2019-12-20 09:23:03
Φωτογραφία για Το Υπουργείο Υγείας ζητά αύξηση των ελέγχων για το κάπνισμα ενόψει εορτών
Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Στην τσιμπίδα των ελεγκτικών αρχών κινδυνεύουν να πέσουν οι παραβάτες του αντικαπνιστικού νόμου, καθώς ο υγειονομικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας ζητούν από τις Περιφέρειες με σχετική εγκύκλιο την εντατικοποίηση των ελέγχων τις ημέρες των εορτών.

Με εγκύκλιο που απέστειλε προς τα ελεγκτικά όργανα των Περιφερειών, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος ζητά εντατικοποίηση των ελέγχων για την υγιεινή των τροφίμων που πωλούνται τις ημέρες των εορτών, αλλά και αύξηση των ελέγχων στους χώρους ψυχαγωγίας για την τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εγκύκλιος:

«Επισημαίνεται, η αναγκαιότητα ελέγχου της εφαρμογής της ισχύουσας αντικαπνιστικής νομοθεσίας από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα σε όλους τους χώρους απαγόρευσης του καπνίσματος. Ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί στην τήρηση της ανωτέρω νομοθεσίας στους χώρους ψυχαγωγίας-διασκέδασης ανηλίκων, που αναπτύσσονται για τις ανάγκες των εορτών».


Εντατικοποίηση των ελέγχων και για την ασφάλεια των τροφίμων

Το Υπουργείο Υγείας ζητά από τις Περιφέρειες να υπάρξει εντατικοποίηση στους ελέγχους των τροφίμων, τόσο στα οχήματα μεταφοράς τους, όσο και στα τρόφιμα που πωλούνται στα ειδικά καταστήματα και στους υπαίθριους πάγκους. Επίσης, στις πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, σε όλες τις εγκαταστάσεις παραγωγής, διάθεσης, διανομής "κυρίως των ευαλλοίωτων τροφίμων για την αποφυγή τροφιμογενών νοσημάτων", σε τουριστικά καταλύματα, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια κ.λ.π

Επισημάνσεις προς τους Περιφερειάρχες

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας εφιστά την προσοχή στους Περιφερειάρχες να φροντίσουν να παρέχεται κάθε δυνατή βοήθεια στους υγειονομικούς υπαλλήλους (απαλλαγή από αλλότρια καθήκοντα, διευκόλυνση στις μετακινήσεις με παροχή αυτοκινήτων για τις εκτός έδρας μετακινήσεις τους, εξασφάλιση οδοιπορικών εξόδων και εξόδων υπερωριακής απασχόλησης, κ.λ.π), προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις πραγματικά αυξημένες υποχρεώσεις τους.

Οι εν λόγω δαπάνες καλύπτονται από τους προϋπολογισμούς των Περιφερειών, σύμφωνα με την εγκύκλιο οι οποίες "παρακαλούνται να συντονίσουν τις ενέργειες στην περίπτωση εμπλοκής συναρμόδιων υπηρεσιών, ώστε να υπάρξει ορθή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν και να προστατευθεί και διασφαλισθεί άμεσα η Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον γενικότερα".
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ