2019-09-05 15:41:00
Φωτογραφία για Ο Ερντογάν απειλεί την Ευρώπη: Θα ανοίξουμε τις πύλες στους πρόσφυγες..



Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία μπορεί να αναγκασθεί να ανοίξει τον δρόμο προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη, εάν η Αγκυρα δεν λάβει αρκετή διεθνή υποστήριξη στη διαχείριση των σύρων προσφύγων.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Αγκυρα, ο Ερντογάν είπε επίσης ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να δημιουργήσει μία «ζώνη ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία σε σύμπραξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες προς το τέλος του Σεπτεμβρίου, αλλά είναι έτοιμη να ενεργήσει και μόνη της αν είναι αναγκαίο.

Η Αγκυρα, η οποία έχει δεχθεί στο έδαφός της 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Συρία, ελέγχει τμήματα της βόρειας Συρίας όπου έχουν ήδη επιστρέψει 350.000 Σύροι. Η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει μία «ζώνη ασφαλείας» μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην βορειοανατολική Συρία, όπου, σύμφωνα με τον Ερντογάν, πολλοί ακόμη πρόσφυγες μπορούν να μεταφερθούν.


«Λέμε ότι πρέπει να δημιουργήσουμε μία ζώνης ασφαλείας, ότι, εμείς ως Τουρκία, μπορούμε να κατασκευάσουμε πόλεις εκεί αντί για τους καταυλισμούς με σκηνές εδώ. Ας τους μεταφέρουμε σε ζώνες ασφαλείας εκεί», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Αγκυρα.

«Δώστε μας επιμελητειακή υποστήριξη και μπορούμε να πάμε εκεί να κτίσουμε σπίτια σε βάθος 30 χιλιομέτρων στην βόρεια Συρία. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να τους προσφέρουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης».

«Είτε θα συμβεί αυτό ή διαφορετικά θα πρέπει να ανοίξουμε τις πόρτες...Είτε δίνετε υποστήριξη ή, μας συγχωρείτε, αλλά δεν θα σηκώσουμε αυτό το βάρος μόνοι. Δεν μπορέσαμε να έχουμε βοήθεια από την διεθνή κοινότητα, για την ακρίβεια, από την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Με βάση την συμφωνία του Μαρτίου 2016 ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Τουρκία, η Αγκυρα συμφώνησε να συγκρατήσει τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που έφθασαν τον τελευταίο μήνα στην Ελλάδα αυξήθηκε δραματικά.

«Στόχος μας είναι τουλάχιστον ένα εκατομμύριο σύρων αδελφών να επιστρέψουν στην ζώνη ασφαλείας που θα δημιουργήσουμε κατά μήκος των 450 χιλιομέτρων συνόρων», είπε ο Ερντογάν.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ