2020-01-02 20:40:05
Φωτογραφία για Τα keyless «κλειδιά» ευάλωτα στην κλοπή
Η τεχνολογία αποτελεί σύμμαχο για τους ιδιοκτήτες οχημάτων, αλλά πολλές φορές αποτελεί

και «εργαλείο» για τους κλέφτες.

H εκκίνηση του αυτοκινήτου χωρίς κλειδί (Keyless Go) κάνει τη ζωή μας ευκολότερη. Διευκολύνει όμως και τους κλέφτες, οι οποίοι είναι σε θέση να κλέψουν τέτοιου είδους, συνήθως πολυτελή, οχήματα χωρίς να τα παραβιάζουν. «Οι κλέφτες είναι συχνά ένα βήμα μπροστά από την αστυνομία», παραδέχεται στην DW ο Γερμανός Στέφαν Μόλερ, ο οποίος από κοινού με τους συναδέλφους του, έχει στήσει μπλόκο στον αυτοκινητόδρομο Α6 μεταξύ Γερμανίας-Τσεχίας για τον εντοπισμό κλεμμένων οχημάτων καθ΄ οδόν προς την γειτονική χώρα. Αρκετά από τα οχήματα που σταματούν για έλεγχο είναι εξοπλισμένα με την τεχνολογία Keyless Entry & Go που επιτρέπει στο κάτοχο την είσοδο, αλλά και εκκίνηση του οχήματος χωρίς να κάνει χρήση κλειδιού.

Η τεχνολογία αυτή όμως καθιστά ευάλωτα τα αυτοκίνητα σε επίδοξους κλέφτες, οι οποίοι στήνουν καρτέρι έξω από τα σπίτια των κατόχων τους, υποκλέπτουν μέσω υπολογιστή το σήμα που εκπέμπει συνεχώς το κλειδί και στη συνέχεια μπαίνουν στο όχημα, βάζουν μπρος και εξαφανίζονται
. Το μόνο μειονέκτημα για τους κλέφτες είναι ότι δεν μπορούν να επανεκκινήσουν τη μηχανή του οχήματος. Όταν σταματούν, αναγκαστικά, σε πρατήριο βενζίνης υποχρεώνονται να αφήσουν τη μηχανή να «τρέχει». Για το λόγο αυτό ταξιδεύουν χωρίς ενδιάμεσο σταθμό στον προορισμό τους με, συχνά, ιλιγγιώδεις ταχύτητες, μιας και στη Γερμανία, ως γνωστόν, δεν ισχύει όριο ταχύτητας, πλην εξαιρέσεων, στους αυτοκινητόδρομους. Η ομάδα του αστυνομικού Στέφαν Μόλερ έχει καταδιώξει αρκετά κλεμμένα, συνήθως πολυτελή, αυτοκίνητα με πορεία προς την γειτονική Τσεχία. Συχνά οι ταχύτητες των οχημάτων ξεπερνούν τα 200 χλμ/ώρα. Πρόσφατα, λέει ο Γερμανός αστυνομικός στη DW, η καταδίωξη τελείωσε λίγο έξω από την Πράγα.

Φτερά έκαναν πέρυσι στη Γερμανία πάνω από 16.500 οχήματα

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος καταγράφει τις κλοπές οχημάτων, αλλά όχι πόσα αυτά διέθεταν Keyless Entry & Go. Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ωστόσο ότι σχεδόν τα μισά από τα κλεμμένα αυτοκίνητα είναι BMW, Mercedes, Audi και VW. Παρά το γεγονός ότι η γερμανική υπηρεσία καταγράφει μείωση των κλεμμένων οχημάτων το 2018 σε σχέση με την προπερασμένη χρονιά, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 13% των εν λόγω αυτοκινήτων, δηλαδή περισσότερα από 16.500, δεν ήταν δυνατό να εντοπιστούν.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ