2020-01-29 08:47:31
Φωτογραφία για Προσφυγή στο παρά πέντε στα όργανα της ΕΕ για την επένδυση της Κασσιόπης
Κάτοικοι και φορείς της περιοχής προσφεύγουν, αυτή τη φορά, στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να «μπλοκάρουν» την επένδυση

Κι ενώ το δημοτικό συμβούλιο Βόρειας Κέρκυρας ετοιμάζεται να δώσει την ερχόμενη Παρασκευή τις τελευταίες εγκρίσεις προκειμένου να μπουν άμεσα οι μπουλντόζες στο τουριστικό project του Ερημίτη στην Κασσιόπη της Κέρκυρας, κάτοικοι και φορείς της περιοχής προσφεύγουν και πάλι, αυτή τη φορά στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να «μπλοκάρουν» την επένδυση.

Οι περιβαλλοντικοί σύλλογοι της Κέρκυρας, «Ερημίτη Πλούς» και «Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας προσφεύγουν, με το δικηγόρο των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων κ. Πέτρο Μηλιαράκη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αίτημα η τελευταία να εκδώσει απόφαση που θα αφορά ανάκληση και ακύρωση:

1) του από 12-11-2013 Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) με τίτλο «Έγκριση Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης του δημοσίου ακινήτου με την ονομασία “Κασσιόπη Κέρκυρας” στην Περιοχή Ερημίτης της Κασσιόπης Κέρκυρας» (ΦΕΚ 406/ΑΑΠ/15.11.2013) και


2) της υπ’ αριθμ. ΓΓΔΠ 0006631 ΕΞ2016/22-04-2016 Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) των Υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού-Πολιτισμού και Αθλητισμού, Οικονομικών Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Έγκριση πολεοδομικής μελέτης παραθεριστικού-τουριστικού χωριού “Κασσιόπη Κέρκυρας” χωροθέτηση τουριστικής λιμενικής εγκατάστασης και καθορισμός των περιβαλλοντικών όρων αυτών και των συνοδών έργων υποδομής» (ΦΕΚ 74/ΑΑΠ/22.4.2016).

Επίσης στο αίτημα περιλαμβάνεται με αποδέκτες: α) την Ελληνική Δημοκρατία και β) την κοινοπραξία των εταιρειών: «NCH New Europe Property Fund II L.P.» και «NCH Balkan Fund L.P.», να υπάρξει απόφαση ανάκλησης της παραχώρησης της έκτασης 438.229 τ.μ στην Περιοχή Κασσιόπη Κέρκυρας και την προστασία της ως φυσικός σχηματισμός.

«Προσφεύγουμε στην Επιτροπή με έννομο συμφέρον και δικαιολογημένη εμπιστοσύνη, καθόσον ήδη η νέα Επιτροπή διακηρύσσει με τον πιο έντονο τρόπο πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος. Υπ’ όψιν δε ότι η περίπτωση της Κασσιόπης στην Κέρκυρα είναι από τις ακραίες περιπτώσεις προσβολής του περιβάλλοντος», αναφέρουν οι σύλλογοι.

«Αξιοποιούμε τις πρόσφατες πολιτικές της νέας Επιτροπής, καθόσον η νέα Πρόεδρος κα. Ursula von der Leyen τέθηκε ήδη επικεφαλής ιστορικής προσπάθειας για την (πράγματι) προστασία του περιβάλλοντος. Απευθύνθηκε δε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφερόμενη «στο κόστος απραξίας» αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος, όπου το Κοινοβούλιο σε έκτακτη Σύνοδο της Ολομέλειας 15/1/2020, παρουσία της κ. Ursula von der Leyen, και του κ. Frans Timmermans, επικεφαλής του European Green Deal, χαιρέτισε το κρίσιμο σχέδιο για την προστασία του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης με σκοπό να πετύχει την πράσινη συμφωνία.

Με ενδιαφέρον αναμένουμε την αντίδραση της Επιτροπής σχετικά με το αίτημά μας γιατί θα κριθεί κατά πόσον εννοούνται οι νέες πολιτικές, χωρίς νομικισμούς και υπεκφυγές (…). Ασφαλώς είμαστε αποφασισμένοι, αν το αίτημά μας δεν δικαιωθεί, να προσφύγουμε στην δικαιοδοτική κρίση του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο.»

Επισημαίνεται εδώ ότι για τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου έχει συμπεριληφθεί το θέμα της Κασσιόπης στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Βόρειας Κέρκυρας. Συγκεκριμένα θα συζητηθεί η «έγκριση υψομετρικής μελέτης των οδών που καθορίστηκαν με την πολεοδομική μελέτη του παραθεριστικού – τουριστικού χωριού «Κασσιόπη Κέρκυρας» στην περιοχή «Ερημίτης» της Δ.Ε. Κασσοπαίων του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας».

Πρόκειται ουσιαστικά για την τελευταία εκκρεμότητα προκειμένου να εκκινήσει η επένδυση των 120 εκατ. ευρώ από την NCH Capital, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε προ ημερών και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι ο δήμος έχει καθυστερήσει με την εν λόγω απόφαση: «Πρέπει ο δήμος Βόρειας Κέρκυρας να εγκρίνει την υψομετρική μελέτη του έργου. Είναι μια τυπική έγκριση διότι αυτά έχουν εγκριθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος αλλά ο νόμος προβλέπει και η τοπική κοινωνία να πει τη γνώμη της».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ