2020-01-24 23:10:01
Φωτογραφία για Αθήνα και Ριάντ συμφωνούν ότι τα μνημόνια Τουρκίας - Λιβύης είναι άκυρα
Κοινές ανησυχίες και κοινές πεποιθήσεις για τα μνημόνια Τουρκίας – Λιβύης μοιράζονται

Ελλάδα και Σαουδική Αραβία, όπως προέκυψε από τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκου Δένδια και πρίγκιπα Φάισαλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, στην Αθήνα.

Οι δύο πλευρές εξέφρασαν την κοινή πεποίθηση ότι τα μνημόνια Τουρκίας-Σαράτζ είναι άκυρα και ανύπαρκτα. Ο υπουργός Εξωτερικών διεμήνυσε ότι η Αθήνα και το Ριάντ λειτουργούν από κοινού ως σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή.

«Όσον αφορά τη Λιβύη οι χώρες μας συμμερίζονται τις ίδιες ανησυχίες. Έχουμε και οι δύο την αντίληψη ότι τα δύο μνημόνια, τα οποία υπεγράφησαν από τον κ. Σαράτζ και την Τουρκία είναι άκυρα και ανύπαρκτα. Επίσης, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για την κατάσταση τόσο για τη Λιβύη όσο και για την ευρύτερη περιοχή» ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Δένδιας. Επικαλούμενος τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από το Νταβός, είπε πως τα μνημόνια είναι εξωφρενικά τόσο από νομική όσο από γεωγραφική άποψη.


Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε γνωστό πως οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν να μείνουν σε διαρκή επαφή και να λειτουργούν από κοινού ως σταθεροποιητικοί παράγοντες στην περιοχή.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών στάθηκε στο γεγονός ότι η σημερινή συνάντησή τους ήταν η δεύτερη που πραγματοποιείται περίπου σε ένα μήνα και σημείωσε πως είχε την ευκαιρία να ανταποδώσει τη φιλοξενία που του είχε επιφυλάξει ο πρίγκηπας Φάισαλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ όταν είχε επισκεφτεί το Ριάντ, στις 17 Δεκεμβρίου. «Είναι κι αυτό ένα βήμα στη διαρκή επικοινωνία μας με το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας» υπογράμμισε περαιτέρω.

Εστιάζοντας στις διμερείς σχέσεις, ο κ. Δένδιας τόνισε πως έχουν αποκτήσει μια ιδιαίτερη δυναμική και επισήμανε ότι αυτό για την Ελλάδα είναι μια στρατηγική επιλογή, δεδομένου ότι η Σαουδική Αραβία είναι μια ιδιαίτερα σημαντική χώρα, όχι μόνο στην αραβική χερσόνησο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Ερωτώμενος σχετικά με τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας του γερμανικού Κοινοβουλίου για τα μνημόνια Τουρκίας-κυβέρνησης Τρίπολης, ο κ. Δένδιας είπε πως αναδεικνύει με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο τον αποσταθεροποιητικό τους ρόλο στην ασφάλεια και στη σταθερότητα στην περιοχή. «Δεν είναι μόνο δύο νομικά κείμενα που είναι ανύπαρκτα και επιβλαβή. Δημιουργούν μια αποσταθεροποιητική πραγματικότητα» τόνισε και προσέθεσε: «Η άποψη της Νομικής Υπηρεσίας του γερμανικού Κοινοβουλίου είναι μία ακόμα πέτρα στο οικοδόμημα που προσπαθούμε να χτίσουμε για να πείσουμε τη διεθνή κοινή γνώμη για την επικινδυνότητα αυτών των δραστηριοτήτων στην περιοχή μας».

Τέλος, ερωτηθείς για τις τουρκικές προκλήσεις, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που αντιμάχεται την Τουρκία, αλλά είναι μια χώρα που στηρίζει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την εφαρμογή του διεθνούς Δικαίου. Αυτό θα συνεχίσει να κάνει η Ελλάδα, διαμήνυσε και σημείωσε: «Εμείς θα θέλαμε να έχουμε ένα γείτονα που ευημερεί, που συμμερίζεται τον τρόπο που εμείς και η Ευρώπη βλέπει τα πράγματα».

Αναλυτικά, ο κ. Δένδιας ανέφερε μετά το τέλος της συνάντησης

ΔΕΝΔΙΑΣ: Συναντήθηκα σήμερα, για δεύτερη φορά μέσα σε έναν περίπου μήνα, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, τον Πρίγκιπα Faisal Al Saud. Είχα, έτσι, την ευκαιρία να ανταποδώσω τη φιλοξενία του, που μου είχε επιφυλάξει όταν είχα επισκεφθεί το Ριάντ στις 17 Δεκεμβρίου. Είναι και αυτό ένα βήμα στην διαρκή επικοινωνία μας με το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Οι διμερείς μας σχέσεις έχουν αποκτήσει, όπως έχετε παρατηρήσει, μία ιδιαίτερη δυναμική. Και αυτό για την Ελλάδα, για την Ελληνική Δημοκρατία, είναι μια στρατηγική επιλογή, δεδομένου ότι η Σαουδική Αραβία είναι μια ιδιαίτερα σημαντική χώρα όχι μόνο στην Αραβική Χερσόνησο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Σήμερα συζητήσαμε θέματα διμερούς συνεργασίας, με ιδιαίτερη, βέβαια, έμφαση στην κατάσταση στη Λιβύη.

Ειδικότερα, όσον αφορά τη Λιβύη, οι χώρες μας συμμερίζονται τις ίδιες ανησυχίες. Έχουμε και οι δύο την αντίληψη ότι τα δύο memoranda, τα οποία υπεγράφησαν από τον κ. Sarraj και την Τουρκία, είναι άκυρα και ανύπαρκτα. Επίσης, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για την κατάσταση, τόσο για τη Λιβύη, όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Είναι, όπως τόνισε χθες και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Davos, «εξωφρενικά», τόσο από νομική όσο και από γεωγραφική άποψη.

Συμφωνήσαμε με τον Σαουδάραβα συνάδελφό μου να μείνουμε σε διαρκή επαφή και, επίσης, να λειτουργούμε από κοινού ως σταθεροποιητικοί παράγοντες στην περιοχή.

Σας ευχαριστώ πολύ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σε τι θα μας χρησιμεύσει το κείμενο της νομικής υπηρεσίας του γερμανικού Κοινοβουλίου που αναφέρεται στο μνημόνιο;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κατ’ αρχήν έχει έναν χαρακτήρα επιβεβαιωτικό των απόψεών μας. Δηλαδή λέει, κατ’ αρχήν στα γερμανικά νομοθετικά σώματα, στη γερμανική Κυβέρνηση, στη γερμανική κοινή γνώμη, αλλά και στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ότι αυτά τα δυο memoranda είναι απολύτως παράνομα, απολύτως απαράδεκτα και στην ουσία ανύπαρκτα. Κάνει όμως και κάτι άλλο. Αναδεικνύει με τον πιο πανηγυρικό τρόπο τον αποσταθεροποιητικό τους ρόλο για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή. Δεν είναι μόνο δυο νομικά κείμενα που είναι ανύπαρκτα κι επιβλαβή. Δημιουργούν μια αποσταθεροποιητική πραγματικότητα. Υπό αυτή την έννοια, είναι η άποψη αυτή της νομικής υπηρεσίας του γερμανικού Κοινοβουλίου μια ακόμα πέτρα στο οικοδόμημα το οποίο προσπαθούμε να χτίσουμε για να πείσουμε τη διεθνή κοινή γνώμη για την επικινδυνότητα αυτών των δραστηριοτήτων στην περιοχή μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν μου επιτρέπετε μια ακόμα ερώτηση. Βλέπουμε ότι έχουμε πολλές δηλώσεις και ανακοινώσεις από κράτη, φορείς που αντιτίθενται και καταδικάζουν τις τουρκικές προκλήσεις και στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Παρά ταύτα, οι Τούρκοι συνεχίζουν. Πώς αντιμετωπίζεται αυτό;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που αντιμάχεται την Τουρκία. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που στηρίζει την ειρήνη, τη σταθερότητα, την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Κι αυτό θα συνεχίσει να κάνει. Εμείς θα θέλαμε να έχουμε ένα γείτονα ο οποίος ευημερεί, έναν γείτονα ο οποίος συμμερίζεται τον τρόπο με τον οποίο εμείς βλέπουμε τα πράγματα, τον οποίο η Ευρώπη βλέπει τα πράγματα και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να κινούμαστε. Κι έχουμε την ελπίδα ότι τελικά η Τουρκία θα μας μιμηθεί.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ