2019-09-13 08:37:54
Φωτογραφία για Τέσσερις φορές πάνω τα εγκεφαλικά στον Βόλο σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα
Πρέπει να διερευνηθεί εάν η αύξηση αυτή, σχετίζεται με την αέρια ρύπανση είπε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου

Magnesianews.gr

Τετραπλάσια είναι τα εγκεφαλικά επεισόδια που καταγράφονται στον Βόλο, σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, όπως υπενθύμισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμιος Τσάμης στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και τον Γιώργο Καρεκλίδη, τονίζοντας πως πρέπει να διερευνηθεί εάν η αύξηση αυτή σχετίζεται με την αέρα ρύπανση. Παράλληλα, ο κ. Τσάμης ενημέρωσε πως ο Ιατρικός Σύλλογος κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για το θέμα της ρύπανσης και χαρακτήρισε απογοητευτική την στάση του Δήμου Βόλου, ο οποίος απουσιάζει από το σοβαρό θέμα που ταλανίζει την πόλη. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμιος Τσάμης έβαλε στο τραπέζι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα υγείας, το οποίο πρέπει να διερευνηθεί εάν συνδέεται με την αέρια ρύπανση.

Υποστήριξε πως εκτός από τα αναπνευστικά νοσήματα, στα οποία παρατηρείται αύξηση στο Βόλο, σύμφωνα με την επιδημιολογική μελέτη του κ. Χατζηχριστοδούλου, η πόλη μας παρουσιάζει τετραπλάσια περιστατικά εγκεφαλικών σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.


«Στην επιδημιολογική μελέτη του κ. Χατζηχριστοδούλου υπάρχει ένα στοιχείο πάρα πολύ σοβαρό. Στον Καλλικρατικό Δήμο Βόλου τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι τετραπλάσια σχεδόν απ’ ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι πιθανόν η αέρια ρύπανση, η οποία προσβάλλει τα αγγεία και την καρδιά, αλλά και τα εγκεφαλικά αγγεία μπορεί να είναι υπεύθυνη και για τα εγκεφαλικά, που παρατηρούνται σε αυτή τη μελέτη. Βέβαια αυτό μένει να διευκρινιστεί. Επιβεβαιώνεται όμως ότι υπάρχει πρόβλημα στο Βόλο. Εμείς δεν θέλουμε να τρομοκρατήσουμε τον κόσμο, όμως είμαστε υποχρεωμένοι να τον ενημερώσουμε και να τον …ταρακουνήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Προσέθεσε δε, πως δεν γίνεται ξαφνικά οι Βολιώτες να σταμάτησαν να λαμβάνουν τα φάρμακά τους για τη χοληστερίνη, το ζάχαρο, την πίεση ή καπνίζουν όλοι. «Υπάρχει και κάτι άλλο το οποίο πρέπει να δούμε, εάν είναι εξαιτίας της αέριας ρύπανσης. Πιθανόν να είναι και εξαιτίας της και μένει να διευκρινιστεί με λεπτομέρεια», ανέφερε ο κ. Τσάμης.

«Φωνάζουμε'» εδώ και χρόνια

Φυσικά το θέμα της αέριας ρύπανσης στο Βόλο δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, σύμφωνα και με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, γι’ αυτό και πρέπει επιτέλους να διερευνηθεί ουσιαστικά και να ληφθούν μέτρα.

«Η αέρια ρύπανση, σε συνδυασμό με το καινούργιο φαινόμενο της δυσοσμίας, που δεν ξέρουμε από που προέρχεται ταλαιπωρεί την πόλη μας. Γι’ αυτό και λέμε να διερευνηθεί. Εδώ και χρόνια φωνάζουμε για την αέρια ρύπανση, γι’ αυτό μιλάμε για τους μετρητές της αέριας ρύπανσης, που κωφεύουν και δεν τους βάζουν και τώρα προσπαθεί η Περιφέρεια να βρει να βάλει τους μετρητές, που δεν ξέρουμε πόσους χρειάζεται. Πρέπει να γίνει ειδική σύσκεψη για να κατατεθούν προτάσεις και να βρεθούν τα σημεία για να τοποθετηθούν οι μετρητές», ανέφερε ο κ. Τσάμης.

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου

Στο μεταξύ, ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια. Ήδη συνέστησε ειδική επιτροπή για την αέρια ρύπανση, απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Περιβάλλοντος, στην οποία επιτείνει το θέμα της διεξαγωγής ευρείας σύσκεψης στο Βόλο, ενώ κατέθεσε και μήνυση, όπως είχε προαναγγελθεί, κατά παντός υπευθύνου για το ζήτημα της αέριας ρύπανσης.

«Να έρθει στο Βόλο ο Υπουργός»

Ως επιβεβλημένη χαρακτήρισε ο κ. Τσάμης την υλοποίηση ευρείας σύσκεψης υπό τον Υπουργό Περιβάλλοντος για την αέρια ρύπανση στο Βόλο. Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε επιτακτικά πως ο Υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης πρέπει να έρθει στο Βόλο, καθώς εδώ είναι το πεδίο δράσης.

«Επιμένουμε να έρθει εδώ ο Υπουργός. Το πεδίο δράσης είναι εδώ. Πρέπει να έρθει εδώ, να μας συντονίσει, να ακούσει τις προτάσεις όλων των φορέων, των συλλόγων ακόμη και των πολιτών ,παρουσία δημοσιογράφων , για να πάρουμε αποφάσεις εδώ. Κι αυτό γιατί δεν είναι η ώρα για περιγραφή του προβλήματος, ανταλλαγή απόψεων, αλλά ούτε προφανώς και για δημόσιες σχέσεις. Το πρόβλημα είναι πάρα πολύ σοβαρό», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Απογοητευτική η στάση του Δήμου Βόλου

Ως απογοητευτική χαρακτήρισε τη στάση του Δήμου Βόλου στο ζήτημα της αέριας ρύπανσης στην πόλη ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, αναφέροντας μάλιστα και το παράδειγμα του Δήμου Θέρμης στη Θεσσαλονίκη, που ακόμη κι αν δεν ήταν στη δική του δικαιοδοσία εγκατέστησε σύστημα μέτρησης της αέριας ρύπανσης και συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο Πατρών.

«Αυτά είναι δείγματα ότι ο Δήμος ενδιαφέρεται για τους πολίτες. Η στάση του Δήμου Βόλου είναι απογοητευτική. Δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα. Βέβαια και η περιφέρεια είναι αρμόδια, όμως την ευθύνη της πόλης την έχει ο Δήμος, ο οποίος απουσιάζει τραγικά», τόνισε ο κ. Τσάμης.

Η απάντηση στον κ. Γουργουλιάνη

Καταλήγοντας ο κ. Τσάμης ανέφερε πως ο κ. Γουργουλιάνης στην συνέντευξή του στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 είπε τα πράγματα με το όνομά τους και σημείωσε πως ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας απάντησε θετικά στο αίτημα του κ. Σαχαρίδη, ερευνητή και συνεργάτη του κ. Γουργουλιάνη, που έχει ξεκινήσει μελέτη για την αέρια ρύπανση στο Βόλο, για ενημερωτική σύσκεψη. «Περιμένουμε να απαντήσουν και ο Δήμος Βόλου και η Περιφέρεια», είπε ο κ. Τσάμης, σχολιάζοντας τη στάση των δύο φορέων στο εν λόγω κάλεσμα.

Θετική η προώθηση του θέματος στην Ευρωβουλή

Τέλος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας σχολίασε τις δηλώσεις του κ. Κώστα Αρβανίτη στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5, πως μπορεί να καταστεί ευρωπαϊκό ζήτημα η αέρια ρύπανση στο Βόλο και να εξευρεθούν λύσεις σημειώνοντας πως ότι μπορεί να βοηθήσει σ’ αυτή την κατεύθυνση είναι θετικό. «Είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είτε σε πανελλήνιο, είτε σε τοπικό πρέπει να ασχοληθούμε με το θέμα. Δεν το λέμε για να δυσφημίσουμε την πόλη ή να τρομάξουμε τον κόσμο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσάμης.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ