2019-10-24 23:44:54
Φωτογραφία για Brexit: Eκλογές στις 12 Δεκεμβρίου πρότεινε ο Μπόρις Τζόνσον
Τη διεξαγωγή γενικών εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου θα επιδιώξει ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή, καθώς περιμένει πως η ΕΕ σκοπεύει να συμφωνήσει σε μία παράταση του Brexit.

Σύμφωνα με τον Τζόνσον, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να δώσει μια μικρή αναβολή στο Brexit, μέχρι τις 15 ή τις 30 Νοεμβρίου, κάτι που θα προτιμούσε και ο ίδιος.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, ο Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι θα δώσει περισσότερο χρόνο στους βουλευτές να συζητήσουν το νομοσχέδιο για το Brexit, μόνο εάν συμφωνήσουν στη διεξαγωγή εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου, και προέτρεψε το κόμμα των Εργατικών να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόσκληση.

Λίγο αργότερα, ο υπεύθυνος κοινοβουλευτικού έργου της κυβέρνησης, Τζέικομπ Ρις Μογκ, ανακοίνωσε ότι η ψηφοφορία επί της πρότασης του πρωθυπουργού θα γίνει τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου.

«Αν (οι βουλευτές) θέλουν περισσότερο χρόνο για να μελετήσουν αυτήν την εξαιρετική συμφωνία (αποχώρησης) μπορούν να τον έχουν, αλλά θα πρέπει να συμφωνήσουν στη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου. Αυτός είναι ο τρόπος για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός», ανέφερε στη δήλωσή του που μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση.


Ο Συντηρητικός πρωθυπουργός εξήγησε ότι εφόσον η Βουλή των Κοινοτήτων εγκρίνει το αίτημά του, τότε το κοινοβούλιο θα διαλυθεί στις 6 Νοεμβρίου.

Στο μεταξύ, μέχρι την ημερομηνία αυτή, θα έχει τη δυνατότητα να εξετάζει το νομοσχέδιο για το Brexit τις Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα.

Σύμφωνα με το BBC, εάν η παράταση του Brexit δοθεί μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να φέρει και πάλι στη Βουλή τη συμφωνία του για την αποχώρηση.

Αλλά εάν η παράταση δοθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, θα επιδιώξει μία ψηφοφορία στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα με την πρόταση οι εκλογές να διεξαχθούν στις 12 Δεκεμβρίου.

Στην περίπτωση που το κόμμα των Εργατικών συμφωνήσει στις εκλογές, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να περάσει την συμφωνία από τη Βουλή πριν τη διάλυση του κοινοβουλίου για την προεκλογική εκστρατεία, στις 6 Νομεβρίου.

Αυτή είναι η τρίτη προσπάθεια του Τζόνσον να προκαλέσει πρόωρες εκλογές.

Μόλις μία εβδομάδα πριν από την ημερομηνία της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, οι Βρυξέλλες φαίνεται ότι θα δώσουν την αναβολή που ζήτησε το Λονδίνο μολονότι ο Συντηρητικός πρωθυπουργός επαναλαμβάνει ότι δεν την θέλει αλλά αναγκάστηκε να την ζητήσει. Για το επιτελείο του, οι εκλογές θεωρούνται ο μοναδικός τρόπος για να αρθεί το αδιέξοδο αφού το κοινοβούλιο αυτήν την εβδομάδα ψήφισε μεν υπέρ της συμφωνίας για το Brexit αλλά λίγα λεπτά αργότερα απέρριψε το χρονοδιάγραμμα που είχε προτείνει ο πρωθυπουργός για να επιτευχθεί ο στόχος του στις 31 Οκτωβρίου.

Για να εγκριθεί η προσφυγή στις κάλπες από το κοινοβούλιο χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων. Οι Εργατικοί έχουν δηλώσει κατ' επανάληψη ότι θα στηρίξουν τις πρόωρες εκλογές μόνο εφόσον βεβαιωθούν ότι ο Τζόνσον δεν θα βγάλει τη χώρα από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Chevrolet Corvette
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Chevrolet Corvette
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ