2019-12-20 12:00:13
Φωτογραφία για Εφαρμογή σβήνει το ανθρακικό αποτύπωμα των ταξιδιών!
Ταξίδια με αεροπλάνο, τρένο, πλοίο, λεωφορείο, ΙΧ αυτοκίνητο, χωρίς περιβαλλοντικό αποτύπωμα προσφέρει η ψηφιακή εφαρμογή «Global Forest Fund» του διεθνούς ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education - FEE).

Η εφαρμογή με αυτόν τον τρόπο δίνει τη δυνατότητα στον κάθε ταξιδιώτη να σβήσει το ανθρακικό αποτύπωμα τής μετακίνησης του και να συμμετέχει σε μία παγκόσμιας εμβέλειας δραστηριότητα δενδροφυτεύσεων, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και προστασίας του πλανήτη από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Τον τρόπο να σβήσουμε το ανθρακικό αποτύπωμα των ταξιδιών μας παρουσιάζει η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) ως εθνικός εκπρόσωπος του FEE.

Όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν υπολογίζουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που θα παραχθεί από τις μετακινήσεις τους και ενισχύουν με το αντίστοιχο ποσό δράσεις δενδροφύτευσης και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να σβήσουν το ανθρακικό αποτύπωμα του ταξιδιού τους.


Πώς λειτουργεί η διαδικασία:

* Μπαίνοντας στην ιστοσελίδα του «Global Forest Fund» επιλέγουμε το μέσο μεταφοράς που θα ταξιδέψουμε, αεροπλάνο, πλοίο, λεωφορείο, τρένο ή μεικτό τρόπο ταξιδιού.

* Αντίστοιχα συμπληρώνουμε την αφετηρία και τον προορισμό, τα άτομα και αν το ταξίδι είναι μονής διαδρομής ή μετ’ επιστροφής.

* Κλικάρουμε την επιλογή «calculate» και το σύστημα υπολογίζει την ποσότητα εκπομπής ισοδύναμου CO2 και το αντίστοιχο ποσό σε ευρώ.

* Επιλέγουμε εάν θέλουμε να προσθέσουμε άλλο ποσό ή προχωράμε απευθείας στην πληρωμή με πιστωτική κάρτα.

* Συμπληρώνουμε τα στοιχεία μας και επιλέγουμε εάν θέλουμε να λάβουμε ηλεκτρονικό μήνυμα με πληροφορίες για τη δωρεά μας και τη συμβολή της στους σκοπούς του Global Forest Fund.

* Η δωρεά μας καταχωρείται και εμφανίζονται στην οθόνη οι σχετικές πληροφορίες.

Όπως διευκρινίζει ο πρόεδρος της ΕΕΠΦ Νίκος Πέτρου, αρμόδιος διεθνώς για το πρόγραμμα «Μαθαίνω για τα δάση» που είναι η μήτρα της δράσης «Global Forest Fund» της FEE, «στην ιστοσελίδα υπάρχει το εργαλείο, που όταν του δώσεις τα δεδομένα του ταξιδιού, σταθμούς, μέσα μεταφοράς κλπ, μπορεί να υπολογίσει ένα κόστος χρηματικό. Υπάρχουν διάφορα εργαλεία διεθνώς για το πώς υπολογίζεται το αποτύπωμα του άνθρακα. Εμείς έχουμε χρησιμοποιήσει μία μεθοδολογία αποδεκτή από τον ΟΗΕ που είναι η αρχή που ασχολείται πάνω από όλους με την κλιματική αλλαγή».

“Φυτεύουμε δέντρα για να δεσμεύσουμε άνθρακα”

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Πέτρου: «Φυτεύουμε δέντρα για να δεσμεύσουμε άνθρακα αφαιρώντας διοξείδιο από την ατμόσφαιρα που είναι το ζητούμενο και μπορούμε να υπολογίσουμε πόσο άνθρακα δεσμεύουμε με βάση τον αριθμό των δέντρων που θα φυτευτούν». «Το σημαντικότερο όμως», υπογραμμίζει, «είναι το εκπαιδευτικό κομμάτι. Οι δράσεις δεν είναι μόνο φυτεύσεις, αλλά συνδυάζονται πάντα, υποχρεωτικά, με περιβαλλοντική εκπαίδευση για την κλιματική αλλαγή, για την αξία των δασών κλπ».

Μάλιστα όπως εξηγεί, «σε αφρικανικές χώρες, όπου έχουμε κάνει τέτοιες δράσεις, τα παιδιά στα σχολεία φυτεύουν καρποφόρα δέντρα που σημαίνει ότι, παράλληλα με τη δέσμευση άνθρακα, παράγουν και φαγητό, που επιτρέπει στους μαθητές να μένουν περισσότερο στο σχολείο, ή, αν υπάρχει περίσσευμα, το πουλάνε και παίρνουν πράγματα που χρειάζονται».

Η εφαρμογή του FEE για την εξισορρόπηση του ανθρακικού αποτυπώματος προς το παρόν αφορά στις μεταφορές (αεροπλάνο, τρένο, αυτοκίνητο, λεωφορείο), αλλά υπάρχει προοπτική να επεκταθεί και σε άλλους τομείς, όπως στον κτιριακό τομέα, για την εξισορρόπηση με περιβαλλοντικές δράσεις του αποτυπώματος ενέργειας ενός συνεδρίου, της χρήσης χώρων κλπ.

Σημειώνεται ότι το FEE έχει μέλη σε 82 χώρες. Ο αριθμός των μαθητών που συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα του FEE ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια, ενώ άλλο 1,5 εκατομμύριο είναι οι καθηγητές τους.
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ