2020-03-02 00:06:31
Φωτογραφία για Ο κορωνοϊός εξαφάνισε την ατμοσφαιρική ρύπανση στη βιομηχανική Κίνα
Το απροσδόκητο όφελος από τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του ιού - Οι δορυφόροι της NASA και της (ESA) διαπιστώνουν σημαντική υποχώρηση στους ατμοσφαιρικούς ρύπους σε εκτεταμένα τμήματα της Κίνας

Τα μέτρα που επέβαλλε η Κίνα για την ελαχιστοποίηση της περαιτέρω εξάπλωσης του κορωνοϊού έχουν ένα απροσδόκητο όφελος – μια δραματική βελτίωση στην ποιότητα του αέρα στη χώρα.

Οι δορυφόροι της NASA και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) έχουν εντοπίσει σημαντική υποχώρηση στους ατμοσφαιρικούς ρύπους πάνω από εκτεταμένα τμήματα της χώρας.

Οι εικόνες του πριν και του μετά δείχνουν πως τα επίπεδα του διοξειδίου του αζώτου έπεσαν τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο όπταν δεν είχε επιβληθεί το lock-down. Το διοξείδιο του αζώτου εκπέμπεται από εργοστάσια, μηχανοκίνητα οχήματα και σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με ορυκτά καύσιμα.

Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από τον δορυφόρο Sentinel-5 της ESA. Οι μετρήσεις του όζοντος από το διαστημικό σκάφος Aura της NASA έδειξαν παρόμοια αποτελέσματα.

Οι επιστήμονες της NASA ανίχνευσαν αρχικά τη μείωση των ρύπων κοντά στο Γιουχάν της επαρχίας Χαμπέι, το επίκεντρο της επιδημίας κορωνοϊού, η οποία εξαπλώθηκε σε περισσότερες από 50 χώρες.

«Αυτή είναι η πρώτη φορά που βλέπω μια τόσο δραστική πτώση σε μια τόσο μεγάλη περιοχή εξαιτίας ενός συγκεκριμένο γεγονός», δήλωσε ο Φέι Λιού, ερευνητής της NASA.

Οι επιστήμονες είχαν παρατηρήσει και στο παρελθόν μειώσεις των επιπέδων διοξειδίου του αζώτου κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης αλλά και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008 στο Πεκίνο.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα επίπεδα ρύπων της Κίνας συνήθως μειώνονται το Φεβρουάριο, καθώς τα εργοστάσια σταματούν τη λειτουργία τους για τις εορταστικές εκδηλώσεις του νέου έτους. Ωστόσο, η συνήθης ανάκαμψη στα επιπέδα ρύπων δεν συνέβη τον περασμένο μήνα.

«Φέτος, ο ρυθμός μείωσης των ρύπων είναι μεγαλύτερος από ότι τα προηγούμενα χρόνια και έχει διαρκέσει περισσότερο», δήλωσε ο Λιού. «Δεν με εκπλήσσει γιατί πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα έλαβαν μέτρα για την ελαχιστοποίηση της εξάπλωσης του ιού».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ