2020-03-27 18:10:03
Φωτογραφία για 13389 - Δεν υπάρχει άνθρωπος ο οποίος να έλαβε πείρα μετοχής σε Αγιορειτική Αγρυπνία και να μην συγκλονίστηκε
      Σύμφωνα με την αρχαία και τη νεώτερη πατερική παράδοση, δεν υπάρχει τίποτε που να εκφράζει περισσότερο τον πόθο της προσευχόμενης ψυχής προς τον Θεό από την αγρυπνία. Ο νεοφανής Όσιος Σωφρόνιος ο Αγιορείτης λέει ότι ο χριστιανός πάνω από όλα πρέπει να είναι ασκητής. Να ασκεί τον εαυτό του στην αυτοπαραίτηση όχι μόνον από απολαύσεις, αλλά ακόμη και από αυτές τις ζωτικές ανάγκες ως τον βαθμό που αντέχει. Δεν υπάρχει ίσως πιο αδιάβλητη και ζωτικότερη ανάγκη από αυτήν του

ύπνου, την οποία πολλές εσπέριες ευχές και προσευχές της Εκκλησίας μας τον ευλογούν και τον αγιάζουν, θέλοντάς τον “ελαφρόν και πάσης σατανικής φαντασίας απηλλαγμένον”.

Στην ησυχαστική μας παράδοση ο άνθρωπος ανθίσταται όμως ακόμη και σε αυτήν την τόσο απαραίτητη λειτουργία, όχι για να φθείρει το σώμα, αλλά για να συναντήσει τον Θεό στις πιο σιωπηλές ώρες του καθημερινού χρόνου. Έτσι η αγρυπνία καθιερώθηκε ως χρόνος λατρείας από τις απαρχές της χριστιανικής ζωής αναγόμενη βιβλικά στην παραβολή των φρονίμων παρθένων και στην Γεθσημάνιο αγωνία του Χριστού, ο οποίος καλεί τους μαθητές να γρηγορούν και να προσεύχονται.


Το Άγιον Όρος στην υπερχιλιετή του παρουσία έχει να επιδείξει αναρίθμητα πνευματικά κατορθώματα και πολιτισμικά επιτεύγματα. Η αγιορειτική αγρυπνία ωστόσο είναι ίσως το πιο ζωντανό κομμάτι αυτής της συνεχούς Παραδόσεως. Δεν υπάρχει άνθρωπος ο οποίος να έλαβε πείρα μετοχής σε αυτήν και να μην συγκλονίστηκε.

Στις αγρυπνίες του Άθωνος ενώνονται μυστικά οι φωνές αυτών που έταξαν εαυτούς στον Νυμφώνα του Χριστού από αυτήν την ζωή υπέρ της σωτηρίας όχι μόνον της δικής τους, αλλά του σύμπαντος κόσμου. Μέσα σε αυτές τις προσευχές περιλαμβάνεται όλος ο Αδάμ από γενέσεως του πρώτου έως τον τελευταίο άνθρωπο προς της συντελείας. Όλες του όχι μόνον οι πνευματικές ανάγκες, αλλά και οι υλικές, οι δοκιμασίες του, οι πειρασμοί του, οι αγωνίες του, οι ασθένειές του.

Ιδιαίτερα σε καιρούς πανδημιών η προσευχητική ανάταση των Αγιορειτών στις αγρυπνίες καθίσταται εντονότερη. Μέσω της προσευχής μετέχουν στα δεινά όλης της ανθρωπότητας και συμπάσχουν με αυτήν ως αναπόσπαστα μέλη του κόσμου, χωρίς κοσμικό φρόνημα όμως.

Προς τούτο και η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους τις δύσκολες, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, στιγμές καλεί τους Αγιορείτες Πατέρες σήμερα το βράδυ, σύμφωνα με την μακραίωνη αγιορειτική παράδοση, να τελέσουν αγρυπνία προς την Έφορο του Αγίου Όρους την Κυρία Θεοτόκο και τον Προστάτη άγιο κατά των λοιμωδών νόσων, Ιερομάρτυρα Χαραλάμπη, σε όλες τις Ιερές Μονές, τα εξαρτήματα αυτών και στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου. Επίσης και να τελεσθούν λιτανείες με τα άγια λείψανα και τις θαυματουργές εικόνες κατά την κρίση και την τάξη της κάθε Ιεράς Μονής και να αναγνωσθούν ειδικές ευχές, δεήσεις και κανόνες κατά των λοιμικών ασθενειών.

https://www.pemptousia.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ