2019-09-09 10:42:26
Φωτογραφία για Ξανθός: Απογοητευτικό το πλάνο της ΝΔ για την υγεία
Συντάκτης: Virus

Για αναφορές που «βρίθουν γενικοτήτων και ανακριβειών» κάνει λόγο ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρ. Ξανθός, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για την Υγεία.

Απογοητευτικό χαρακτηρίζει ο πρώην Υπουργός το αποτέλεσμα της προσπάθειας του Κ. Μητσοτάκη να παρουσιάσει στη ΔΕΘ ένα σχέδιο για την Υγεία στη Ελλάδα. «Εκτός από την εξαγγελία επενδύσεων από φαρμακευτικές εταιρείες , αρκετές από τις οποίες έχουν εδώ και καιρό δρομολογηθεί, οι αναφορές του στην Υγεία βρίθουν γενικοτήτων (πχ ότι η Υγεία αποτελεί στοιχείο της πολιτικής «Ανάπτυξη για όλους», ότι «ο ιατρικός τουρισμός αυξάνει τα δημόσια έσοδα» ή ότι θα γίνει «πλήρης αξιοποίηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης») και ανακριβειών (πχ ότι θα γίνουν «προσλήψεις 2000 νέων γενικών γιατρών πρωτοβάθμιας υγείας»)», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο κ. Ξανθός.

Κατά τον τομεάρχη υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, «αυτές οι αναφορές δεν συνιστούν εφαρμοσμένη πολιτική Υγείας αλλά ευχολόγιο χωρίς κανένα εχέγγυο υλοποίησης και πως το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και τα νοσοκομεία έχουν ανάγκη ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού ενίσχυσης τους με γιατρούς και λοιπό προσωπικό με βάση τον κανόνα 1: 1, που η κυβέρνηση σκοπεύει να αναιρέσει, για να συνεχιστεί η πολιτική της καθολικής και ισότιμης πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις ο κ
. Ξανθός σημειώνει πως είναι ήδη στο ΑΣΕΠ οι 1100 θέσεις νοσηλευτών –παραϊατρικού προσωπικού της 2Κ/2019 προκήρυξης, στα Συμβούλια Επιλογής ή στο Υπουργείο για διορισμό είναι 500 θέσεις μονίμων γιατρών ΕΣΥ για τα ΤΕΠ και 450 για τα Κέντρα Υγείας, ενώ είχαν εγκριθεί 940 θέσεις μονίμων γιατρών για τα νοσοκομεία που η προκήρυξη τους «πάγωσε» λόγω των εκλογών. «Υπάρχει Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για άλλες 1500 θέσεις μονίμων νοσηλευτών-λοιπών εργαζομένων στα νοσοκομεία για το 2019. Είχε ανακοινωθεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης 4ετής σχεδιασμός προσλήψεων 10.000 μονίμων γιατρών-λοιπών επαγγελματιών υγείας στο ΕΣΥ μέχρι το 2022, υπερκαλύπτοντας έτσι τις προσεχείς συνταξιοδοτήσεις και τα κενά της πρώτης μνημονιακής περιόδου ( 2009-2014) στη διάρκεια της οποίας είχαν σταματήσει οι προσλήψεις», προσθέτει.

Ο πρώην Υπουργός διερωτάται, λοιπόν, τι θα κάνει η ΝΔ απέναντι σε όλες αυτές τις πολιτικές επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης για το ανθρώπινο δυναμικό του συστήματος. «Θα τις ολοκληρώσει ή θα τις ακυρώσει, επειδή πιστεύει ότι αυτό που χρειάζεται δεν είναι επένδυση στο Δημόσιο Σύστημα αλλά αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα;».

Σε ό,τι αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο κ. Ξανθός σημειώνει ότι δεν υπάρχουν 2000 γενικοί γιατροί εκτός ΕΣΥ ούτε αντίστοιχες κενές οργανικές θέσεις σε Κέντρα Υγείας ή Περιφερειακά Ιατρεία. «Προφανώς ο κ.Μητσοτάκης όταν αναφέρεται σε προσλήψεις 2000 γενικών γιατρών (800 μάλιστα άμεσα), εννοεί συμβάσεις ιδιωτών οικογενειακών γιατρών όλων των ειδικοτήτων (δηλαδή γενικών γιατρών, παθολόγων και παιδιάτρων) με τον ΕΟΠΥΥ. Μόνο που οι συμβάσεις με ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν πρόσληψη», συμπληρώνει. Κατά τον κ. Ξανθό δεν είναι σαφές πώς θα αυξηθεί ο σημερινός αριθμός συμβεβλημένων οικογενειακών γιατρών. «Με επιστροφή στο χρεωκοπημένο μοντέλο των 200 επισκέψεων που εξαντλούνταν τις πρώτες μέρες του μήνα, αναγκάζοντας τον ασφαλισμένο να πληρώνει από την τσέπη του; Και με τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ, την ανάπτυξη των νέων δημόσιων δομών (ΤΟΜΥ), τις δράσεις πρόληψης, αγωγής υγείας και κοινοτικής φροντίδας, τι θα γίνει;», διερωτάται, εκτιμώντας όμως πως δεν υπάρχουν σοβαρές απαντήσεις στα ερωτήματα.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ