2020-04-08 16:26:24
Φωτογραφία για Εκατέρωθεν «πυρά» μεταξύ φαρμακοποιών-γιατρών
Συντάκτης: Virus

Απάντηση εξέδωσε ο ΠΦΣ σχετικά με την αντιπαράθεση που έχει αρχίσει με τον ΠΙΣ για τις υπηρεσίες στα φαρμακεία εξαιτίας της πανδημίας, δια «στόματος» του Γ’ Αντιπροέδρου του, Αλέξανδρου Τσαπέκου.

«Δεν θα ασχοληθούμε περισσότερο με τον γραμματέα του ΠΙΣ, μιας και μέλημά μας τούτη τη δύσκολη ώρα δεν είναι να καλύψουμε τα συνδικαλιστικά σύνδρομα κανενός, αλλά να αφοσιωθούμε στο έργο που επιτελούμε το οποίο είναι η εξυπηρέτηση των ασθενών μας μέσα από τα φαρμακεία μας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Εκφράζοντας τον σεβασμό και τη εκτίμηση στον Ιατρικό κόσμο, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος επισημαίνει ότι «Γιατροί και Φαρμακοποιοί στην καθημερινότητα πρέπει να είμαστε μαζί. Και μαζί δίνουμε τον αγώνα, ο καθένας από την δική του θέση και αλληλοσυμπληρώνοντας ο ένας τον άλλο».

Περί νομιμότητας

Με αιχμές για τις διατυπώσεις του γραμματέα του Πανελλήνιου Ιατρικού, Γ. Ελευευερίου περί «βοηθών των γιατρών», ο κ. Τσαπέκος τονίζει ότι δεν τίθεται θέμα «αντιποίησης του ιατρικού επαγγέλματος».


Επ’ αυτού, ο ίδιος προσθέτει «η ‘’περίθαλψη’’ είναι όρος με ευρεία έννοια και μέσα σ’ αυτήν υπαγόμαστε οι φαρμακοποιοί, οι οδοντίατροι, οι νοσηλευτές, οι φυσικοθεραπευτές , οι ψυχολόγοι , οι κοινωνιολόγοι , οι λογοθεραπευτές κ.λ.π.».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης, η Πολιτεία αναγνωρίζει την προσφορά των φερμακοποιών. Μάλιστα, ο κ. Τσαπέκος επίκαλέστηκε τη δήλωση του υφυπουργού Υγείας, Β. Κοντοζαμάνη, ότι « οι Φαρμακοποιοί συμμετέχουν όρθιοι στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και παρέχουν Υπηρεσίες Υγείας».

Υπαινιγμοί

Ο ίδιος κάλεσε τον γραμματέα του ΠΙΣ να ασχοληθεί με τα προβλήματα των γιατρών του Δημόσιου συστήματος , «που σήμερα σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της αντιμετώπισης των συνεπειών της Πανδημίας» και «τα αγροτικά ιατρεία που έκλεισαν και για τους ανθρώπους της επαρχίας, πλην αστικών κέντρων, που μείνανε μόνοι τους και ακάλυπτοι».

«Πυρά» συνεχίζουν να εξαπολύονται από τον ΠΦΣ σχετικά με το ζήτημα για τους ιδιώτες ιατρούς, σχολιάζοντας ότι «δεν φταίμε εμείς εάν οι συνδικαλιστές του ΠΙΣ βγήκαν και εν μέσω πανδημικής κρίσης, τους προέτρεπαν δημόσια με επιστολή να κλείσουν τα ιατρεία τους , όσο η Πολιτεία δεν τους κάλυπτε πλήρως με υλικά προστασίας».

Στην ανακοίνωσή του ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ με νόημα στάθηκε στη διόγκωση της Δημόσιας Δαπάνης και στην αιμορραγία της Δημόσιας Ασφάλισης (από τα 5,6 δις , εκτός Νοσοκομείων, σήμερα στα 2 δις ) και καταλογίζοντας ευθύνες. Ο ίδιος υπενθύμισε «τη συμπεριφορά συνδικαλιστών ιατρών κατά την έναρξη της εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης», σχολιάζοντας ότι οι φαρμακοποιοί την στηρίξαν συνειδητά.

Για τα αντιβιοτικά

Σχετικά με το ζήτημα των αντιβιοτικών, ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ ζήτησε «να σταματήσει η παραφιλολογία». Ο κ. Τσαπέκος τόνισε τους λόγους , για τους οποίους η Ελλάδα κατατάσσεται για τον λόγο αυτό στις πρώτες χώρες στην Ευρώπη:Στη μελέτη του Eurobarometer το 2018 αποδεικνύεται ότι η χρήση των αντιβιοτικών στην Ελλάδα γίνεται σε ποσοστό 91% μέσω συνταγογράφησης , 6% χωρίς συνταγή από τα φαρμακεία και 3% από άλλες πηγές .«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί» επισημαίνει ο κ. Τσαπέκος.

Αιχμές αφήνει ο ίδιος για τη συνταγογράφηση αντιβιοτικών χωρίς να τηρούνται οι ενδεδειγμένες επιστημονικά διαδικασίες και τα πρωτόκολλα, τις «τηλεφωνικές’» συνταγές μετά από «τηλεφωνική» διάγνωση.

Άξιο λόγου είναι, όπως επισημαίνει ο κ. Τσαπέκος ότι και για τις κινολόνες και τις κεφαλοσπορίνες 3ης γενιάς, για τις οποίες απαιτείται κατά την χορήγηση και ειδική φυλασσόμενη συνταγή και για αυτή «την κατηγορία είμαστε και πάλι στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη».

«Επιστρέφουμε λοιπόν τις απειλές και τα υπονοούμενα περί συκοφαντιών και τα περί νομιμότητας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσαπέκος.

Καταλήγοντας στην ανακοίνωση ο ΠΦΣ ζητά πλήρως την κατάργηση των συνταγών με τη σημερινή τους μορφή και να προχωρήσει ο θεσμός της ηλεκτρονικής κάρτας, χωρίς τις έντυπες συνταγές και τις εκτυπώσεις στο φαρμακείο και την αποστολή τους στα ταμεία , «Και όχι για να υποκαταστήσει κανείς τον συνταγογράφο ιατρό».
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ