2019-09-15 12:00:14
Φωτογραφία για Στήνει «φάκα» η Άγκυρα στο Καστελόριζο: Οι αριθμοί δείχνουν τα βήματα των προκλήσεων
Έχουμε γράψει αρκετές φορές ότι η Τουρκία έχει επιλέξει τον δρόμο της έντασης τους τελευταίους μήνες και μέρα με τη μέρα κάνει μικρά ή μεγάλα βήματα στο μονοπάτι αυτό που με ακρίβεια δείχνει το που θέλει να βαδίσει.

Οι πειρατικού τύπου κινήσεις που κάνει στην κυπριακή ΑΟΖ η Άγκυρα, ξέρει πολύ καλά ότι στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο να περάσουν και πως οι αντιδράσεις θα είναι τέτοιες που θα την πονέσουν πολύ.

Το μέτρημα των ελληνικών αντανακλαστικών και το έως που μπορεί να φτάσει κάθε πρόκληση αποτελούν καθημερινή κατάσταση στο Αιγαίο. Μια από αυτές είναι και η κίνηση με το παλιό ερευνητικό «Bilim 2» που με ιδιαίτερα δύσκολο καιρό, η Άγκυρα υποχρέωσε το πλήρωμά του να κατευθυνθεί στην ευαίσθητη περιοχή του Καστελόριζου.

Μια από τις «μικρές φρεγάτες» του Στόλου παρακολουθεί το «Bilim 2»

Σαφέστατα η ελληνική απάντηση είναι η ενδεδειγμένη με μια πυραυλάκατο, που το έμπειρο πλήρωμά της παρακολουθεί κάθε κίνηση του ερευνητικού. Οι εντολές είναι σαφείς εφόσον το τουρκικό πλοίο προχωρήσει σε κάτι άλλο, απ’ όσα παρανόμως έχει δηλώσει η ναυτική οδηγία.


Ήδη πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αξιωματικοί του πολεμικού πλοίου έχουν προειδοποιήσει το πλήρωμα του «Bilim 2» πως βρίσκονται παρανόμως στην θαλάσσια περιοχή.

Στο ελληνικό επιτελείο σημειώνουν, ότι η αποστολή ενός πλοίου ήσσονος σημασίας από την πλευρά της Τουρκίας, ίσως να είναι το «τυρί», θέλοντας να παρατηρήσουν τις αντιδράσεις της χώρας μας, η οποία θα μπορούσε να κλιμακώσει διότι η ερευνητική «βόλτα» του «Bilim 2» διέπεται από μια παράνομη navtex. Η Τουρκία όλο αυτό το διάστημα, παρατηρεί:

Πρώτον, πως ότι κι αν έχει κάνει που αφορά παραβίαση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, η χώρα μας και οι Ένοπλες Δυνάμεις δίνουν το παρόν.

Δεύτερον, πως οι ελληνικές απαντήσεις είναι ιδιαίτερα στρατηγικής ψυχραιμίας και -γιατί όχι- αποφασιστικότητας, που δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης.

Τρίτον, οι γείτονές μας διαπιστώνουν πως οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ταχύτατα αντανακλαστικά,

Τέλος καταλαβαίνουν από τις κινήσεις που γίνονται ότι το λάθος που επιζητούν εδώ και πάρα πολύ καιρό δεν θα είναι από την πλευρά της χώρας μας.

Η Άγκυρα έδειξε και τον Αύγουστο τις προθέσεις και την αγωνία της Το ελληνικό επιτελείο βλέπει αυτή τη στιγμή το «Bilim 2», ιδιαίτερα αν τυχόν τη θέση του αρκετά πιο νότια, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, επιχειρήσει να πάρει σε μια επιπλέον έκνομη ενέργεια το «Oruc Reis».

Ανώτατες πηγές σ’ αυτό το σημείο ξεκαθαρίζουν ότι σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας δεν θα πλεύσει κανένα «Oruc Reis» κι αυτό είναι πολύ ξεκάθαρο σε όλα τα επίπεδα, πολιτικά και στρατιωτικά.

Το μήνυμα μάλιστα της αποφασιστικότητας του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού το έχουν πάρει οι γείτονές μας κι έχουν δείξει τον τελευταίο μήνα την αγωνία τους.

Ήδη από τις 29 Αυγούστου η σελίδα μας, με ρεπορτάζ της, έχει αναφερθεί ακριβώς στην αγωνία αυτή που έχει να κάνει με την υποβρύχια δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού. Οι υποβρύχιοι κυνηγοί, τα υποβρύχια τύπου 214 βρίσκονται στην περιοχή, περιμένουν αθέατα τη λεία τους και θα είναι εκεί όσο απαιτηθεί.

Αυτός είναι ίσως ένας επιπλέον λόγος που και τον Αύγουστο η Τουρκία δεν σταμάτησε να παραβιάζει τα ελληνικά Χωρικά Ύδατα, φτάνοντας τις 274 παραβιάσεις σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.

Βέβαια ο Ιούλιος ήταν ο μήνας που η παραβατικότητα των γειτόνων ξεπέρασε κατά πολύ τους συνήθεις αριθμούς των τελευταίων ετών, με 368 παραβιάσεις.

Όμως και οι 274 μόνο ευκαταφρόνητος αριθμός δεν ήταν μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο, γεγονός που καταδεικνύει πως και σε αυτό τον τομέα τα βήματα προκλήσεων δεν σταμάτησαν να γίνονται ούτε μια μέρα μέσα στον Αύγουστο.

hellasjournal.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ