσει σε ζεστό νερό και τοποθετήστε τα σε κλειστά βλέφαρα (ή κάντε το ίδιο βουτώντας λίγο βαμβάκι στο αφέψημα χαμομηλιού).

Οι μαύροι κύκλοι θα μειωθούν, ενώ η τανίνη του χαμομηλιού περιορίζει το πρήξιμο.

Δεν κάνει για όλους, κάποιοι πρέπει να το αποφεύγουν.

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων χαμομηλιού είναι γνωστό ότι προκαλεί πεπτικό ή το γαστρεντερικό ερεθισμό. Λαμβάνοντας περισσότερο από την συνιστώμενη δοσολογία του Χαμομηλιού, η οποία περιορίζεται σε 2-3 φορές την ημέρα, μπορεί να προκαλέσει διάρροια, έμετο και ναυτία. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Maryland Medical Center δείχνει ότι τα παιδιά κάτω των 18 ετών δεν πρέπει καταναλώνουν περισσότερο από το ήμισυ της δόσης των ενηλίκων κάθε μέρα. Τα παιδιά από 5 ετών και κάτω δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο από μισό φλιτζάνι του τσαγιού την ημέρα. Το Χαμομήλι συσσωρεύεται στο σώμα, έτσι ώστε οι παρενέργειες μπορούν να εμφανιστούν, για μία μεγάλη δόση, μετά από αρκετές ημέρες.

Οι έγκυες γυναίκες μπορούν να χρησιμοποιήσουν χαμομήλι για να ανακουφίσει την πρωινή αδιαθεσία, ναυτία και έμετο, αλλά αν καταναλώνονται σε μεγάλες μπορεί να είναι επιζήμιο για την εγκυμοσύνη.

Επισημαίνεται ότι άτομα που είναι αλλεργικά στις μαργαρίτες και τα χρυσάνθεμα, μπορεί να είναι αλλεργικά και στο χαμομήλι και για το λόγο αυτό πρέπει να το αποφεύγουν. Έχουν περιγραφεί περιπτώσεις έντονων αλλεργικών αντιδράσεων σε άτομα που έπιναν ρόφημα από χαμομήλι.

Επίσης το πολύ χαμομήλι μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση σιδήρου από το έντερο. Έτσι ασθενείς που πάσχουν από έλλειψη σιδήρου ή που παίρνουν σίδηρο πρέπει να ξέρουν για την σχέση χαμομηλιού και απορρόφησης σιδήρου.

Οι πάσχοντες από άσθμα.

Οι πάσχοντες από έλλειψη σιδήρου. Μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση σιδήρου από το έντερο.

Όσοι ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή με αντικαταθλιπτικά, ηρεμιστικά, υπνωτικά, και άλλα συναφή σκευάσματα.

Όσοι αγαπούν το αλκοόλ.

Αναζήτησε έναν καλό ιατρό φυσικής ιατρικής – βοτανολόγο για να σου υποδείξει τους συνδυασμούς των βοτάνων που χρειάζεσαι και μην επαφίεσαι σε ένα άρθρο στο ιντερνέτ που είναι γενικής πληροφορίας κι όχι ατομικής.

@OWL / miastala.com / 2013

ΠΗΓΗ



Let's block ads! (Why?)


πηγη
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ