2019-11-25 14:03:07
Φωτογραφία για Κουτσούμπας: Κανένα Σύνταγμα δεν μπορεί να προστατεύσει λαϊκά δικαιώματα
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας χαρακτήρισε την αναθεώρηση «απαραίτητη νομική θεμελίωση και βάση για τον καταιγισμό νέων μέτρων για μεγαλύτερη επίθεση», ενώ εξήγησε «αυτό είναι το πραγματικό περιεχόμενο της ερώτησης για την αντοχή του Συντάγματος στην περίοδο της κρίσης. Κανένα σύνταγμα δεν μπορεί να προστατεύσει τα λαϊκά δικαιώματα. Ακόμα και αν υπάρχει κάποια προστασία, υπάρχουν στο ίδιο Σύνταγμα, ρήτρες, παραθυράκια, η επίκληση του Δημόσιου συμφέροντος και τάξης. Σε κρίσιμες καμπές όταν αυτό απαιτούν οι ανάγκες, τα δικαιώματα πετιούνται στον κάλαθο των αχρήστων. Το είδαμε στα χρόνια της κρίσης. Κρίθηκαν συνταγματικά μέτρα, πετώντας το σύνταγμα στα σκουπίδια».

Ο Δημήτρης Κούτσουμπας, χαρακτήρισε «αναμενόμενη» την στάση της Νέας Δημοκρατίας στην Συνταγματική Αναθεώρηση καθώς «εκφράζει συντηρητισμό παραδοσιακού κόμματος αστικής τάξης» όμως επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, αναρωτώμενος πως είναι προοδευτική μια πρόταση «που δεν βάζει ζήτημα διαχωρισμού Εκκλησίας – Κράτους, που αλλού έχει γίνει περισσότερο από έναν αιώνα». «Αλήθεια από που και ως που είναι προοδευτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ όταν φτάνει στο σημείο να ξεπατικώνει άρθρα από το γερμανικό Σύνταγμα όπως την εποικοδομητική πρόταση μομφής. Έχετε προσχωρήσει στην ''ιερή κυβερνητική σταθερότητα;''» αναρωτήθηκε και συμπλήρωσε: 


«Οι περισσότερες προτάσεις για κοινωνικά δικαιώματα, διαπνέονται από την λογική των ελάχιστων. Πρόκειται για αυτοδιάψευση δική σας και του ίδιου του Συντάγματος. Πρόκληση για τους εργαζόμενους ότι μια από τις αλλαγές είναι η συνταγματική καθιέρωση της ακραίας φτώχειας. Το ελάχιστο εισόδημα που μόνο αυτό θα έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει το κράτος και από εκεί και πέρα, ο σώζων ευαυτόν σωθήτω. Η λογική της ανακύκλωσης της ακραίας φτώχειας, της εξίσωσης προς τα κάτω, η λογική ο φτωχός να πληρώνει για τον φτωχότερο είναι μια ολόκληρη στρατηγική που υπάρχει στο επίπεδο της Ε.Ε. και λανσάρεται ως νέο μοντέλο του κοινωνικού κράτους. Πρόκληση και όταν κάνετε τους υπερασπιστές του κοινωνικού κράτους, όταν είναι νωπές οι υπογραφές σας στο 3ο μνημόνιο».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, είχε ένα «καρφί» και για τον Γιάνη Βαρουφάκη και το βιβλίο του, χαρακτηρίζοντας «καρικατούτα την πρόταση των κομμάτων για δημοψηφίσματα» και τονίζοντας πως «κλείνεστε ως ανήλικοι είτε ως ενήλικοι στις αίθουσες, όταν απεργάζεστε σχέδια και μνημόνια με τους συμμάχους σας». 

Επισήμανε ακόμα τους κινδύνους στην αλλαγή του τρόπου εκλογής του ΠτΔ, λέγοντας: «Βασικό άρθρο της Αναθεώρησης για τον ΠτΔ. Βασικός στόχος να μην πηγαίνουμε σε κάλπες. Και κάπως έτσι αρχίζουν τα αδιέξοδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει εκλογή από τον λαό, το απέρριψαν ακόμα και οι δικοί του βουλευτές. Αντικειμενικά θα ισχυροποιούσε τον ρόλο του, εκ των πραγμάτων θα άνοιγε συζήτηση για αύξηση των αρμοδιοτήτων του. 

»Παρόμοια πρόταση είχε παλιότερα και η Ν.Δ. Γιατί; Απηχεί γενικότερους προβληματισμούς για την μετεξέλιξη του θεσμού, σε ποιο καθοριστικό για την πολιτική σταθερότητα. Η Ν.Δ. λέει εκλογή με απόλυτη ή και σχετική πλειοψηφία. Είναι τέτοια η προσύλωσή σας στην κυβερνητική σταθερότητα, που καταφεύγετε σε αστεία ή και επικίνδυνα σχήματα. Ο ΠτΔ επιδιώκεται να περιβάλλεται από το φωτοστέφανο της συναίνεσης και όλοι αναζητείτε τρόπους. Ο ΠτΔ είναι υποχρεωμένος να επικυρώνει αντιλαϊκές αποφάσεις. Την άρχουσα τάξη δεν την ενδιαφέρει αν αυτό το πρόσωπο θα προέρχεται από τον έναν ή τον άλλον χώρο». 

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ