2019-09-04 20:00:07
Φωτογραφία για Σχολεία: Ξεκινούν προσλήψεις χιλιάδων αναπληρωτών - Έρχεται ο εκπαιδευτικός εμπιστοσύνης
Τα σχολεία άνοιξαν προχθές για το προσωπικό τους, ώστε να οργανωθούν πριν από την επίσημη έναρξη των μαθημάτων τους την ερχόμενη εβδομάδα. Σήμερα, οι διευθύνσεις εκπαίδευσης θα καταγράψουν τα κενά που υπάρχουν σε όλα τα σχολεία της χώρας, ώστε να προχωρήσουν άμεσα στις εισηγήσεις τους για την τοποθέτηση δασκάλων και καθηγητών.

Η κυβέρνηση έχει υπολογίσει προσλήψεις 33.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων την επόμενη σχολική χρονιά, ενώ το 70%, όπως λέει η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη στα «ΝΕΑ», θα γίνουν τις επόμενες ημέρες και μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Οι περισσότερες ελλείψεις

Στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία εντοπίζονται κάθε χρόνο οι περισσότερες ελλείψεις, οπότε και φέτος, όπως εκτιμάει ο αιρετός εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών στα κεντρικά υπηρεσιακά συμβούλια της πρωτοβάθμια εκπαίδευσης, Βασίλης Παληγιάννης, τα κενά θα είναι πάνω από 13.000. Πέρυσι είχαν προσληφθεί συνολικά 22.000 αναπληρωτές στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία στη διάρκεια όλης της χρονιάς για να καλυφθούν οι ελλείψεις που προέκυπταν στις σχολικές τάξεις.


Από την άλλη πλευρά, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και φέτος αναμένεται να καταγραφούν αυξημένες ανάγκες και κενά σε μαθηματικούς, φιλόλογους, φυσικούς, βιολόγους. Ειδικά στην ειδική αγωγή όπου αναμένονται και οι 4.500 μόνιμες προσλήψεις με τη διαδικασία του ΑΣΕΠ, η χρονιά θα ξεκινήσει και φέτος με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς καθώς οι διαδικασίες ολοκλήρωσης των μόνιμων διορισμών θα καθυστερήσουν ως το τέλος του χρόνου. Έτσι, θα προσληφθούν τις επόμενες ημέρες αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στην ειδική αγωγή.

Όπως αναφέρουν πηγές από το υπουργείο Παιδείας, όμως, σε όλες τις περιπτώσεις που οι σχετικοί πίνακες προσλήψεων αναπληρωτών θα συμπίπτουν με εκείνους των επικείμενων μόνιμων προσλήψεων, οι εκπαιδευτικοί που θα έχουν ήδη προσληφθεί ως αναπληρωτές θα μονιμοποιηθούν και θα παραμείνουν στις θέσεις τους.

Κάθε χρόνο πάνω από 100.000 εκπαιδευτικοί υποβάλλουν αίτηση για μία θέση αναπληρωτή, ενώ πέρυσι προσελήφθησαν καθ’ όλη τη σχολική χρονιά 31.300 αναπληρωτές με το πρώτο «κύμα» προσλήψεων του Σεπτέμβρη να φτάνει τις 19.480. Φέτος, ο αριθμός των αιτήσεων ήταν αυξημένος, λόγω της προκήρυξης του ΑΣΕΠ για μόνιμους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή και περίπου 40.000 εκπαιδευτικοί και προσωπικό κατέθεσαν τα χαρτιά τους στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας.

Δύο νέοι θεσμοί

Δύο νέες θέσεις, ο εκπαιδευτικός εμπιστοσύνης και ο υπεύθυνος κτιρίου, θα υπάρχουν από φέτος στα σχολεία της χώρας. Όπως έγινε γνωστό από την υφυπουργό Παιδείας, ο εκπαιδευτικός εμπιστοσύνης θα είναι εκπαιδευτικός του σχολείου ο οποίος θα μπορεί να καλλιεργεί σχέση εμπιστοσύνης με τους μαθητές, να ανιχνεύει και να συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων τους και είναι πιθανό να έχει λιγότερες ώρες διδασκαλίας στο ωράριό του, ενώ σε ό,τι αφορά τον υπεύθυνο κτιρίου δεν θα είναι εκπαιδευτικός αλλά άλλο πρόσωπο που θα επιλέγεται από τη διοίκησή του.
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ