2020-01-29 05:14:23
Φωτογραφία για Σχέδιο Τραμπ για τη Μέση Ανατολή: Διχασμένη η διεθνής κοινότητα - Οργισμένοι οι Παλαιστίνιοι
Σκληρές απαντήσεις φτάνουν από την παλαιστινιακή πλευρά - «Η αμερικανική πρόταση

εγείρει ερωτήματα», τόνισε η Γερμανία - Συγκρούσεις στη Δυτική Όχθη, 13 Παλαιστίνιοι τραυματίες - Η προτεινόμενη παλαιστινιακή πρωτεύουσα στο αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο είναι το Αμπού Ντις

Βαθύ διχασμό στη διεθνή κοινότητα έχει προκαλέσει η παρουσίαση του ειρηνευτικού σχεδίου για τη Μέση Ανατολή από τον Ντόναλντ Τραμπ. Με το συγκεκριμένο πλάνο των ΗΠΑ προτείνεται ως παλαιστινιακή πρωτεύουσα το Αμπού Ντις και ορίζεται η Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ. Στις επιδιώξεις, πάντως, του Νετανιάχου είναι η προσάρτηση μαζί με εποικισμούς της Δυτικής Όχθης, η Κοιλάδα του Ιορδάνη και η Νεκρά Θάλασσα.

Σκληρές απαντήσεις και λεκτικές επιθέσεις φτάνουν από την παλαιστινιακή πλευρά. Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς ξεκαθάρισε: «η Ιερουσαλήμ δεν πωλείται».

«Κενένας Παλαιστίνιος δεν μπορεί να δεχτεί ένα ανεξάρτητο κράτος χωρίς την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσά του», δήλωσε σε μια πρώτη απάντηση στο ειρηνευτικό σχέδιο του Αμερικανού προέδρου.


Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναδιατύπωσε τη «σταθερή» της δέσμευση για μια «διαπραγματευτική και βιώσιμη λύση δύο κρατών», λίγο μετά την παρουσίαση - από τον Αμερικανό πρόεδρο - του ειρηνευτικού σχεδίου.

Η ΕΕ «θα μελετήσει και θα αξιολογήσει τις προτάσεις που υποβλήθηκαν», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική. «Όμως θα το πράξει με βάση τα όσα έχει ήδη εκφράσει», τόνισε ζητώντας την «επανέναρξη των προσπαθειών που είναι επείγουσα αναγκαίες ενόψει αυτής της διαπραγματευμένης λύσης».

Γερμανία: H αμερικανική πρόταση εγείρει ερωτηματικά

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, σχολιάζοντας το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο, δήλωσε πως μόνο μια λύση «αποδεκτή και από τα δύο μέρη» μπορεί να «οδηγήσει σε διαρκή ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων».

«Η αμερικανική πρόταση εγείρει ερωτήματα που θα συζητήσουμε τώρα με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε ο Μάας σε ανακοίνωσή του, αναφέροντας ανάμεσα σε αυτά τα ερωτήματα τη «συμμετοχή των μερών στη σύγκρουση σε μια διαπραγματευτική διαδικασία».

Τουρκία: Το σχέδιο Τραμπ κλέβει παλαιστινιακά εδάφη

Η Τουρκία απέρριψε το ειρηνευτικό σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί μια απόπειρα κλοπής παλαιστινιακών εδαφών και αφανισμού κάθε προοπτικής εγκαθίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους πλάι στο Ισραήλ.

«Αυτό το σχέδιο είναι ένα σχέδιο προσάρτησης που στόχος του είναι να σκοτώσει την λύση των δύο κρατών και να κλέψει παλαιστινιακά εδάφη», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζοντας «θνησιγενείς» τις προτάσεις του Τραμπ.

Χεζμπολάχ: Συμφωνία ντροπής

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου δήλωσε ότι το σχέδιο διευθέτησης της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης που παρουσίασε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος είναι μια "απόπειρα εξάλειψης των ιστορικών και νόμιμων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού".

Αυτή η «συμφωνία της ντροπής», όπως την αποκαλεί η Χεζμπολάχ, «δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την συνέργεια και την προδοσία ενός αριθμού αραβικών καθεστώτων», τόνισε το ισχυρό φιλοϊρανικό κίνημα σε ανακοίνωση.

«Το σχέδιο διευθέτησης (της σύγκρουσης) υπό τη συμφωνία αυτή συνιστά έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους και αποσκοπεί στην εξάλειψη του δικαιώματος της επιστροφής και στην κλοπή από τον παλαιστινιακό λαό του δικαιώματος στη γη του... καθώς και να δημιουργήσει κοινωνική και δημογραφική ένταση και στάση που εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα του εχθρού και επεκτατικούς σκοπούς», αναφέρει το σιιτικό κίνημα.

Το Κάιρο καλεί Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να εξετάσουν προσεκτικά το σχέδιο

Η Αίγυπτος κάλεσε τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να εξετάσουν «προσεκτικά» και «ενδελεχώς» το ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή που παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Η Αίγυπτος καλεί τις δύο ενδιαφερόμενες πλευρές να εξετάσουν προσεκτικά και ενδελεχώς το αμερικανικό όραμα για να επιτευχθεί η ειρήνη και να ανοίξουν δίοδοι διαλόγου, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, για μια επανάληψη των διαπραγματεύσεων», ώστε να επιτευχθεί «μια δίκαιη και συνολική ειρήνη» και «η εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους», ανακοίνωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ