2020-01-28 12:52:14
Φωτογραφία για Το ανώτατο δικαστήριο επέτρεψε την άρνηση υπηκοότητας σε μετανάστες που λαμβάνουν επιδόματα
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επέτρεψε χθες Δευτέρα στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ

να αρνείται να δώσει άδεια μόνιμης παραμονής ή την αμερικανική υπηκοότητα σε μετανάστες που λαμβάνουν επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας — επίδομα στέγης, κουπόνια τροφίμων, επιδότηση ασφάλισης υγείας — ή θεωρείται πως μπορεί να εξαρτώνται από αυτά.

Τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου με 5 ψήφους υπέρ έναντι 4 κατά τάχθηκαν υπέρ της άρσης του παγώματος της εφαρμογής αυτής της πολιτικής από κατώτερο δικαστήριο της Νέας Υόρκης κατόπιν κατεπείγουσας προσφυγής του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας.

Η νέα πολιτική είχε αναγγελθεί από την κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου Τραμπ τον Αύγουστο και προγραμματιζόταν να τεθεί σε εφαρμογή τον Οκτώβριο. Αλλά αμφισβητήθηκε με προσφυγές σε δικαστήρια σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ.

Η πολιτική αυτή επιτρέπει στις αρχές να λαμβάνουν υπ’ όψη στοιχεία όπως το μορφωτικό επίπεδο και το επίπεδο γνώσης της αγγλικής για να αποφαίνονται εάν και κατά πόσον ένας μετανάστης υπάρχει περίπτωση να γίνει «βάρος για την κοινωνία» και για το αμερικανικό δημόσιο, να χρειάζεται τη στήριξη του κράτους.


Εκείνοι που οι αρχές κρίνουν πως είναι πιθανό να ζητήσουν επιδόματα θα έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες να λάβουν άδειες μόνιμης παραμονής.

Το νομικό πλαίσιο που διέπει τη μετανάστευση στις ΗΠΑ απαγορεύει εδώ και χρόνια τη χορήγηση άδειας μόνιμης παραμονής σε ανθρώπους που θεωρείται πιθανό να εξαρτώνται από το σύστημα πρόνοιας. Αλλά η νέα πολιτική διευρύνει σημαντικά το φάσμα σε οποιονδήποτε μπορεί να λαμβάνει διαφόρων ειδών επιδόματα.

Η κυβέρνηση του Τραμπ διαβεβαιώνει ότι η πολιτική της θα εξασφαλίσει πως οι μετανάστες στις ΗΠΑ θα είναι αυτάρκεις. Οι επικριτές της καταγγέλλουν ότι βάζει στο στόχαστρο μετανάστες με χαμηλά εισοδήματα από αναπτυσσόμενες χώρες.

Η χθεσινή απόφαση είναι προσωρινή και δεν σηματοδοτεί το τέλος των νομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η νέα πολιτική της κυβέρνησης. Σημαίνει όμως πως μπορεί να αρχίσει να εφαρμόζεται σε όλη την επικράτεια, πλην της πολιτείας Ιλινόι, όπου έχει απαγορευθεί, το τρέχον — εκλογικό — έτος. Μπορεί να επηρεάσει δυνητικά 22 εκατομμύρια ξένους που ζουν μόνιμα στις ΗΠΑ, πάνω απ’ όλα λατινοαμερικανούς, που συχνά βρίσκουν κακοπληρωμένες δουλειές.

Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε μια «τεράστια νίκη για τους αμερικανούς φορολογούμενους».

Ο Τραμπ επικρίνεται από οργανώσεις υπεράσπισης των προσφύγων για τη σκληρή πολιτική του στο μεταναστευτικό ζήτημα. Οι υποστηρικτές του πάντως γενικά τάσσονται υπέρ της επιβολής περιορισμών των προγραμμάτων για την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών στις ΗΠΑ.

«Αυτή πη πολιτική είναι ένας ακόμη τρόπος για την κυβέρνηση Τραμπ να βλάψει τους μετανάστες», κατήγγειλε η οργάνωση υπεράσπισης των ατομικών και αστικών δικαιωμάτων ACLU. «Θα πλήξει ιδίως ανθρώπους με αναπηρία ή σοβαρά προβλήματα υγείας καθώς και τις οικογένειες με τα χαμηλότερα εισοδήματα», προεξόφλησε.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ