2020-01-30 09:30:32
Φωτογραφία για Σεισμός 5,1 Ρίχτερ ανάμεσα σε Κάρπαθο-Ρόδο με ισχυρούς μετασεισμούς- Τι λένε σεισμολόγοι
Ανησυχία έχει προκαλέσει ο νέος ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 3:28 στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα σε Κάρπαθο και Ρόδο, τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Το επίκεντρο ήταν στα 67 χιλιόμετρα νοτιοανατολιά της Καρπάθου και στα 134 χιλιόμετρα νότια της Ρόδου, με εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα.

Σημειώθηκε και ισχυρός μετασεισμός 4,6 Ρίχτερ ενώ πριν είχε σημείωθεί σεισμός 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Μετά τη σεισμική δόνηση των 5,1 Ρίχτερ ακολούθησαν 11 μετασεισμοί μεγέθους μεγαλύτερου των 3 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ με ισχυρότερους έναν που καταγράφηκε στις 4:10 και είχε μέγεθος 4 Ρίχτερ και έναν με ίδιο μέγεθος που σημειώθηκε στις 7:12.

Σύμφωνα με τον κ. Ευθύμιο Λέκκα δεν έχουν σχέση αυτοί οι σεισμοί με τον πρόσφατο μεγάλο σεισμό της Τουρκίας. Όπως δήλωσε οι περισσότεροι σεισμοί είχαν μεγάλο εστιακό βάθος και «δεν έγιναν αντιληπτοί στα δύο νησιά δεδομένου ότι η απόσταση από το επίκεντρο ήταν μεγάλη» προσθέτοντας ότι η κατεύθυνση των σεισμικών κυμάτων «ήταν προς την Αφρική».


Ο κ. Λέκκας ξεκαθάρισε, επίσης, ότι οι σεισμοί αυτοί «σε καμία περίπτωση δεν προκλήθηκαν από τον πρόσφατο σεισμό της Τουρκίας», ενώ όπως είπε, οι σεισμοί αυτοί στην περιοχή «είναι «προς τη θετική κατεύθυνση γιατί εκτονώνονται οι δυνάμεις στο υπέδαφος».

Με ανάρτησή του στο Facebook και ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας, είναι καθησυχαστικός:

«Παρακολουθώ από χτες μια σειρά δονήσεων στο νοτιοανατολικό Αιγαίο που επεξεργάστηκα και δεν εκτιμώ ότι θα οδηγήσουν σε κάτι μεγαλύτερο. Παρόλο που μερικές δονήσεις πλησιάζουν και μερικές έχουν υπερβεί τα 5 Ρίχτερ, είναι σε μεγάλη απόσταση περίπου 75 – 80 χιλιόμετρα νότια της Καρπάθου και δεν έχουν δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στα νησιά μας» έγραψε.
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ