2019-09-01 22:34:05
Φωτογραφία για Δήλωση και ερώτηση του Ανδρέα Πάτση για την προμήθεια καυσόξυλων στα ορεινά χωριά των Γρεβενών
Ο βουλευτής Γρεβενών, Ανδρέας Πάτσης, κατέθεσε  στη Βουλή των Ελλήνων ερώτηση για την προμήθεια καυσόξυλων στους κατοίκους των ορεινών χωριών στην Περιφέρεια Γρεβενών.

Στη συνέχεια, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, δήλωσε:

«Σήμερα κατέθεσα ερώτηση που αφορά στην προμήθεια καυσόξυλων στους κατοίκους των ορεινών χωριών των Γρεβενών, ανταποκρινόμενος, όπως οφείλω, στις ανάγκες και ανησυχίες τους. Διεκδικώντας ό,τι χρειάζονται και δικαιούνται από την Πολιτεία.

Το ζήτημα είναι σημαντικό και πρέπει άμεσα να δοθεί λύση. Και μόνος ένας Γρεβενιώτης γνωρίζει τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Είναι γνωστό ότι στην Περιφέρεια Γρεβενών, λόγω τόσο της γεωγραφικής της θέσης, όσο και των αντίξοων καιρικών συνθηκών κατά τη χειμερινή περίοδο, διάρκειας σχεδόν εννέα (9) μηνών, οι κάτοικοι πολλών περιοχών στηρίζονται για τη θέρμανσή τους στην προμήθεια καυσόξυλων.


Σημειώνεται δε ότι η συγκεκριμένη Περιφέρεια έχει έναν από τους χαμηλότερους μέσους όρους εισοδήματος σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, οπότε σε αρκετές περιπτώσεις η προμήθειας καυσόξυλων δεν αποτελεί απλά ζήτημα διαβίωσης αλλά επιβίωσης.

Ειδικότερα, μέχρι πρότινος οι κάτοικοι κοινοτήτων με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων δικαιούντο, μέσα από συνεργασία και καθοδήγηση των περιφερειακών δασικών υπηρεσιών, να προμηθεύονται οι ίδιοι την ξυλεία που τους αναλογεί και κάλυπταν τις ανάγκες τους.

Φέτος, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Μακεδονίας ανέθεσε –σε Δασικούς Συνεταιρι-σμούς Εργασίας (ΔΑ.Σ.Ε) την συγκέντρωση των καυσόξυλων και εν συνεχεία τη διοχέτευσή τους στους δικαιούχους επί πληρωμή, χωρίς να ληφθεί υπόψιν η οικονομική αδυναμία αρκετών κατοίκων των Γρεβενών να ανταποκριθούν σε αυτό το κόστος.

Λόγω, ωστόσο, της δραματικής υποστελέχωσης της δασικής υπηρεσίας και της διάθεσης ελάχιστων χρηματικών πόρων -παρά τη φιλότιμη προσπάθειά της- συντάχθηκαν δασοπονικές μελέτες για μόλις πέντε (5) από τα σχεδόν εκατό (100) χωριά των Γρεβενών και αυτές ημιτελείς, με αποτέλεσμα να διατεθούν καυσόξυλα μόνο στους κατοίκους αυτών των χωριών και μάλιστα τέσσερις (4) τόνοι από τους επτά (7) που δικαιούνται.

Η υπόλοιπη Περιφέρεια Γρεβενών στερήθηκε του συγκεκριμένου βοηθήματος και άρα του δικαιώματος στην θέρμανση, όπως άλλωστε και όσοι δικαιούχοι από τα πέντε χωριά αδυνατούσαν –και αδυνατούν- να καλύψουν ακόμη και το κόστος αγοράς τους.

Γεγονός το οποίο καταδεικνύει ότι πρέπει άμεσα να βρεθεί μια λύση και να προμηθεύονται ΟΛΟΙ οι κάτοικοι των ορεινών χωριών των Γρεβενών τα καυσόξυλα που δικαιούνται και χρειάζονται. Και φυσικά να υπάρξει παράλληλη πρόνοια για τους οικονομικά αδυνάτους.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται ο κ.κ. Υπουργοί:

- Υπάρχει η βούληση και σχεδιασμός να ενισχυθεί το υπάρχον πλαίσιο, ώστε ΟΛΟΙ οι κάτοικοι να μη στερούνται των καυσόξυλων που δικαιούνται; Πότε θα καλυφθούν επιτέλους τα κενά στη δασική υπηρεσία και θα αυξηθεί η χρηματοδότησή της ώστε να επαρκεί για τις πραγματικές ανάγκες των συμπολιτών μου;

- Μέχρι τότε, καθώς είναι πρακτικά αδύνατο να υπάρξει συνολική και άμεση λύση -δηλαδή έως και τον Σεπτέμβριο- πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες τους σε καυσόξυλα για τον ερχόμενο χειμώνα; Πώς θα εξασφαλιστούν άμεσα οι κάτοικοι των ορεινών χωριών των Γρεβενών;

- Γιατί δεν καλύπτεται πλήρως το κόστος προμήθειας καυσόξυλων για τους οικονομικά αδυνάτους δικαιούχους και γιατί να μην συμπεριληφθούν και πολίτες με επίσης ιδιαίτερα χαμηλό εισόδημα, ακόμη και εάν διαμένουν σε κοινότητα άνω των δύο χιλιάδων (2.000) κατοίκων;

andreaspatsis
aetos-grevena
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το ρεκόρ του Φιρμίνιο
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το ρεκόρ του Φιρμίνιο
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ