2020-01-29 11:09:17
Φωτογραφία για Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών: «Οχι» σε μονομερείς ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο
Η Μόσχα παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της για την ανατολική Μεσόγειο.

Μία δήλωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, που έγινε σε ερώτηση που τέθηκε από τον Θανάση Αυγερινό για λογαριασμό του Open TV σχετικά με τις μονομερείς τουρκικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο, ξεκαθαρίζει για μία ακόμα φορά την πάγια θέση της Ρωσίας. Η παρέμβαση της Μόσχας για τα όσα γίνονται στην περιοχή είναι ίδια κι απαράλλαχτη. Τηρεί την ισορροπιστική της θέσης, καλώντας ωστόσο να μην υπάρξουν μονομερή βήματα όξυνσης στην Ανατολική Μεσόγειο και λέει «ναι» στην επίλυση των αντιθέσεων μόνο με ειρηνικά μέσα.

«Η θέση μας ως προς έναν ακόμη γύρο έντασης στην ανατολική Μεσόγειο παραμένει αναλλοίωτη. Ανησυχούμε από την κατάσταση στην περιοχή αυτή και την εκεί συσσώρευση συγκρουσιακού δυναμικού. Θωρούμε ότι όλα τα εμπλεκόμενα κράτη πρέπει να επιδείξουν πολιτική βούληση με σκοπό την αποκλιμάκωση της έντασης και την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων προς το συμφέρον της κατοχύρωσης της σταθερότητας και ασφάλειας.


Είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν υπάρχει εναλλακτική οδός από την επίλυση αντιθέσεων με ειρηνικά μέσα. Την ίδια στιγμή πρέπει σε υποχρεωτική βάση να υπάρχει θεμελίωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου, επεξεργασία αποτελεσματικών μέτρων ενίσχυσης της εμπιστοσύνης κι αυτοσυγκράτηση από μονομερή βήματα, που εγκυμονούν όξυνση της κατάστασης».

Διαβάζοντας πίσω από τις λέξεις, θα έλεγε κανείς ότι κάποιες διατυπώσεις αφορούν κυρίως την Τουρκία, λιγότερο την Κύπρο κι ακόμη λιγότερο την Ελλάδα, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση καταδεικνύει ότι η Μόσχα θέλει να παίξει ενεργό ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο κι ανησυχεί για τις ενέργειες αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή.

το είδαμε ethnos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ