2020-02-03 20:01:20
Φωτογραφία για Το μυστικό του Βράχου του Γιβραλτάρ
Ο γνωστός Βράχος του Γιβραλτάρ βρίσκεται στη νοτιοδυτική άκρη της Ευρώπης, στην Ιβηρική Χερσόνησο.

Πέρα από το εντυπωσιακό μέγεθός του και την άγρια ομορφιά του, ο μεγάλος μονολιθικός ασβεστόλιθος κρύβει πολλά από κάτω του.

Ο βρετανικός στρατός έσκαψε έναν λαβύρινθο με σήραγγες στη βάση του βράχου προκειμένου να υπερασπιστεί στρατηγικά το στρατιωτικό του οχυρό ενάντια στις εχθρικές επιθέσεις, κατά τη διάρκεια του αμερικανικού επαναστατικού πολέμου τον 18ο αιώνα, αλλά και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πάνω από 50 χιλιόμετρα σήραγγες διαπερνούν τον βράχο. Εκεί, στεγάστηκαν όπλα, πυρομαχικά, στρατώνες και νοσοκομεία.

Ωστόσο, ένας θρύλος άρχισε να κυκλοφορεί μετά το τέλος του Β’Παγκόσμιου πολέμου. Ο μύθος υποστήριζε ότι μέσα στον βράχο υπάρχει μια μυστική σπηλιά που προοριζόταν να στεγάσει έξι άντρες, που δεν θα μπορούσαν να βγουν έξω. Θα επιβίωναν και θα παρακολουθούσαν τις δραστηριότητες των Γερμανών για ένα ή περισσότερα χρόνια, αν το Γιβραλτάρ έπεφτε στα χέρια των ναζιστικών δυνάμεων.


Αυτός ο θρύλος συνεχίστηκε να ακούγεται για χρόνια και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αποφάσισαν να εξερευνήσουν τις σήραγγες και τις σπηλιές του βράχου με την ελπίδα ότι θα βρουν αυτόν τον κρυφό θάλαμο.

Στα τέλη του 1997, μια ομάδα εξερευνητών εντόπισε μια ροή ανέμου να βγαίνει από μια σήραγγα, κάτι που τους οδήγησε σε μια σημαντική ανακάλυψη. Διέσχισαν έναν τοίχο από τούβλα για να αποκαλύψουν μια πόρτα, πίσω από την οποία βρήκαν θέσεις παρατήρησης. Ο μυστικός θάλαμος πήρε το όνομα “Stay Behind the Cave” και \τα στοιχεία έδειχναν ότι όντως ο θρύλος είχε μια βάση πραγματικότητας.

Η αλήθεια είναι ότι το 1940, ο διευθυντής του Βρετανικού Ναυαρχείου πρότεινε να δημιουργήσουν μια κρυφή θέση παρατήρησης, η οποία θα λειτουργούσε ακόμη κι αν τα Γιβραλτάρ έπεφτε στα χέρια των Γερμανών.

Στον κρυφό θάλαμο, οι άνδρες του βρετανικού στρατού θα μπορούσαν να παρακολουθούν τις κινήσεις στο λιμάνι μέσα από δυο μικρά ανοίγματα. Έξι άτομα επιλέχθηκαν για να μείνουν μέσα στο σπήλαιο και ενώ υπήρχαν αρκετές προμήθειες για έναν χρόνο, δεν υπήρχε τρόπος να βγουν από τον θάλαμο.

Η κατασκευή του θαλάμου άρχισε τον Δεκέμβριο του 1941 και στις αρχές του 1942 ολοκληρώθηκε το μυστικό συγκρότημα. Υπήρχε μια τουαλέτα, μια αίθουσα ραδιοφώνου και μια δεξαμενή νερού. Ο πομπός, μέσω του οποίου οι άντρες ανέφεραν ασύρματα όλες τις ναυτιλιακές κινήσεις πίσω στο βρετανικό ναυαρχείο, έπρεπε να τροφοδοτείται από δύο γεννήτριες, εξαρτήματα των οποίων βρέθηκαν από την εξερευνητική ομάδα το 1997 .

Υπήρχαν πρακτικά θέματα να εξεταστούν όπως η διατροφή, η άσκηση, η υγιεινή καθώς και η ψυχολογία του προσωπικού. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού του 1942, το σπήλαιο ήταν επίσης πλήρως εξοπλισμένο. Ευτυχώς, ο Χίτλερ απομάκρυνε το ενδιαφέρον του από το Γιβραλτάρ.

 

via
 
olalathos
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ