2020-02-08 19:04:23
Φωτογραφία για Ο Pitsirikos κάνει την ανατροπή στη διαμάχη Σεφερλή-Ακρίτα...
Αυτές τις μέρες παίζεται με επιτυχία στους κινηματογράφους η ταινία του Μάρκου Σεφερλή «Χαλβάη 5-0». Δεν έχω δει την ταινία -ούτε πρόκειται να την δω- αλλά διαβάζω πολλά σχόλια, άρθρα και κριτικές για τον Μάρκο Σεφερλή, και θέλω να κάνω μια παρατήρηση.

Διαβάζω παντού πως αυτό που ενοχλεί στη σάτιρα του Σεφερλή -και όχι μόνο στην ταινία- είναι πως στρέφεται κατά των γυναικών, των χοντρών, των ομοφυλόφιλων και άλλων που χαρακτηρίζονται “αδύναμοι”.

Συγγνώμη, αυτοί που γράφουν πως ο Μάρκος Σεφερλής στρέφεται κατά των αδύναμων, οι ίδιοι στρέφονται κατά των ισχυρών;

Δηλαδή, αυτοί γράφουν και ομιλούν κατά της εξουσίας;

Όλοι μιλούν κατά της εξουσίας και των ισχυρών και η εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα είναι ο Μάρκος Σεφερλής που χλευάζει τους αδύναμους;

Πού συμβαίνουν αυτά; Εγώ ζω στην Ελλάδα και δεν τα βλέπω.

Εγώ βλέπω τους πάντες να γλείφουν τους ισχυρούς.


Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η σάτιρα έχει ως στόχο τους ισχυρούς αλλά ποιος το κάνει αυτό στην Ελλάδα σήμερα;

Σάτιρα; Ελλάδα; Ναι; Τίποτα ε;

Είναι επειδή η σάτιρα πάει πακέτο με την Δημοκρατία. Και Δημοκρατία δεν Για να καταλάβω, όταν η Έλενα Ακρίτα επιτίθεται στον Μάρκο Σεφερλή ότι σατιρίζει τους αδύναμους, έχει την εντύπωση πως η ίδια επιτίθεται στους ισχυρούς;

Έλενα, προσοχή μην χτυπήσεις κάναν ισχυρό και έχεις τραβήγματα μετά.

Αν δεν κάνω λάθος -που δεν κάνω-, η κυρία Ακρίτα εργάζεται σε ΜΜΕ του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν είναι ισχυρός;

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι και ισχυρός -έχει αγοράσει σχεδόν όλα τα ελληνικά ΜΜΕ- είναι και κατηγορούμενος σε δυο υποθέσεις, την υπόθεση του Noor 1 με τους 2,1 τόνους ηρωίνης, και την υπόθεση με τα στημένα παιχνίδια του ποδοσφαίρου.

Δεν έχω δει την Έλενα Ακρίτα να γράφει για τις υποθέσεις του ισχυρού αφεντικού της. Μόνο ο Σεφερλής την ενοχλεί· βέβαια, αν ο Σεφερλής εργαζόταν στο κανάλι του Μαρινάκη, δεν θα φαινόταν και τόσο χυδαίος στην Ακρίτα.

Δεν έχω δει την Έλενα Ακρίτα να τα βάζει ποτέ με τους ισχυρούς. Εντάξει, είδα που θυμήθηκε τον Κώστα Σημίτη τώρα που ο Σημίτης είναι έτοιμος να τα τινάξει αλλά, όταν ήταν πρωθυπουργός, δεν θυμάμαι την Έλενα και πολύ μαχητική απέναντί του.

Γενικά, δεν θυμάμαι την Έλενα Ακρίτα μαχητική απέναντι σε κανέναν ισχυρό· πάντα ταλαντούχα αλλά ποτέ εναντίον της εξουσίας.

Οπότε, πώς χτυπάει τους ισχυρούς η Έλενα Ακρίτα που κατηγορεί τον Μάρκο Σεφερλή πως χτυπάει τους αδύναμους;

Επίσης, πως ζητάς από τον άλλον να τα βάλει με τους ισχυρούς, όταν δεν το κάνεις εσύ;

Έχει περάσει από το μυαλό κάποιου πως ο Μάρκος Σεφερλής ξέρει πολύ καλά σε ποια χώρα ζει και πως απαγορεύεται να αγγίξει τους ισχυρούς -γιατί αυτό θα είναι επικίνδυνο για τη ζωή του-, οπότε κάνει τη σάτιρα που του …επιτρέπεται;

Ο Σεφερλής που γεμίζει τα θέατρα με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους -κανείς δεν τον κατηγορεί πως δεν έχει ταλέντο- δεν μπορεί να γράψει σκληρή πολιτική επιθεώρηση ή δεν μπορεί να βρει καλούς συγγραφείς να του την γράψουν;

Εγώ λέω πως μπορεί. Αλλά ξέρει κι αυτός σε ποια χώρα ζει. Και προτιμάει τα φράγκα. Όπως κάνουν όλοι. Κι αυτοί που τον κατηγορούν.

Μήπως η Έλενα Ακρίτα -που έχει γίνει χωροφύλακας απόψεων και είναι η Μαριάννα Βαρδινογιάννη του Facebook, γιατί στη ζωή είναι βέβαιο πως θα γίνεις αυτό που κοροϊδεύεις- θεωρεί πως τα like στο Facebook επιτελούν κοινωνικό έργο;

Εντάξει, υπάρχουν πολλές χαζομούνες και πολλοί αγαθομούνηδες εκεί έξω -όπως θα έλεγε και ο Μάρκος αλλά μπορεί και η Έλενα πριν γίνει η σοβαροφανής κυρία της τρίτης ηλικίας- που παίρνουν πολύ στα σοβαρά τα social media αλλά πρέπει να είσαι εντελώς γκάου, για να νομίζεις πως θα αλλάξεις τον κόσμο με τα like.

Και η Έλενα Ακρίτα δεν είναι γκάου.

Ο καθένας χτίζει το προφίλ του, υπηρετεί την ατζέντα του και πουλάει τα προϊόντα του.

Αν ο Μάρκος Σεφερλής κάνει σάτιρα στον ισχυρό Βαγγέλη Μαρινάκη, η Έλενα Ακρίτα θα του δώσει συγχαρητήρια; Όχι, ε;

Οπότε, η Έλενα Ακρίτα -και όχι μόνο- δεν επιτρέπει στον Μάρκο Σεφελή να σατιρίζει τους αδύναμους αλλά δεν του επιτρέπει να σατιρίζει και τους ισχυρούς.

Και ποιους να σατιρίζει λοιπόν ο Μάρκος Σεφερλής;

Ο Σεφερλής να μην σατιρίζει κανέναν, όπως δεν σατιρίζει και η Ακρίτα που έχει γίνει χωροφύλακας της έκφρασης των άλλων αλλά νιώθει να της στερούν το δικαίωμα να εκφράζεται μόνο αυτή.

Ο Μάρκος Σεφερλής να κάνει μια σελίδα στο Facebook και να το παίζει σωτήρας των ορφανών και των αδέσποτων. Σαν θείτσα.

Γέμισε ο τόπος χωροφύλακες των απόψεων των άλλων.

Αλλά είναι προοδευτικοί χωροφύλακες. Είναι με τους αδύναμους.

Ναι, βέβαια.

Φέρτε μου αδύναμους να κάνω καριέρα. Να, εδώ στη φωτογραφία, είμαι ανάμεσα στα ορφανά. Ωραίο ντεκόρ δεν είναι τα ορφανά; Φοράω το σωστό κραγιόν για φωτογράφιση με ορφανά;

Φέρτε μου παιδιά με προβλήματα και διάφορες μειονότητες, να χτίσω προφίλ φιλάνθρωπου. Κι εγώ θα δουλεύω για τη Μαφία.

Τι ντροπή. Στη χώρα που δεν ντρέπεται κανείς.

Τελικά, ο Μάρκος Σεφερλής χρησιμεύει, όπως χρησίμευε η Χρυσή Αυγή μετά την χρεοκοπία της χώρας.

Όπως επικαλούνταν τα άλλα κόμματα τη Χρυσή Αυγή για να πουν πως “αυτοί είναι φασίστες, άρα εμείς είμαστε δημοκράτες”, πάρα πολλοί επικαλούνται τον Μάρκο Σεφερλή για να πουν πως είναι καλύτεροι από αυτόν τον “φτηνό” και “χυδαίο”.

Δεν είναι.

(Το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας είναι η υποκρισία. Η υποκρισία είναι βασικό συστατικό του μικροαστισμού.)

http://www.tvnea.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ