2020-01-22 16:12:03
Φωτογραφία για Πώς υποδέχτηκαν τα διεθνή ΜΜΕ την εκλογή της Σακελλαροπούλου
Ξεχωριστές αναφορές στην εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στη θέση της προέδρου της Δημοκρατίας, κάνουν μέσα ενημέρωσης στη Γερμανία και στη Γαλλία.Πολιτική πρεμιέρα στην Ελλάδα - Οι Έλληνες εκλέγουν γυναίκα για την προεδρία της Δημοκρατίας

«H Aικατερίνη Σακελλαροπούλου έχει εμπειρία στο να γράφει Ιστορία», σχολιάζει το γερμανικό πρακτορείο «n-tv» και προσθέτει: «Η δικαστίνα ήταν η πρώτη πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας στην Ελλάδα. Με ευρεία πλειοψηφία, η ελληνική βουλή την εξέλεξε σήμερα στην προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας».

«Η Ελλάδα εκλέγει μια γυναίκα ως αρχηγό κράτους για πρώτη φορά στην ιστορία της. Στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, υπέρ της ψήφισαν 261 βουλευτές σε σύνολο 300».

«Η 63χρονη δικαστίνα διαδέχεται τον συντηρητικό Προκόπη Παυλόπουλο, η πενταετής θητεία του οποίου λήγει τον Μάρτιο».

«Η εκλογή της ως προέδρου έχει μεγάλη συμβολική αξία σε μία χώρα όπου οι οι γυναίκες εξακολουθούν να υφίστανται έντονες διακρίσεις».


«Η Σακελλαροπούλου έχει εμπειρία με τέτοιες πρεμιέρες: τον Οκτώβριο του 2018, έγινε η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της χώρας που ανέλαβε πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Η Ελλάδα εξέλεξε την πρώτη γυναίκα στην προεδρία της Δημοκρατίας»

«Η 63χρονη δικαστίνα Αικατερίνη Σακελλαροπούλου εξελέγη σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία στην προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας,γεγονός που την καθιστά ως την πρώτη γυναίκα στην ιστορία της Ελλάδας που έχει πρόσβαση στο τιμητικό αξίωμα», αναφέρει η εφημερίδα «La Croix».

Με καρέ μαύρα μαλλιά και στρογγυλά γυαλιά... η νυν πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι ένθερμη υπερασπίστρια του περιβάλλοντος. Εξελέγη από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, με 261 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ της σε σύνολο 300».

«Αυτή η έμπειρη δικαστίνα θα ορκιστεί στις 13 Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία λήγει η θητεία του προκατόχου της, του συντηρητικού Προκόπη Παυλόπουλου.

«Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, που προτάθηκε ως υποψήφια από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ξεπερνά τις παραδοσιακές κομματικές γραμμές .

«Με περισσότερες από 200 ψήφους που απαιτούνται από το Ελληνικό Σύνταγμα, εξελέγη από βουλευτές του συντηρητικού Κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ», γράφει το γαλλικό δημοσίευμα.

Οι αναφορές στα μέσα της Αυστρίας

Τη σημερινή εκλογή τής έως τώρα προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αικατερίνης Σακελλοροπούλου, ως πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή των Ελλήνων, προβάλλουν στις ηλεκτρονικές εκδόσεις τους, σχεδόν στο σύνολό τους, τα αυστριακά ΜΜΕ.

«Η εκλογή της δικαστού στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει μεγάλη συμβολική αξία σε μία χώρα, στην οποία υπάρχουν ακόμη έντονες διακρίσεις απέναντι στις γυναίκες», σχολίαζε στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων η δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, αναφέροντας ότι η ελληνική Βουλή εξέλεξε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία σε νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τα επόμενα πέντε χρόνια, την 63χρονη δικαστή Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η οποία έχει πείρα με παρόμοιες «πρεμιέρες», καθώς τον Οκτώβριο 2018 είχε εκλεγεί ως πρώτη γυναίκα -στην ιστορία της χώρας- πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

«Η κ. Σακελλαροπούλου είναι η πρώτη Πρόεδρος της Ελλάδας» τιτλοφορεί σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα Wiener Zeitung, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει για πρώτη φορά στην ιστορία της μία γυναίκα ως Πρόεδρο, την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η οποία ήταν μέχρι τώρα δικαστής και η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Όπως τονίζεται, αυτό το γεγονός φέρνει στη μνήμη την πρώτη γυναίκα ομοσπονδιακή καγκελάριο της Αυστρίας και πρώην πρώτη πρόεδρο του αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, Μπριγκίτε Μπίρλαϊν, η οποία βρισκόταν επικεφαλής της αυστριακής υπηρεσιακής κυβέρνησης από τα τέλη Μαϊου του 2019 μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου 2020.

Η εφημερίδα επισημαίνει πως στην υποψηφιότητα της κ. Σακελλαροπούλου είχαν συμφωνήσει οι κυβερνώντες συντηρητικοί της Νέας Δημοκρατίας του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, όπως επίσης οι Σοσιαλδημοκράτες, ενώ, παρουσιάζοντας την υποψηφιότητά της, ο κ. Μητσοτάκης είχε τονίσει ότι «η δημοκρατία είναι γένους θηλυκού και είναι πλέον καιρός να εκλεγεί μία γυναίκα στο ανώτατο αξίωμα της χώρας».

Στο ίδιο πνεύμα είναι το δημοσίευμα με τίτλο «Η πρώτη Πρόεδρος της Ελλάδας» στην εφημερίδα Die Presse, στο οποίο σημειώνεται επιπλέον ότι η πενταετής θητεία του σημερινού Προέδρου, του 67χρονου συντηρητικού πολιτικού Προκόπη Παυλόπουλου, ολοκληρώνεται στις 13 Μαρτίου.

«Η Βουλή της Ελλάδας εξέλεξε για πρώτη φορά μία γυναίκα ως Πρόεδρο του κράτους» έχει ως τίτλο του δημοσιεύματός της η εφημερίδα Der Standard, αναφέροντας πως η 63χρονη δικαστής και πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, εξελέγη πρώτη γυναίκα Πρόεδρος στην ελληνική ιστορία, διαδεχόμενη τον συντηρητικό Προκόπη Παυλόπουλο, του οποίου η πενταετής θητεία τελειώνει κανονικά τον Μάρτιο.

«Η Ελλάδα εξέλεξε για πρώτη φορά μία γυναίκα ως επικεφαλής του κράτους» γράφει στον τίτλο του σχετικού δημοσιεύματός της η εφημερίδα Kurier, υπογραμμίζοντας πως η εκλογή της 63χρονης Αικατερίνης Σακελλαροπούλου από την πλειοψηφία των Ελλήνων βουλευτών είναι ένας «θρίαμβος» για τις γυναίκες στην Ελλάδα και έχει μεγάλη συμβολική αξία σε μία χώρα όπου είναι ακόμη έντονες οι διακρίσεις απέναντι στις γυναίκες.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ