2020-02-27 17:53:40
Φωτογραφία για Ωδή στον αθάνατο Τίτο
Πέρασε κιόλας ένας χρόνος. Ένας χρόνος από το πιο στενάχωρο γεγονός που θα μπορούσε να συμβεί στη Μπαρσελόνα εντός του 2014. Σήμερα, 25 Απριλίου, συμπληρώνεται ένας χρόνος από την στιγμή που ο Τίτο Βιλανόβα, ένας από τους συμπαθέστερους ανθρώπους της «Μπλαουγκράνα» οικογένειας άφηνε την τελευταία του πνοή μετά από την σκληρή μάχη που έδωσε με τον καρκίνο. Αυτή τη γ@μhμένh αρρώστια. 

Από τον Σέντερ Φορ

Ο χαμός του Τίτο βύθισε σε θλίψη όχι μόνο την Καταλονία, αλλά και όλο τον κόσμο. Ήταν ένας μαχητής της ζωής που με το ήθος του έγινε αγαπητός σε όλους. Σε μια συνέντευξη Τύπου μετά από αγώνα δήλωσε πως «Θέλω να με κρίνετε με αυστηρότητα και όχι με συμπάθεια λόγω της ασθένειάς μου. Η ασθένειά μου δεν αφορά καθόλου το αγωνιστικό κομμάτι». Όμως οι περισσότεροι δεν περίμεναν τον Βιλανόβα να πει κάτι τέτοιο. Έναν άνθρωπο σαν και αυτόν, τον συμπαθούσαν έτσι και αλλιώς.

Ήταν επίσης ένας σοβαρός άνθρωπος, μια προσωπικότητα που ενέπνεε. Αυστηρός με τον εαυτό του και υπεύθυνος με την δουλειά του. Μέσα σε ένα χρόνο προπονητικής καριέρας, ως πρώτος προπονητής, κατέκτησε με την αγαπημένη του Μπάρσα το πρωτάθλημα του 2013, με το ρεκόρ των 34 νικών σε 38 αγώνες! Παρότι κατά τη διάρκεια της σεζόν έλειψε για 3 μήνες στη Νέα Υόρκη για τις χημειοθεραπείες του, στην πραγματικότητα το μυαλό του ήταν στην Μπάρσα.

Και αυτό δεν είναι υπερβολή. Πρόπερσι, δύο μέρες πριν από το ματς με την Μίλαν στο οποίο ο Τζόρντι Ρόουρα θα καθόταν στον πάγκο, έγραψε ένα μήνυμα, αναλύοντας τρία σημεία της τακτικής που έπρεπε να ακολουθηθεί. Αντί να το στείλει στον Ρόουρα, το έστειλε σε δημοσιογράφο της «Sport», ο οποίος του απάντησε: «Υποθέτω ότι δεν ήθελες να στείλεις σε μένα το μήνυμα, αν και θα είναι τρομερό αν το δημοσιεύσω». Ο Βιλανόβα του απάντησε να μην τολμήσει να γράψει τίποτα για αυτό, με τον δημοσιογράφο να το σέβεται και να το αποκαλύπτει αφού ο 45χρονος προπονητής έφυγε από τη ζωή.

«Το αποκαλύπτω τώρα και το κάνω για να δείξω πως ακόμα κι όταν έκανε χημειοθεραπείες και ήταν στην Αμερική, το μυαλό του ήταν στην τακτική, στο πλάνο, στην ενδεκάδα», ήταν τα λόγια του, την ίδια ώρα που οι φήμες έλεγαν πως παρακολουθούσε το ματς και έστελνε μηνύματα στον Ρόουρα την ώρα του αγώνα για τις αλλαγές που έπρεπε να κάνει Η σοβαρότητα της ασθένειας του δεν του επέτρεψε να συνεχίσει στον πάγκο της ομάδας, παρότι θα το ήθελε πολύ. Μετά την αποχώρηση του, οι δημόσιες εμφανίσεις του ήταν ελάχιστες. Η μια στο Μπαρσελόνα-Ρεάλ τον Οκτώβριο του 2013, όπου και οι οπαδοί της Μπάρσα έφτιαξαν το coreo που έγραφε «Forca Tito» κι εκείνος το έβλεπε κρυμμένος σε ένα μπουθ, όπου δεν υπήρχε καν καλό τηλεοπτικό πλάνο. Ακόμα μια φορά ήταν σε αγώνα της ομάδας του γιου του, εκεί που βρισκόταν φωτογράφος της «Mundo Deportivo». Η εφημερίδα δημοσίευσε την επόμενη μέρα φωτογραφία του, στην οποία φαινόταν καταβεβλημένος από την ασθένεια, πολύ αδυνατισμένος και χωρίς μαλλιά. Η εφημερίδα, αντί να… ξεπουλήσει, όπως περίμεναν οι διευθυντές της, δέχτηκε την λαϊκή κατακραυγή για την δημοσίευση. Αυτό συμβαίνει όταν πατάει κανείς σε θέματα υγείας…

Ένας άνθρωπος με τις αρχές του Τίτο Βιλανόβα, ξέρει να εκτιμάει και να αγαπάει. Όταν όμως λέμε αγαπάει, δεν αναφερόμαστε μόνο στην ομάδα του και στους παίκτες του, αλλά πρώτα από όλα στην οικογένεια του. Την Παρασκευή, 18 Απριλίου, εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο και είχε αντιληφθεί ότι το τέλος του ήταν κοντά. Έτσι λοιπόν φώναξε έναν καλό του φίλο, του έδωσε χρήματα και του είπε να πάρει ένα καλό ρολόι στη γυναίκα του, Μόντσε. «Πες της ότι είναι το ευχαριστώ μου για την συμπαράσταση αυτά τα 2,5 χρόνια». Μία εβδομάδα μετά, έφυγε από τη ζωή, έχοντας κάνει την τελευταία του επέμβαση.

Ακόμα και για τον γιο του τον Αδριά φρόντισε να μπει στο μονοπάτι της γνώσης των αρχών του Βιλανόβα. Σύμφωνα με τα τότε δημοσιεύματα, ο Βιλανόβα δεν είχε μιλήσει ποτέ με τους προπονητές των ακαδημιών για τον γιο του. Δεν ζήτησε ποτέ ευνοϊκή μεταχείριση προκειμένου να ανέβει στην πρώτη ομάδα. Όταν ανέλαβε πρώτος προπονητής στη Μπαρτσελόνα και οι ιθύνοντες της ομάδας τον πήγαν στον Τύπο της Βαρκελώνης για μια γνωριμία, ζήτησε από τους δημοσιογράφους να μην προβάλλουν καθόλου τον γιο του επειδή είναι παιδί του και να τον αφήσουν να τραβήξει τον δρόμο του.

Ο Βιλανόβα, όμως, φρόντισε και για την άλλη του οικογένεια, την Μπαρσελόνα. Λίγο πριν από τον θάνατο του και ενώ ο Μέσι σκεφτόταν την αποχώρηση από την ομάδα, οι δύο τους βρέθηκαν να συζητήσουν αυτό το ενδεχόμενο. Όπως αποκαλύφθηκε μετά τον χαμό του Βιλανόβα, ο Τίτο έπεισε τον Λιονέλ Μέσι να παραμείνει στην Μπάρσα και ο Αργεντινός κράτησε την υπόσχεση που έδωσε. Η τελευταία παράγραφός της «διαθήκης» του Βιλανόβα, έλεγε πως ο Ρόουρα και ο Εμίλι Αλτιμίρα (ο άλλος του βοηθός), έκρινε απαραίτητο να αναλάβουν τα τμήματα υποδομής της Μπάρσα, καθώς έχουν πολλά να προσφέρουν. Όπως και έγινε…

Απόδειξη του γεγονότος πως ο θάνατος του δεν συγκλόνισε μόνο τον ποδοσφαιρικό κόσμο, ήταν και η τιμή που έλαβε μετά θάνατον από την Εσκάλα. Η Εσκάλα είναι καταλανική κοινότητα που τιμά κάθε χρόνο μια προσωπικότητα και έτσι τον Οκτώβριο του 2014 η κόρη του, Καρλότα, παρέλαβε από τον δήμο την «Χρυσή Αντζούγια».

Η Μπάρσα, ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του, πριν από δύο μήνες έδωσε το όνομα του αείμνηστου Βιλανόβα στο πρώτο γήπεδο του προπονητικού κέντρου «Τζουάν Γκαμπέρ», αυτό που κάνει προπονήσεις η πρώτη ομάδα. Πλέον αυτό ονομάζεται «Camp Tito Vilanova». Αυτό όμως που μπορεί να κάνει πλέον η ομάδα, είναι να κατακτήσει τους φετινούς της τίτλους. Για τον Τίτο.

Ένας άνθρωπος από την οικογένεια της Μπάρσα βρίσκεται πλέον στην «γειτονιά των αγγέλων». Διότι περί αγγέλλου πρόκειται μιας και κατάφερε να αντεπεξέλθει ως προπονητής της Μπαρσελόνα, ακόμα και όταν αντιμετώπισε τα προβλήματα υγείας του. Δεν είναι όμως πως μόνο ως προπονητής χάρισε στην ομάδα χρυσές στιγμές, αλλά και ως βοηθός του Πεπ Γουαρδιόλα, ήταν πάντα εκεί. Πάντα, όταν η ομάδα τον χρειαζόταν. Με την προσωπικότητα του και με τον ήρεμο χαρακτήρα του κέρδιζε τους πάντες. Δυστυχώς όμως ακόμα και ένας τέτοιος άγγελος δεν καταφέρνει εύκολα να κερδίσει τον καρκίνο, και μόλις στα 45 του χρόνια γέμισε θλίψη την Καταλονία και ολόκληρο τον κόσμο. Μπορεί να μην κέρδισε την μάχη με τον καρκίνο, αλλά κέρδισε αμέτρητες «Μπλαουγκράνα» μάχες, για αυτό και θα μείνει στην καρδιά μας ως ένας θρύλος.

Υ.Γ. Το άρθρο είναι δημοσιευμένο και στο blaugrana.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Νικητές και χαμένοι
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Νικητές και χαμένοι
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ