2019-09-10 13:30:23
Φωτογραφία για 800 γιατροί όλων των ειδικοτήτων εντάσσονται άμεσα και στοχευμένα στο σύστημα υγείας και στον ΕΟΠΥΥ
Η επίσημη ανακοίνωση έγινε από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά η κάλυψη των κενών στην περιφέρεια και στην Αττική σε ό,τι αφορά συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες, ήταν ένα από τα κρίσιμα σχέδια που ξεδίπλωναν και μελετούσαν τους δύο προηγούμενους μήνες ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης

Το φιλί της ζωής στην πολύπαθη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) αλλά και στους εκατομμύρια ασφαλισμένους, που έχουν μείνει ακάλυπτοι με τους πειραματισμούς και τις αλχημείες της προηγούμενης κυβέρνησης στο ευάλωτο αυτό πεδίο της υγείας, επιχειρεί να δώσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με την υπογραφή 800 νέων συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς.

Η επίσημη ανακοίνωση έγινε από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά η κάλυψη των κενών στην περιφέρεια και στην Αττική σε ό,τι αφορά συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες, ήταν ένα από τα κρίσιμα σχέδια που ξεδίπλωναν και μελετούσαν τους δύο προηγούμενους μήνες ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης. Για τον λόγο αυτό ξεκίνησαν αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους συναντήσεις και διαβουλεύσεις με το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).


Η ενίσχυση του ιατρικού δυναμικού μέσα στο σύστημα, είτε στην ΠΦΥ είτε στο ΕΣΥ, τέθηκε εξαρχής ως προτεραιότητα της κυβέρνησης. Στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι δρομολογείται η πρόσληψη για 2.000 νέους γιατρούς για την ΠΦΥ, εκ των οποίων οι 800 θα ενταχθούν στο σύστημα με διαδικασίες εξπρές και στοχευμένα για την κάλυψη των κενών που καταγράφονται.

Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως έχουν εξασφαλιστεί και τα χρήματα που απαιτούνται για αυτές τις 800 συμβάσεις. Όπως πληροφορείται το ygeiamou.gr, τα κονδύλια για την αποζημίωση των 800 νέων συμβάσεων με τους ιδιώτες γιατρούς είναι ήδη διαθέσιμα στον ΕΟΠΥΥ και θα κυμαίνονται στα 12 εκατ. ευρώ.

Πώς θα κατανεμηθούν οι 800 γιατροί

Με το σύστημα των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) και τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού που επιχείρησε να υλοποιήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, ουσιαστικά έχουν μείνει ακάλυπτες χιλιάδες θέσεις οικογενειακών γιατρών και συνεπώς ακάλυπτοι υγειονομικά, χωρίς δωρεάν πρόσβαση σε γιατρό παθολόγο, γενικό γιατρό και παιδίατρο, εκατομμύρια Έλληνες.

Οι 800 νέες συμβάσεις με τους ιδιώτες γιατρούς θα κατανεμηθούν με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν σήμερα στις διάφορες περιοχές της χώρας, όπου οι ειδικευμένοι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ είναι είτε ελάχιστοι είτε ανύπαρκτοι.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα σύμφωνα με στελέχη του Οργανισμού αποτελούν οι ελλείψεις σε παιδιάτρους, καρδιολόγους, μαιευτήρες – υπάρχουν πολλές περιοχές όπου οι προαναφερθείσες ιατρικές ειδικότητες έχουν «εξαφανισθεί» από τις λίστες με τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ και οι ιδιώτες γιατροί είναι μονόδρομος – και φυσικά μεγάλο οικονομικό βάρος- για τους ασφαλισμένους.

Είναι ενδεικτικό ότι δεν υπάρχουν συμβεβλημένοι παιδίατροι με τον ΕΟΠΥΥ - άρα δωρεάν πρόσβαση σε παιδιάτρους για τους ασφαλισμένους του Οργανισμού- σε τουλάχιστον 28 περιφερειακές ενότητες της χώρας.

Οι όροι με τους οποίους θα συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ οι γιατροί είναι υπό διαπραγμάτευση, ωστόσο και οι δύο πλευρές, το υπουργείο Υγείας και ο ΠΙΣ, εμφανίζονται αισιόδοξοι για την έκβαση των συνομιλιών και το θετικό αποτύπωμά τους στην ΠΦΥ αλλά και στην ιατρική κοινότητα. Σημειωτέον, ότι το κλίμα στις σχέσεις ιατρών και προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ήταν μάλλον ψυχρό και οι εκπρόσωποι των γιατρών τόνιζαν σε κάθε ευκαιρία ότι όχι μόνο δεν ήταν ευπρόσδεκτοι στην Αριστοτέλους, αλλά απαξιώνονταν συνεχώς.

Κατά πληροφορίες εξετάζεται να δοθεί προτεραιότητα σε ειδικευμένους ιατρούς που έχουν ανοίξει ιατρείο μετά το 2012 και οι οποίοι παραμένουν αποκλεισμένοι από τον ΕΟΠΥΥ - έκτοτε ο Οργανισμός δεν έχει συνάψει νέες συμβάσεις με τους γιατρούς, αλλά ανανέωνει τις ίδιες.

Οι πραγματικά ωφελημένοι βεβαίως από τις νέες συμβάσεις θα είναι οι εκατομμύρια ασφαλισμένοι, ιδίως ενόψει των δύσκολων μηνών που έρχονται με τη γρίπη και γενικότερα τις ιώσεις. Τόσο οι στοχευμένες συμβάσεις με τις τρεις ιατρικές ειδικότητες – παιδίατροι, καρδιολόγοι, μαιευτήρες- όσο και οι συμβάσεις με παθολόγους και γενικούς γιατρούς όπου υπάρχει κενό, εκτιμάται ότι θα ανακουφίσουν τους ασφαλισμένους που σήμερα είτε σπεύδουν στα Επείγοντα νοσοκομείων είτε περιμένουν εβδομάδες για ραντεβού στις δημόσιες δομές είτε πληρώνουν από την τσέπη τους τους ιδιώτες γιατρούς.

protothema.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ