2020-02-21 19:21:04
Φωτογραφία για Παρουσία ΥΕΘΑ κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου στις εκδηλώσεις για την 107η Επέτειο Απελευθερώσεως των Ιωαννίνων
 Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, σήμερα Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020, παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 107η επέτειο από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, τις οποίες παρακολούθησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος.

Μετά τη Δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου και την κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο Μπιζανομάχων, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Τιμούμε σήμερα την Επέτειο Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων. Ήταν η εποχή που η Ελλάδα αύξανε τα εδάφη της, εξελισσόταν σε ισχυρή δύναμη στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή, προχωρούσε μπροστά.

Τα έκανε αυτά διότι συνέτρεχαν τότε όλα μαζί τα στοιχεία της ισχυρής και στιβαρής πολιτικής ηγεσίας, της ισχυρής ικανής στρατιωτικής ηγεσίας, ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και υψηλό συλλογικό εθνικό φρόνιμα στον λαό και Ελλάδα προχωρούσε μπροστά. Μόλις μετά δέκα χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, αυτά τα στοιχεία είχαν πάψει να συντρέχουν και ήρθε η Μικρασιατική καταστροφή. Είχε προηγηθεί η ρήξη Πρωθυπουργού και Βασιλέως, ο Εθνικός Διχασμός, η εθνική κόπωση.


Τα διδάγματα της Ιστορίας είναι σαφή. Όταν η Ελλάδα έχει τα τέσσερα στοιχεία που προείπα: ισχυρή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, υψηλό συλλογικό φρόνιμα και ομοψυχία είναι ικανή να καταγάγει θριάμβους και κατήγαγε θριάμβους. Αυτή είναι η ιστορική πραγματικότητα.

Όταν λείπουν αυτά τα στοιχεία και προκρίνεται ο Διχασμός και η κόπωση τότε μετά είναι ικανή να υφίσταται καταστροφές κι έχει υποστεί καταστροφές.

Επομένως, καλό είναι να διδασκόμαστε από τα διδάγματα της ιστορίας, της δικής μας Ιστορίας -που είναι μπροστά μας- και να πορευόμαστε προσπαθώντας να αναζητήσουμε και να έχουμε συλλογικά τα καλά μας στοιχεία. Δεν έχουμε να φοβηθούμε παρά μόνο τον κακό μας εαυτό και νομίζω ότι αυτό είναι το δίδαγμα που πρέπει όλοι να αποτυπώσουμε από τον προβληματισμό, κοντά στον εορτασμό της σημερινής επετείου.

Χρόνια πολλά, λοιπόν, στα Γιάννενα, χρόνια πολλά στην Ήπειρο».
kranos
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ